Kdo sleduje pozorně fotbalový krajský přebor, tak si v novém ročníku musel zaregistrovat do paměti nové jméno. Tím je třebešský Michal Ryšavý.

Devatenáctiletý forvard v uplynulé sezoně nastupoval výhradně za dorostenecký tým, ale letos vtrhl jako kometa do dospělého fotbalu. V nejvyšší krajské soutěži nasázel už deset branek, což ho řadí na třetí místo aktuálního pořadí elitních kanonýrů.

A daří se i jeho týmu, který je největším překvapením nového ročníku. Hradecké mužstvo aktuálně okupuje druhou příčku.

Devatenáctiletý třebešský útočník Michal Ryšavý (v červeném během zápasu ve Vysoké nad Labem).Zdroj: archiv FK Vysoká n. L.Michale, v sobotu jste porazili Rychnov 4:2. Byl klíčem k úspěchu první poločas, který jste vyhráli 4:1?
Ano, klíčem k úspěchu byl první poločas. Hráli jsme líp než soupeř, dostávali jsme se do šancí, ale taky jsme udělali pár chyb. Například první gól jsme inkasovali z penalty, která vůbec nemusela být. Nicméně první půle byla rozhodující, po změně stran to už z naší strany nebylo takové, nebyli jsme už tolik aktivní.

Nakopla vás právě obdržená branka z penalty v 17. minutě, po níž jste prohrávali 0:1? Potom jste čtyřmi góly skóre rychle otočili…
Určitě bylo dobré, že nás to nakoplo a naopak nepoložilo. Šli jsme do zápasu s tím, že musíme a hlavně chceme vyhrát. Předtím jsme Rychnov ještě neporazili, takže teď se nám to podařilo poprvé. Loni jsme od něj dostali docela solidní příděl (0:7 - pozn. aut.), tak jsme to chtěli napravit. Naštěstí nás inkasovaný gól nakopl.

Rychnov je na úplném chvostu tabulky a zápasy s posledním bývají zrádné. Neměli jste z toho před utkáním trochu obavy?
Obavy jsme trochu měli, ale trenér nás nabádal, abychom produkovali svoji hru, kterou praktikujeme i v jiných zápasech a která nám jde. Zdůrazňoval, abychom nekoukali na skóre, na to, že je soupeř poslední a podobně.

Na vítězství jste se podílel dvěma zásahy. Jak vaše góly padly?
První padl tak, že na kraji se rozběhl spoluhráč Ondra Kunc, co se mnou byl ještě vloni v dorostu, levou nohou nacentroval a já se prosadil hlavou. Druhá moje trefa byla po úniku Ivana Kosyaka, který mi míč naservíroval před prázdnou branku a já jsem jen zblízka doklepával.

Krajský přebor fotbalistů: Sobotka - Lázně Bělohrad.
Vrchlabí ve druhém poločase zabralo

Sledujete pořadí střelců krajského přeboru?
Moc se na to nekoukám a nějak jsem to neřešil.

Aktuálně jste s deseti góly třetí. Na to se hezky dívá, ne?
Jo, tak na to se kouká pěkně (usměje se). Ale je to teprve třetina sezony a další spousta zápasů před námi, tak se uvidí, jak to půjde dál. Jestli mi to bude střílet stejně, nebo tomu bude jinak.

Soupeři si na vás rozhodně budou dávat více pozor. Myslíte, že to teď budete mít složitější udržet se ve střelecké formě a pohodě?
Možná to bude těžší, ale tým mi vždycky pomůže. My máme dobrý tým a kluci mi pomáhají s čímkoliv. Jsem rád, že ti, kteří tu hrají delší dobu, mi pomohou a poradí, když je potřeba.

Je vám teprve 19 let. Jaké si vůbec dáváte fotbalové cíle?
Rád bych se v budoucnu s Třebší dostal někam výš. Máme tu dobrý kolektiv.

Váš celek je nyní na skvělém druhém místě. Možná jste to ani před sezonou nečekali, že?
Nečekali, hlavně jsme chtěli, abychom neudělali nějaký provar jako v minulé sezoně, kdy jsme po prvních zápasech byli ve spodku tabulky. Letos se nám vstup do sezony povedl, po pěti zápasech jsme měli dvanáct bodů, což byl ještě trochu nadplán. Máme trochu náskok a snažíme se hrát svoji hru.

Myslíte, že mužstvo těží z toho, že jeho osa je delší dobu pospolu a tím jste více sehranější?
Určitě. Já jsem přišel před rokem, ale co jsem se bavil s ostatními spoluhráči, tak říkali, že většina z nich spolu hraje již delší dobu, takže tým je už sehranější.

Můžete se v popředí tabulky držet i nadále?
Samozřejmě bych byl rád, kdyby tomu tak bylo. Budeme se snažit udržet v popředí tabulky a zabojujeme, abychom třeba skončili na bedně, tedy do třetího místa.

První jsou zatím stoprocentní Libčany. Mají podle vás letos takový tým, který je nedostižitelný?
Mají opravdu velmi dobrý tým. Už jsme proti nim hráli, tak jsme to mohli poznat na vlastní kůži. Zatím vypadají nedostižitelně, ale ještě se může cokoliv změnit. Asi každý se dá porazit.

Ilustrační foto
Bezgólový mač celků z popředí v Opočně notně protáhl penaltový rozstřel