Bude dnes v Liberci lítat na hrotu hradeckého útoku Vojtěch Hadaščok? To je otázka, o kterou tu běží. Podle včerejších zpráv to vypadalo, že jednadvacetiletý útočník bude mít smůlu a v utkání proti svému mateřskému oddílu nevyběhne.

Proti jeho startu stojí smlouva mezi Hradcem a Libercem, která mu sice výslovně nezakazuje start v utkání, ale…

„Pokud by Vojta nastoupil, postihla by náš klub finanční sankce. Tak to je uvedené ve smlouvě," vysvětluje Richard Jukl, generální ředitel FC Hradec Králové. „Spíš si myslím, že hrát nebude," dodal.

Hadaščok přišel na hostování do Hradce doslova pár dní před startem jarní částí Gambrinus ligy a obhájce mistrovského titulu byl po podzimu v problémech. Akutně mu sice starosti se záchranou nehrozily, ale k sestupovým příčkám byl blíže než ke špičce.

Proto v Liberci zvolili opatrnou strategii a Hadaščokovi start víceméně zamítli.

Co na to samotný hráč?

„Na utkání se obrovsky těším a doufám, že budu moci nastoupit. Všechno je v jednání mezi kluby. Víc bych o tom nechtěl mluvit," ošívá se.

Jenže jednání na vrcholné úrovni se jaksi nekoná.

„Já do toho nebudu zasahovat. Smlouva je jasně postavená. Trenéři s ním nebudou moct počítat," uvedl Jukl.

Přesto pro Hadaščokovu účast v zápase malá naděje ještě žije.

Do celé záležitosti se zapojil sportovní manažer klubu Ladislav Škorpil, který má s Libercem a jeho sportovním ředitelem Janem Nezmarem díky sedmiletému působení pod Ještědem nadstandardní vztahy.

„Uvidíme, jak to dopadne. Honza (Nezmar) by s tím problém neměl, ale smlouva je nějak postavená z doby, kdy se Liberec cítil ohrožený," podotkl Škorpil.

Ještě včera se o Hadaščokově startu jednalo, což přiznal i samotný Nezmar.

„Vojta zápas zakázaný nemá. Navíc je to postavené tak, že čím víc odehraje za Hradec zápasů, tím bude částka za hostování levnější," říká Nezmar.

Je to logické. Slovan chce, aby mladý útočník byl v pravidelném zápřahu, proto za zvyšující se počet odehraných zápasů se snižuje cena hostování. „I tak hraje v Hradci skoro zadarmo, za hubičku," prohlásil sportovní ředitel Slovanu.

Kdyby nakonec Hadaščok nastoupil, Hradec by sice musel Liberci zaplatit za jeho start, ale zároveň by si odmazal procenta z ceny za půlroční hostování. „Vlastně by se jen upravily podmínky hostování, ale ve prospěch Hradce," dodává Nezmar.

Hradci jde o holý život, v Gambrinus lize se pohybuje na tenkém ledě a jednadvacetiletý rychlík byl v posledních zápasech stabilním členem základní sestavy. Třeba v Brně podal nadprůměrný výkon. Proto by asi bylo nejlepší vzít kalkulačku a vše si pořádně spočítat…