Co se stane, když kousnete do citronu? Kysele se zatváříte. Co dělají pravidelně fotbalisté  Hradce Králové po zápasech s Duklou Praha? Kysele se zatváří…

Mají proč. Borci z Julisky, jsou jejich noční můrou. Před dvěma lety se „vojáci" slavně vrátili do ligy a od té doby Hradec třikrát porazili. 4:0, 1:0, 2:0! Navrch přidali i výhry v přípravných zápasech. Komplex Plíškovy armády má jméno Dukla Praha!

Proč tomu tak je?

„Někdy se stane, že se vám na někoho nedaří. Nedělal bych z toho takovou vědu. Nemusí  to znamenat, že se soupeřem budete prohrávat donekonečna," říká Bohuslav Pilný, mistr ligy s Libercem z roku 2002 a momentálně trenér třetiligového Převýšova, farmy Hradce Králové.  „Důležité je,  abyste se z předešlých zápasů poučil."

Klub podporovaný prvním místopředsedou FAČR Jindřichem Rajchlem, mimochodem hradeckým  rodákem, těží z práce trenéra Luboše Kozla, který do hráčů hustí kombinační fotbal. Hra na náhodu, dlouhé nákopy dopředu, nefotbalové řešení kritických situací? To v jeho rejstříku nenajdete.

„Je to kouč, který pracuje podle moderních trendů. Na začátku trenérské dráhy se možná spálil, ale v Dukle je jasně znát jeho rukopis," uvažuje Pilný a vyzdvihuje kombinační hru Pražanů. „Vážně se na to dá dívat. Kozel fotbal na špičkové úrovni hrál,  dokáže se do hráčů vcítit. To mu určitě pomáhá."

Pilný pak přidává ještě jeden postřeh. S Převýšovem se v ČFL utkal s Kunicemi, farmářským klubem Dukly. „Hrají úplně stejně. Mají tři hráče uprostřed, co pořád rotují. Maximálně se snaží kombinací dostat do šancí. V útočné fázi hrají systémem 4-3-3, ve velkém počtu najíždějí do vápna," vyjmenovává klady dukelské farmy.

A pak je tady ještě jeden společný jmenovatel – ustálenost sestavy. Na Julisce nedochází k převratným změnám v kádru. Když už někoho pustí, vedení přivede adekvátní náhradu.

„Odešel Berger nebo Hanousek a oba je dokázali nahradit," přitaká Pilný.

Podobně hovořil po jednom ze tří neúspěšných utkání také gólman Jiří Lindr. „Fotbal Dukly nesvědčí nikomu. Tým je dlouho pospolu. Táhnou to od druhé ligy, fotbal mají propracovaný, každý na hřišti ví, co má dělat."

Změní se v neděli zavedené pořádky?

Tři bitvy, tři porážky, žádný gól

5. října 2012: Dukla Praha – Hradec Králové 1:0 (1:0).  Branka: 22. Pospěch. ŽK: Berger – Pávek. Diváci: 1293.
Trenér Jiří Plíšek: „První poločas jsme odehráli možná nejhůře za celý podzim. Domácí nás předčili po všech stránkách. Kvalitou, nasazením, kombinačně."

I. fotbalová Gambrinus liga: FC Hradec Králové - FK Dukla Praha.11. března 2012: Hradec Králové – Dukla Praha 0:2 (0:0). Branky: 62. Švejdík, 64. Malý. ŽK: Černý, Plašil, Poděbradský – Švejdík. Diváci: 3799.
Brankář Jiří Lindr: „Asi to trochu budeme mít v hlavě. I když je pravda, že fotbal Dukly nesvědčí nikomu. Hraje opravdu výborně, tým je dlouho pospolu. Táhnou to od druhé ligy, fotbal mají propracovaný, každý na hřišti ví, co má dělat."

9. září 2011: Dukla Praha – Hradec Králové: 4:0 (1:0). Branky: 29. Berger, 51. Lietava, 64. Markovič z pen., 89. Malý z pen. ŽK: Markovič, Lietava – Fukal, Chleboun, Plašil. ČK: 63. Plašil. Diváci: 1875.
Trenér Václav Kotal: „Nehodnotí se to dobře, ale musíme to vzít jako realitu. Každý dobrý výsledek se odvíjí od dobré obranné hry, ale ta nám v posledních zápasech nefunguje. Máme s tím problémy a z toho plyne i nervozita v týmu."