Určitě se o vás dá říci, že jste po odsloužených letech ,,kovaní“ Votroci. Ke všemu patříte ke zkušeným matadorům, kteří by za morální stránku mužstva měli nést určitou odpovědnost. Cítíte to stejně?
Marek Plašil (MP): Jsem tu jeden z nejstarších. Asi by to měla být povinnost.
Jiří Janoušek (JJ): Souhlasím. Vyžaduje to po nás i trenér. Chce, abychom to svým způsobem řídili. Věřím, že tuhle roli naplníme.

Z kabiny odešel Jiří Lindr, dlouholetá duše týmu. Bude vám chybět?
MP: Lindros je inteligentní fotbalista. Uměl si vzít slovo, v pravý čas zakřičet. Musíme ho prostě nahradit, nic jiného nám ani nezbývá.
JJ: Dokázal to před zápasem vždycky správně vyhecovat, byl to výborný parťák. Jsme v kontaktu, v Ústí nad Labem je spokojený. Měl by chytat. Tady to neměl jednoduché. Byl dlouho zraněný, Oťas (Radim Ottmar – pozn. red.) chytil formu, takže plnil roli dvojky. Tohle angažmá jej může vzpružit.

Pryč je také kanonýr Jan Pázler. Kdo bude dávat góly?
MP: (směje se) Tady Fun. (přezdívka Jiřího Janouška – pozn. red.)
JJ: (směje se) Tak určitě.
MP: Je pravda, že nám odešlo jednadvacet gólů. To je vysoká porce. Vyloženého kanonýra teď nemáme, musíme to rozprostřít na celé mužstvo.
JJ: Honza byl v tomhle směru výjimečný. Kdybych řekl, že nám nebude chybět, lhal bych. Měl čuch a intuici. Ve vápně stál přesně na místě, kam se snášel nebo odrazil míč. Nahrazovat se bude těžko.

Přišel nový kouč Zdenko Frťala. Pocítili jste svěží vítr?
MP: Na rozdíl od Jirky jsem pana Frťalu neznal. V kádru nastal poměrně velký průvan. Postupně si všechno sedá. Věřím, že to v sezoně bude klapat.

Jirko, vy jste pod trenérem Frťalou pravidelně nastupoval v sezoně 2014/15, kdy jste byl ve Varnsdorfu na hostování. Tehdy jste dokonce vybojovali druhé postupové místo, ale práva na ligu se klub vzdal. Zprávu o tom, že Karla Havlíčka vystřídá v Hradci právě Zdenko Frťala jste asi uvítal…
JJ: Je dobrý trenér i člověk. Má to v hlavě srovnané. Ví, co chce. Věřím, že pod ním budeme hrát dobrý fotbal.
Ke všemu z něho srší dobrá nálada…
MP: Snaží se nám vysvětlit, co by si představoval. Jedná s námi férově. V tréninku jedeme naplno, ale dokážeme se i zasmát. To je velmi důležité.
JJ: Občas nám nějaké cvičení zpestří. Jsou z toho pak grotestní situace. Někdo to splete a hned je terčem narážek. Všechno se ale bere s humorem.

O Jirkovi se kdysi psalo, jako o maratonci z Hradce. On na první pohled nevypadá příliš dynamicky, není příliš rychlý, ale zdobí ho nesmírná pracovitost a obětavost. Naběhá toho mraky, což po zápasech vykazují i výsledky sporttesterů…
MP: Jeho práce pro mužstvo je lidmi málo doceňovaná. Umí podpořit ofenzivu, při ztrátě se hned vrací. Udělá spoustu černé práce. Za mě je skoro vždycky tam, kde má být.

Tohle muselo lichotit. Pochválíte taky Marka?
JJ: Pláša je obrovský univerzál. Může hrát stopera, na kraji obrany a třeba i v záloze. Pro trenéry je jeho využitelnost velmi cenná. Ke všemu má jeden vzácný dar. Umí dávat góly těsně před koncem. Už nám takhle pomohl vícekrát.

Kdybyste měli použít vzájemnou charakteristiku, jaký kdo je?
JJ: Mára je společenský, veselý člověk. Jsem rád, že s ním můžu být na soustředěních na pokoji. Užijeme spoustu zábavy. Nezkazí žádnou srandu. Má jediný neduh, pořád s sebou vozí bonbóny. Brzo mu vypadaj všechny zuby.
MP: (směje se) Jirka je taky dobrej kousek. Lidsky jsme si sedli. Máme si co říct a nemusí jít zrovna o fotbal.

Ale nedávno skončené mistrovství světa jste určitě rozebrali, ne?
MP: Titul je ve správných rukou. Francii jsem fandil a jsem rád, že ho získala.
JJ: Já fandil Chorvatsku, ale Francie ukázala, že je lepší.

Co další poznatky ze šampionátu?
JJ: Bylo to pěkné mistrovství. Rusové to zvládli na výbornou. Nádherná atmosféra, krásné a plné stadiony. Speciálně na Chorvatech se mi líbilo, jak se dokázali semknout. Mají jednu hvězdu vedle druhé, ale v nároďáku makají pro tým a jezdí po zadku.

Belgii zase zdobily skvěle zvládnuté brejky. Obránci z toho měli hlavu v pejru…
MP: Mají skvělé hráče do ofenzivy. Kolikrát to jde zastavit jen za cenu faulu. Dobře se na to kouká, chytat bych je ale nechtěl.

I vy máte v týmu spoustu rychlých mladíků. Budou přínosem?
MP: Je to jenom na nich. Šanci dostanou, musí se ji snažit využít.
JJ: Talent určitě mají. S míčem si rozumí. Je potřeba, aby to prodali v zápase.

S jakými ambicemi půjde Hradec do soutěže?
MP: Chtěli bychom předvádět lepší fotbal než minulou sezonu. Věříme, že si tím získáme fanoušky a budeme hrát nahoře.

Trénink královéhradeckých fotbalistů.
Andílky ne, chce čerty...