Přes věhlas soupeře se chce Hradec svézt na vlně posledních dvou týdnů. Během nich totiž zahrál fantastický part, který proměnil ve dvě výhry na hřištích soupeřů. Triumfoval v Teplicích i na Slovácku.

Ve sběru bodů, které zpříjemní blížící se zimní přestávku, má v plánu pokračovat. „Teď jsme dvakrát uspěli na venkovním hřišti, to nám dává slušnou šanci. Nepůjdeme do utkání předem poraženi, naopak. My máme jasný cíl, chceme bodovat," prohlásil trenér Bohuslav Pilný.

„Pokud budeme hrát náš poctivý fotbal, můžeme uspět," doplnil ho v rozhovoru pro klubový web zkušený zadák Marek Plašil.

Pro hradecký tým hraje před svátečním duelem hned několik faktů. Zaprvé Sparta má za sebou velmi těžký čtvrteční zápas se Southamptonem, v němž si zajistila postup do jarní části Evropské ligy.

Zadruhé seznam zraněných, kteří chybí trenéru Davidu Holoubkovi, je pořád velmi rozsáhlý: Tomáš Rosický, Martin Frýdek, Václav Kadlec, Josef Šural, Ondřej Zahustel. Co jméno, to reprezentant. Navíc k nim lze připočíst i dva nadějné mladíky Aleše Čermáka a Michala Sáčka. To domácí jsou kompletní - tedy 
s výjimkou dlouhodobě zraněného Filipa Zorvana.

Zatřetí přijedou Pražané bez Bořka Dočkala, hlavní hvězdy poslední doby. Záložník se nechal vyloučit při střetnutí v Liberci a do konce podzimu si v nejvyšší soutěži nezahraje. „Je to rozdílový hráč. Je pro nás výhoda, že nebude hrát. Jenže kvalitu Sparty to zase tak moc nesnižuje," upozornil kouč Pilný.

To ukázal například minulý souboj s Karvinou, již David Lafata a spol. poměrně lehce přejeli 3:0. Karviná přitom v Hradci vyhrála.

V tom utkání Sparta vládla, na domácí scéně se jí přitom nedaří tolik jako
v Evropské lize, kde opanovala základní skupinu. V té české je však až na pátém místě a na vedoucí Plzeň, jíž chce vyrvat mistrovský titul, ztrácí sedm bodů.

„V Evropě hrají hodně organizovaně. U nás budou útočnější," předpokládá hradecký trenér.

Přesně to by mohlo jeho týmu vyhovovat, v neděli by si mohl zahrát takový „venkovní" zápas. Dobře bránit a trestat soupeře z rychlých protiútoků. Pokud by se mu to podařilo, mohl by prolomit letošní malšovické prokletí. Ve dvou utkáních na vlastním stadionu zatím nezískal ani bod…