Místo pro rozdělávání ohně by mělo být vzdálené minimálně 50 metrů od okraje lesního pozemku a řádně odděleno od hořlavého materiálu. Zcela zakázáno je například rozdělávat oheň ve vysoké suché trávě nebo strništi. Lidé by při rozdělávání ohně měli dbát i na bezpečnou vzdálenost od stohů, obytných a hospodářských stavení. Oheň by se v žádném případě neměl nechávat bez dozoru a důkladně zkontrolovat, zda je ohniště důkladně uhašeno, např. zalité vodou nebo zasypané zeminou.

Při rozdělávání ohně kdekoliv v přírodě či na volném prostranství by lidé v žádném případě neměli používat vysoce hořlavé látky jako např. benzín, naftu nebo líh. V minulých letech došlo k několika vážným zraněním způsobených právě přiléváním hořlavých kapalin do ohně kvůli lepšímu rozhoření plamene.

Spolehlivým iniciátorem požáru je i odhozený nedopalek cigarety, proto je v lesích a na lesních pozemcích celoročně zakázáno kouření a rozdělávání ohňů mimo vyhrazená místa.

Při spalování hořlavých látek na volném prostranství jsou fyzické, právnické a podnikající fyzické osoby povinny, se zřetelem na rozsah této činnosti, stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru. Spalování hořlavých látek na volném prostranství včetně navrhovaných opatření jsou povinny předem oznámit operačnímu středisku příslušného územního odboru Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, který může stanovit další podmínky pro tuto činnost, popřípadě může takovou činnost zakázat. Telefonní číslo pro nahlášení pálení ohňů na Krajské operační a informační středisko Královéhradeckého kraje v Hradci Králové je 495 009 100.

Pokud se právnické nebo podnikající fyzické osoby (např. firmy, obce) rozhodnou pálit velké vatry, měly by tuto skutečnost také včas ohlásit na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

Při dodržování základních pravidel rozdělávání ohňů může proběhnout „pálení čarodějnic“ bez tragických úrazů a ničivých požárů.