Sedí v kanceláři, pod okny se na nové umělce prohánějí jeho na jaře ještě spoluhráči. Nyní už vlastně podřízení. „Tam venku to bylo lepší," usměje se Pavel Krmaš, sportovní manažer fotbalového Hradce. „Ale postupem se do nové práce dostávám a baví mě čím dál víc," přizná.

Z šatny mužstva, které postoupilo na jaře do první ligy, se přesunul mezi funkcionáře. Kariéru, jejíž podstatnou část strávil v německém Freiburgu, ukončil v šestatřiceti letech.

Byla to velká změna?
Na začátku jsem vůbec nevěděl, od čeho se mám odpíchnout. Byl jsem hodně na trénincích, v kabině, nevěděl jsem moc kudy kam. Teď po čtyřech měsících jsem skoro pořád v kanceláři. Práce se nabaluje, někdy toho je až po krk, ale baví mě to.

Měl jste fungovat i jako jakási spojka hráčů s vedením. Vychází to?
Jsem s nimi v každodenním kontaktu. Když kluci něco potřebují, přijdou, domluvíme se. Můj názor je, že to funguje.

Změnil se váš vztah?
I když jsem se posunul do jiné role, nechtěl bych, aby se měnil. Vybudovali jsme si nějaké vazby, ty zůstaly. Ale kabina má svá specifika, svá tajemství a já rozumím tomu, že už nejsou pro mě.

Nejlepší chvíle…
„Hodně kvalitní zápasy jsme odehráli v Brně, Teplicích, na Slovácku a doma se Spartou. Tato čtyři utkání byla za mě TOP výkonyz naší strany."

Je to tak, ještě před půl rokem jste společně nadávali na trenéry.
(usmívá se) Už se to ke mně nedonese. Ale já klukům neříkám něco jiného, než jsem jim říkal jako hráč. Jestli se chtějí někam posunout, co tomu musí obětovat. Ale je pravda, že teď jsem na jedné lodi s trenéry.

Tým je dvanáctý, má tři body náskok na sestupové příčky. Jak hodnotíte podzim?
Myslím, že mužstvo obstálo. Byla to trochu neznámá, jak se hráči s ligou poperou. Měli minimum zkušeností, můžeme být do jisté míry spokojení. Ale já tohle slovo nemám rád, protože vede k uspokojení. Takže takhle: Máme dobrou výchozí pozici, abychom splnili cíl, což je pro první rok záchrana. Pokud nesklouzneme k uspokojení, jsem přesvdčený, že budeme úspěšní.

…a nejhorší
„Asi třetí kolo, kdy jsme prohráli na Dukle 0:3. Tam jsme nestačili. Spousta lidí bere podobně zápas s Karvinou, ale to bylo nešťastné utkání jen výsledkově."

Z čeho tak usuzujete?
Myslím, že je dost opomíjené, že jsme hráli v azylu v Mladé Boleslavi. Dařilo se nám tam sice víc než tady, ale na Malšáku jsme hráli se Spartou i Slavií a Karvinou, s níž se nám zápas výsledkově nepovedl. Pořád je tady naše domácí prostředí - a to v Boleslavi není.

Bude se mužstvo v zimě měnit?
Naši devízou je sehranost už ze druhé ligy. O tuhle zbraň se nechceme připravit. Ale stejně bychom mužstvo chtěli trochu okysličit. Každý trenér ví, že je potřeba vnést do kabiny čerstvý vítr. A já tuhle zásadu také ctím.

Posilou by měl být Tomáš Jirsák. Kdo další?
Tomáš je jasný. A další? Zatím nemůžu být konkrétní, ale poohlížíme se po hráči do defenzivy.

Obrana měla problémy hlavně během říjnové krize, kdy tým prohrál pětkrát v řadě. Jedním z kritizovaných hráčů byl zkušený Marek Plašil. Bylo to oprávněné?
Rozhodně si nemyslím, že by zklamal. Má nálepku univerzála, je schopen zacelit jakékoli místo. A že přes něj šly nějaké góly v Plzni a se Spartou? Musíme se dívat na to, že to jsou TOP mužstva, mají obrovskou kvalitu. Se soupeři ze spodní poloviny tabulky byl Pláša konstantní a spolehlivý. Navíc je důležitou součástí kabiny. Odvedl si svoje.

Nyní k možným odchodům. Mluví se o Tomáších Holešovi a Malinském. Zůstanou v Hradci?
Jsou to zajímaví hráči, to všichni víme. Otázka je, co se stane, když přijde mimořádná nabídka. Myslím ale, že hlavně u Tomáše Malinského by bylo dobře, kdyby tady ještě půl roku zůstal a potvrdil formu. Byl pro nás základním kamenem.

Je složité dostat hráče do Hradce?
Není to úplně jednoduché. (usměje se) Ale ve Zlíně nebo Jihlavě jsou na tom podobně. Máme nějaké finanční možnosti a v nich se pohybujeme. Na druhou stranu jsme první liga, a proto určitou atraktivitu máme. Nikdy jsem ale netušil, jak je složité udělat přestup: Musíte se dohodnout s hráčem, klubem , manažerem. Není to tak, že si ukážeme na hráče a toho máme.