Byla to magická chvíle. V jeho případě však vlastně jen rutina. Popadnul balon, od levé lajny s ním pelášil do středu hřiště a poslal ho na bránu. Míč letěl, jak by napsal poetik Ota Pavel, jako svítící luna, a zapadl do sítě.

Psal se červenec roku 2010 a Václav Pilař, tehdy zelenáč na české fotbalové scéně, právě rozhodl zápas proti soupeři největšímu. Hradec Králové porazil, ano, proslulou Spartu 2:1. Pilař, mimochodem o centimetr vyšší než Bůh Lionel Messi (Argentinec měří 169 cm) dal jeden ze svých životních gólů.

V neděli přijede do Hradce Sparta znovu a on bude na tribuně. Už jako česká hvězda a hráč mistrovské Plzně, bohužel toho času ve stavu zraněných.

Kde budete v neděli?
Na víkend se chystám domů, ale bude to složitější. Plzeň hraje v půl sedmé. Ale stihnu to. Od jedné budu na Malšáku, pak přejedu po dálnici do Plzně. Spartu moc nemusím a Hradec mám pořád v srdci.

Může Hradec zase porazit Spartu?
Ano, ale musí začít sám 
u sebe. My jsme tehdy na Spartu vletěli, a to nám pomohlo. Když to budou opakovat, mohou dokázat, že mají i na takový mančaft. Hrát se dá s každým. Když kluci nechají na hřišti srdce, bude se jim dařit týmově  
a pak se vyskytnou i individuality. V tom případě mohou Spartu porazit.

Hradec sledujete. Jaké má podle vás ambice v lize?
Nečekaně vyhráli v Teplicích a pak na Slovácku. Myslím, že za tahle dvě poslední kola a výhry venku jsou kluci šťastní. Nemají špatný tým, trochu mě překvapili. Rozhodně nejsou v roli trpaslíka a myslím, že se může opakovat rok 2010, kdy jsme skončili osmí.

Právě tento ročník jste začali výhrou nad Spartou. Je to jeden z vašich největších duelů?
Nezapomínám na něj. Hradec mám pořád v srdci. Lidi na tenhle zápas pořád vzpomínají, jsem rád, že jsem u toho mohl být. Byl to vlastně krásný začátek kariéry.

Přitom jste šli do utkání jako nováček. Přáli jste si takový los?
Ve druhé lize se nám podařila sezona, postoupili jsme. Když nám vylosovali Spartu, tak si každý představoval, jak to bude těžký zápas. Jenže nakonec z toho bylo vítězství, přitom za Spartu hrál třeba Bony Wilfried. Pro nás to bylo povzbuzení, pak jsme si víc věřili.

Nerozklepala se vám kolena? Malšovický stadion byl vyprodaný.
Na to jsme nebyli zvyklí. Hráli jsme třeba na 
Bohemce, kam přišlo sedm tisíc lidí, tam byla hezká atmosféra. Ale doma to pro nás byla novinka. Jenže bylo vidět, že nám to pomáhá, byli jsme tým, který se dokázal vyhecovat. Všechno šlo, jak mělo.

Jak jste se cítil vy osobně? 
V lize jste debutoval, navíc hned proti Spartě.
Sice jsme hráli přáteláky 
s ligovými mančafty, ale stejně to byl skok. Jenže na Spartu jsme vletěli, a tím jsme je zaskočili. V prvním poločase jsme byli lepší, vytvořili jsme si šance. Druhý byl o houževnatosti a obětavosti. Nesmírnou bojovností jsme výsledek ubránili.

Sparta přijede v neděli bez distancovaného Bořka 
Dočkala. Je to pro Hradec velká výhoda?
Pro mě je to klíčový hráč Sparty, je u padesáti procent gólů. Má finální přihrávku 
i střelu z dálky – když se mu chce hrát, je nebezpečný., Hradec má štěstí, že nebude hrát.

Další velké jméno je David Lafata, ten nastoupí.
Jeho góly nejsou náhoda, jde jim naproti. Poznal jsem ho v nároďáku, kde dával pořád góly i při tréninku. Pozor na každý centr do vápna, každý bude pro 
stopery nepříjemný,

Sparta má však velmi rozsáhlou marodku. Bude to pro „votroky" výhoda?
Každý má něco, každý tým má tři čtyři zraněné…

Přijďte včas! Stadion bude rozdělený
Hradec Králové - Sparta je velký tahák, to je jistota. Její příjezd do Hradce však přinese také jistá omezení. „Jde o rizikové utkání, na které bude zvýšený dohled," potvrzuje mluvčí FC Hradec Milan Šedivý.
Proto klub vyzývá fanoušky, aby v neděli přišli na stadion s předstihem (hraje se od 13 hodin). Tribuny budou rozdělené, západní část pro domácí, východní pro sparťany.
Lákadlem pro fanoušky pak bude vedle fotbalu i prodej nových klubových kalendářů ve fanshopu na západní tribuně.

Svátek fotbalu: Hradec - Sparta. Už v neděli
Největší tým Česka přijede v neděli do Hradce. „Votroci" se postaví Spartě ve skvělé formě, vyhráli poslední dvě utkání, a to na hřišti soupeře. Deník nachystal sérii článků před fotbalovým svátkem.

Čtvrtek: Příběh Tomáše Rezka, pokořitele Sparty (čtěte v tomto odkazu)
Pátek: Václav Pilař vzpomíná na triumf.
Sobota: Brankář Tomáš Koubek se poprvé postaví Hradci.