Fotbalisté Třebechovic vybojovali na podzim v I. A třídě patnáct bodů za pět výher a osm porážek při pasivním skóre 16:26. V tabulce jim patří až jedenáctá příčka a na předposlední Černilov mají náskok pouhých pěti bodů. O právě skončeném podzimu hovořil Roman Kyral, hrající kouč mužstva.Trenér Roman Kyral.

Do Třebechovic jste přišel v létě po Janu Rolkovi. Plníte zde roli hrajícího trenéra. Jak to jde dohromady?
Spolupráce hráči – trenér je na dobré úrovni. To, že budu vykonávat funkci hrajícího trenéra, kluci přijali. Snažíme se, abychom si navzájem vyhověli.

Neměl jste se raději věnovat pouze trénování a při zápasech koučovat mužstvo z lavičky?
Víte, mě to stále táhne na hřiště. Vedoucí mužstva Jindra Václavek starší vidí zápas z lavičky, já zase ze hřiště, tedy každý z jiného pohledu. O přestávce vše zkonzultujeme a podle potřeby uděláme případné změny. Po zápase si vše v klidu rozebereme. Zatím to funguje k oboustranné spokojenosti, a proto nemá cenu cokoli měnit.

Podzim vašemu týmu určitě nevyšel podle představ. Mám pravdu?
Myslel jsem si, že podzim bude z naší strany lepší a budeme se pohybovat v klidném středu tabulky. S odstupem několika dní ale na rovinu říkám, že jsme na víc neměli.

Můžete být konkrétnější?
V létě odešel do Týniště Jindra Václavek mladší, který byl v minulé sezoně naším nejlepším střelcem. A právě jeho góly nám na podzim strašně chyběly. Na druhou stranu jsme byli hodně nedůrazní a strašně děraví v obranné fázi. Některé góly byly z kategorie velmi laciných a to nás stálo několik bodů. Přes zimní přestávku nás čeká hodně práce, budeme muset zapracovat jak na defenzivě, tak na koncovce. V zápasech jsme si šance vypracovali, ale jejich proměňování bylo naší velkou slabinou.

Museli jste Václavka do Týniště uvolnit?
Nechtěli jsme mu bránit. V Týništi se hraje krajský přebor na solidní úrovni a co si budeme povídat, je to přece jen vyšší soutěž než v Třebechovicích.

V klubu jste vsadili vesměs na odchovance, což je určitě správná cesta…
Dnešní doba je úplně jiná, než když jsem hrál já. Kvalitního hráče do I. A třídy jen horko těžko získáte, mnohdy jsou jejich finanční požadavky opravdu přemrštěné. Zařazení odchovanců do A mužstva dospělých správná cesta určitě je. Pokud se pohybujete ve středu tabulky, tak si mladíci zahrají s chutí a někdy předvedou pěkné fotbalové kousky. Jakmile ale hrajete o postup nebo o sestup, tak je to hodně složité. Kluci nemají potřebné zkušenosti, jsou pod psychickým tlakem a sami to neukopou. Tím nemám na mysli jen Třebechovice, ale i další kluby v nižších soutěžích.

Kdo na podzim patřil k oporám?
Nechci jmenovat jednotlivce. V našem týmu totiž nebyl nikdo, kdo by vyčníval.

Ve kterých zápasech jste byl nejvíce spokojen?
Bylo to v Přepychách a v Úpici, v obou případech jsme 1:0 vyhráli. Pak to byl také první poločas ve Vysoké. Tam jsme po velmi dobrém výkonu vedli 2:0, ale po přestávce domácí přidali a my byli nakonec rádi, že jsme vyhráli 2:1.

Co na současnou situaci říká vedení klubu?
Zatím jsem s nikým nemluvil. Vedení si vše vyhodnotí do konce listopadu a pak se uvidí, co bude dál.

Zůstanete nadále u mužstva?
V tuhle chvíli na to nedokáži odpovědět.

Jak bude vypadat zimní příprava a počítáte s posílením kádru?
Pokud u mužstva zůstanu, měla by zimní příprava začít kolem 20. ledna. Kromě nabírání fyzičky máme dojednáno několik přátelských zápasů. Pokud jde o případné posily, tak se zatím nic neděje.

Se stávajícím kádrem vás ale zřejmě čeká boj o záchranu, že?
Jistě, ale na to by vám měl odpovědět někdo z vedení. Pokud se chceme vyhnout záchranářským starostem, tak musí přijít alespoň dva kvalitní hráči. Jak už jsem řekl, v dnešní době je to složité. Vše je otázkou financí a těch je čím dál méně. Spíše to vidím tak, že budeme hrát s tím, co máme. Ale nepředbíhejme. Uvidíme, co přinesou příští dny a týdny.

Co prozradíte ze statistik?
Nejlepšími střelci v mistrovských zápasech na podzim byli Michal Vích a Roman Kyral se čtyřmi brankami. Lochman se trefil třikrát a Petr Pokorný dvakrát. Podle statistik jsme na podzim měli druhý nejhorší útok a čtvrtou nejhorší obranu.

Jak současné postavení vnímají třebechovičtí diváci?
Těžko říct. Oni kvitují hlavně to, že hrají zdejší odchovanci. Když se prohrává, tak si samozřejmě zanadávají, ale že by nás někdo hrubě urážel, tak to ne. Na některých zápasech byly návštěvy poměrně slušné, ale třeba s Policí, kdy se hrálo v zimním počasí na sněhu, tak přišlo třináct nejvěrnějších fandů.

Jakou úroveň měla podzimní část soutěže a co říkáte tomu, že od nové sezony by měla soutěž mít šestnáct účastníků?
Úroveň fotbalu v nižších soutěžích klesá, ale pokud si oddíly odsouhlasily, že v příští sezoně bude mít I. A třída šestnáct mužstev, tak já proti tomu nic nenamítám.

Máte ještě něco na srdci?
Chtěl bych poděkovat Jindrovi Václavkovi za velmi dobrou spolupráci a vedení klubu, že se nám na I. A třídu snažilo vytvořit odpovídající podmínky.

Jan Skalička