Po podzimu se zdála záchrana jako sci-fi. Jenže to se v polovině června proměnilo v realitu. Fotbalisté Kratonoh se udrželi v krajském přeboru, přestože po první polovině soutěže trčili se šesti body na samém dně tabulky. Není proto divu, že kouč Karel Vítek byl po jaru spokojen. Velká jarní jízda přinesla jeho svěřencům osmadvacet bodů, což v sumáři znamenalo čtyřiatřicet bodů a dvanácté místo.

Karel Vítek.Po podzimu jste měli šest bodů a záchrana se prakticky zdála utopií. Vnímal jste to podobně?
Už po podzimu jsem říkal, že zachránit se v jakékoliv soutěži se šesti body bude unikum a že se to v krajském přeboru ještě nikomu nepovedlo. Počítali jsme však s tím, že při určité shodě okolností a předpokládaném vývoji v divizi C, by nám mohlo stačit dostat pod sebe jen jeden celek. Nakonec jsme přeskočili čtyři týmy a to lze po katastrofálním podzimu rozhodně považovat za úspěch.

Co stojí za rapidním výsledkovým zlepšením?
Lepší přístup a trénovanost hráčů v rámci zimní přípravy než v minulých letech, zkvalitnění kádru na jednotlivých postech a tříbodové zachycení úvodu jarní části sezóny. Dva hráči během zimní přestávky sice odešli, ale kádr jsme adekvátně doplnili. A když se k tomu přidalo i uzdravení dvou dlouhodobě zraněných hráčů základní sestavy, najednou jsme měli oproti podzimu i dostatečný počet kvalitních náhradníků. Některým našim hráčům jsme rovněž našli nové posty, na něž sice nebyli ve své kariéře zvyklí, ale mají pro ně předpoklady. Na rozdíl od podzimu se nám až na výjimky podařilo ustálit základní sestavu a výsledkově se nám povedlo zúročit výhodu domácího prostředí. To úzce souvisí s loňskou rekonstrukcí našeho hřiště, kdy prvních pět podzimních kol jsme hráli venku. Na jaře jsme sice díky rozmarům počasí o tuto výhodu částečně přišli, ale i tak se nám dařilo soupeře přehrávat a získávat pravidelně body. To bylo pro psychiku našich hráčů v rámci cesty za záchranou nesmírně důležité. Myslím, že to byl i rozhodující faktor.

Kdy jste na mužstvu poznal, že záchrana bude reálná? Bylo to již v úvodu jara?
Ano. Začalo se nám výsledkově dařit a postupně stahovat bodový rozdíl našich soupeřů, které jsme tím dostávali pod tlak. V záchranu jsem sice věřil už během zimní přípravy, bodový vzestup v prvních jarních kolech nám psychicky rovněž hodně pomohl, ale chleba se lámal v posledních pěti kolech. Měli jsme těžký los, neboť nás čekala výkonnostně nejsilnější mužstva krajského přeboru a to hradecká Olympia, Trutnov, Libčany, Jičín a poslední kolo jsme hráli v Lázních Bělohrad, které hrály s námi během jara o sestup. Nechtěli jsme hrát ve třicátém kole o všechno, což znamenalo bodovat i s favority soutěže. To se nám nakonec podařilo.

Panuje s jarními výkony úplná spokojenost?
Až na několik málo výjimek, kdy herní projev nebyl optimální a přístup některých hráčů nebyl adekvátní naší kritické situaci, jsme spokojeni. I když mohlo to být i lepší. Například v poháru jsme mohli a měli dokráčet až do finále, ale poslední postupový zápas jsme nezvládli. Nicméně prioritou byla záchrana v soutěži. Úspěch v poháru, v němž jsme se dostali až do semifinále, byl nadstavbou. V jarní tabulce krajského přeboru jsme skončili třetí. Zatímco podzim byl nejhorším v historii klubu, jaro naopak patřilo mezi nejlepší půlrok.

Určitě budete chtít, aby se v příští sezoně neopakoval hrůzostrašný podzim 2012, že?
Samozřejmě. Na to se snad nedá ani jinak odpovědět. Osobně jsem v hráčské ani trenérské kariéře nic podobného nezažil a rozhodně netoužím já ani nikdo v klubu po opakování.

Zůstane hráčský kádr pohromadě?
Doufám, že až na jednu dvě výjimky ano. Všichni hráči, včetně těch na hostování, projevili zájem pokračovat v našem dresu i v nacházející sezóně, ale člověk míní a život mění. Některé kvalitní hráče jsme chtěli již v zimní přestávce a protože se jejich transfer nepovedlo dotáhnout do konce, uděláme maximum pro získání alespoň jednoho z nich.

Už máte naplánovanou celou letní přípravu? Jak bude probíhat?
Příprava je naplánovaná již od druhé poloviny června a bude velmi atypická. Začínáme v pondělí 15. července (včera) a budeme trénovat třikrát týdně. K tomu přibude vždy jeden víkendový zápas. Myslím, že takovou letní přípravu většina hráčů nikdy neabsolvovala. Sám jsem zvědav, jak to budou naši plejeři kousat. Prvních čtrnáct dní bude zaměřeno na fyzickou kondici, ale žádné výběhy nás nečekají. Jsem přesvědčen, že kondici lze nabrat jiným a vhodnějším způsobem.