Naposledy měl radost ze hry 
na jaře 2015, kdy slavil s Plzní mistrovský titul. „Nebudu zastírat, že je to těžké. Nechci se na nic vymlouvat. Nejradši bych o tom nemluvil, v ničem mi to nepomůže," pronese.

Jenže jeho stav zajímá - a to bez nadsázky - celé fotbalové Česko. Pilař je záložník, který chybí  národnímu mužstvu. Hodil by se: Z levé strany vezme míč, nasprintuje do středu a napálí ho do brány. To je jeho ochranná známka.

Jenže jeho potíže se táhnou už od roku 2012. Tehdy zazářil na mistrovství Evropy, vybojoval si místo v sestavě bundesligového Wolfsburgu, jenže na konci léta odjel na reprezentační přátelák na Ukrajinu. Tam ho soupeř zničil nechutným faulem. Od té doby je Pilař na vlně – nějakou dobu hrál, vrátil se do reprezentace, ale před rokem a půl zase přišla zdravotní stopka.

„Nikdy jsem neměl zdravotní problémy. Žádné svaly, nic. Jednou ale přišlo koleno a od té doby se to opakuje," říká šikula, který si to z Hradce namířil do Plzně a pak do Německa. Tam se prosadil jen mírně, právě zdravotní lapálie ho zastavily. Dnes je opět hráčem plzeňské Viktorie, smlouvu má do konce roku 2018.

Ředitel klubu Adolf Šádek na začátku letní přípravy nebalil Pilařův stav do růžova. „Zatím je připravený na orientační běh. Uvidíme na konci srpna, 
v tu dobu budeme řešit, co dál," prohlásil důležitý muž.

Teď je konec listopadu, záložník má za sebou další operaci. Před třemi týdny znovu lékaři opravovali chrupavku v jeho koleně. Od té doby pracuje, ano, to slovo se hodí, v Plzni. Rehabilituje, posiluje. A především doufá.

„Jde o to, aby koleno fungovalo mechanicky. Lékaři mi řekli, že po operaci bych mohl být za čtyři měsíce připravený," prozradil. To by znamenalo konec zimní přípravy a skok do jarních bojů 
o mistrovský titul.