V Česku poznal život ve druhé lize. Teď kope skoro dvoumetrový obránce Tomáš Petrášek třetí nejvyšší soutěž v Polsku a říká: „Často zírám, co se děje v Polsku, mnoha českými lidmi v tak podceňované zemi. Bohužel, ve fotbale jsou v tuhle chvíli dost daleko před námi. 
V nejvyšší soutěži je to jeden pěkný stadion vedle druhého a TOP evropské podmínky. I já ve třetí lize někdy nestačím zírat, na jaký stadion přijedeme. Pak někdy sedím v kabině a tiše vzpomínám, na jakých stadionech se v Česku hraje třetí a druhá liga," říká.

Rovněž podmínky pro hráče jsou podle zadáka ambiciózního Rakowu Czestochowa na vyšší úrovni.

„Bohužel jsem v Česku nepůsobil nikdy v TOP klubech. Pevně věřím, že v takových týmech je o hráče postaráno ve všech směrech. Jsem rád, že tak tomu je i v mém nynějším působišti," libuje si.

Postup se Žižkovem a odchod do ciziny

Velkou změnou prošel
v létě. Dosud se, trochu drsně řečeno, protloukal po českých soutěžích. Sice nakoukl i do prvoligového kádru Hradce, ale neprosadil se. „Neměl jsem výkonnost," zavzpomíná na časy pod koučem Václavem Kotalem.

Potom přišlo kolečko: Druhou ligu si zahrál za Vyšehrad a Kolín, více času strávil o stupeň níž, v České fotbalové lize. Tady oblékal dres Hlavice, Převýšova, Roudnice nad Labem i Žižkova. S Viktorií na jaře slavil postup do druhé nejvyšší soutěže, jenže tu už si nezahrál. Změnil totiž klub, ale i zemi. Vydal se do Polska. Rakowu Czestochowa má pomoci do druhé ligy, je to přece tradiční klub, který byl v 90. letech pravidelným účastníkem první ligy. Nyní je odehráno šestnáct kol a jeho tým je na prvním místě. Petrášek hraje v základní sestavě, je šéfem obrany, dal tři branky.

„V první řadě bych chtěl říct, že mi moc pomáhá, že tam nejsem sám. Jsou tam se mnou moje holky, přítelkyně Adélka a fenka Bailey, které mi to svojí přítomnosti hodně usnadňují. Jinak, já jsem se sebou často nespokojený, ale vnitřně cítím, že mi trenéři i spoluhráči věří. V tříobráncovém systému jsem šéfem obrany a beru na sebe odpovědnost za celý tým, s tím nemám problém," říká fotbalista, 
který patří mezi hráče, 
jež zastupuje společnost
J&K ProSports.

Nejen moderní stadiony jsou však pro zadáka novinkou. Dalším posunem jsou možnosti pro trénink a také finanční ohodnocení hráčů. „Jedná se o plně profesionální soutěž. 
V našem klubu panují podmínky, které jsou opravdu na velmi profesionální úrovni. V Polsku jsou hráči zaměstnanci klubu, ne jako v Česku OSVČ. To byla asi první změna. Ekonomicky silný náš klub je, v porovnání s naší soutěží je to TOP klub. A co se mě týče? Viděli ve mně naději, že se stanu klíčovým hráčem, já si toho nesmírně vážím. To se samozřejmě velmi příjemně projevilo na platu 
i délce smlouvy," přiznává.

Snad se nebudeme muset stěhovat

Výrazným rozdílem je také zájem příznivců. Na Rakow chodí v průměru dvanáct stovek lidí, s týmem jezdí také na zájezdy na cizí hřiště. „O podpoře i kritice fanoušků a návštěvnosti se snad ani nemá cenu bavit. Já jsem jen rád, že si užíváme podporu, i když to se může během chvíle změnit, tak je třeba to brát 
s pokorou," říká obránce.

Ano, týmu se daří, proto jsou tvrdí ultras Rakowu zatím spokojeni. „Bydlíme ve čtvrti, kde jich žije snad nejvíc v celém městě, takže makám na hřišti tak, abychom se nemuseli stěhovat," usmívá se.

Cíl je pro mužstvo jasně daný. „Je to jednoznačně postup," přizná česká opora.

Zatím se o něj Petráškův celek pere Odrou Opole, kde je česká stopa rovněž velmi znatelná. Konkurenta trénuje známý kouč Verner Lička a asistenta mu dělá jeho syn Marcel, bývalý člen reprezentační jednadvacítky, který kopal za Baník i pražskou Slavii.

„Prezentujeme se atraktivním fotbalem. Zajíci se ale počítají po honu, máme za sebou jen polovinu soutěže," glosuje Petrášek.

Na jaře se ukáže, zda oslaví další postup.

Fanoušci jsou tvrdí. Jen si je nenaštvat
Pověst polských fotbalových fanoušků není rozhodně valná – jsou považováni za jedny z nejproblémovějších na evropském kontinentu. Platí to i ve třetí lize. „Naši hooligans jsou tvrdí hoši. Stejně jako hooligans většiny, hlavně těch tradičních, klubů v celém Polsku," říká Tomáš Petrášek, obránce klubu Rakow Czestochowa.
Na domácí zápasy chodí průměrně dvanáct stovek lidí, hlasité jádro jezdí i na zápasy venku. Nic nevadí ani vzdálenosti kolem 500 kilometrů. „Vyžadují po nás výhry. Ale ze všeho nejvíc jízdu od první do poslední minuty. Řekli nám, že potom akceptují i prohru. Zatím jsme neprohráli, ale na rovinu musím říct, že když vidíte tyhle chlapy v kotli, netěšíte se na nějaký špatný zápas," přiznává český hráč.

Proč Čecha vzali? Je to válečník
Hradec Králové - Jak se vlastně dostal Tomáš Petrášek, Čech se zkušenostmi maximálně z druhé ligy, do ambiciózního polského klubu. „Sledovali mě několik měsíců," prozradil Tomáš Petrášek. „Není to pro nás anonymní hráč. Některé zápasy jsme viděli na videu, některé naživo," potvrdil sportovní ředitel Rakowu Czestochowa David Balda.
Vedení klubu, který vychoval například známého záložníka Jakuba Blaszczykowskiho (Dortmund, Fiorentina, nyní Wolfsburg) si Petráška vybral kvůli figuře - stoper měří bez dvou centimetrů dva metry, ale především pro jeho vlastnosti.
„Je to válečník," prohlásil sportovní ředitel Rakowu. „Na hřišti hodně mluví, působí na své kolegy. Rozhodně může působit jako vedoucí obrany," doplnil Balda.
Přesně tuto roli zatím Petrášek v týmu plní.