V pátek vstoupíte do druhé ligy. Co vás čeká?
Víme, že to bude těžké. Je to taková nechutná soutěž. Ale doufám, že prokážeme kvalitu a to odhodlání si ji zahrát a postoupit.

V čem je nechutná?
Jde o dvě věci. Na jaře jsme sestoupili, a to obrovsky bolí. Vždycky je pak potřeba najít motivaci a předvést takové výkony a vrátit se do první ligy.

Vy sám jste pád nesl hodně těžce, že?
Jo, bylo to hodně špatný. Ale teď mám o to větší motivaci se prokousat zpátky a zakotvit v lize na delší dobu.

Ale zpět k té nechutnosti.
Zadruhé je to o hodně bojovnější soutěž než první liga. Hodně nakopávaných balonů, je to víc válka než fotbal, ale najdou se v níi pěkné zápasy.

Je druhá liga specifická rovněž pro brankáře?
V lize jsem byl v permanenci, chodilo na mě hodně střel. Ve druhé je to víc o čtení hry.

Rozdíl není jen ve hře, ale také v podmínkách.
Obrovský. Nikoho se nechci dotknout, ale přijet do Plzně a třeba do Třince je fakt jiné…

Stal jste se novým kapitánem mužstva. Máte velkou odpovědnost?
Samozřejmě, že ano. Ale už můj post je hodně o odpovědnosti. Myslím, že odpovědnost je jedna z mých předností, proto v tom nebude problém. Moje role se nemění, pozice kapitána je na to vlastně navázaná.

Nevadí, že jste brankář? Kvůli odstupuod klíčových situací.
Nejsem jediný brankář kapitán na světě. (usměje se) Problém bych v tom neviděl. Máme další zkušené hráče, kteří zasáhnou, když to bude daleko a já tam nepoběžím. Třeba na Milana Černého rozhodčí určitě dají.

Diskutujete rád se sudími?
Ne, že bychom si vykládali. (směje se) V nižších soutěžích - a když jsem byl mladší - tak jsem měl trošku sklony občas vyletět. Taky to k tomu svádělo. Ale Hradec je jiná úroveň. Myslím, že umím emoce uřídit, abych rozhodčí nepoštvával proti našemu mančaftu.

Bude Hradec favoritem?
Myslím, že druhá liga bude hodně vyrovnaná. Favoritem je asi Opava, ale týmy si budou hodně podobné. Mně se líbí třeba Varnsdorf. Nebude to nic lehkého.

Cítíte zájem celého klubu, aby se vrátil do ligy? I kvůli situaci se stadionem.
Můžu mluvit za kabinu, za hráče. My chceme zpátky na sto procent. Většina z nás už si první ligu zkusila, a proto známe rozdíl mezi těmito soutěžemi. Víme, do čeho jdeme, co můžeme vyhrát. Uděláme maximum, aby se to povedlo.

Máte dost dobrý tým na tento cíl?
Mančaft vypadá zajímavě. Máme sice hodně mladých kluků, ale nějaká osa tam zůstala. Doufám, že to zápasy ukážou, že je naše cesta správná.