Nováček fotbalového krajského přeboru z Vysoké nad Labem byl příjemným překvapením nedávno skončeného ročníku. Na druhou stranu při pohledu na zkušený kádr mužstva pátá příčka zase takovým překvapením není.

Nemalou zásluhu na vydařené sezoně má trenér Karel Vítek, který však na lavičce vysockého týmu končí. Vystřídá ho Petr Silbernágl, jenž v uplynulém roce vedl v I. A třídě Třebechovice pod Orebem.

Karel Vítek.Panuje u nováčka spokojenost s umístěním? Odpovídá páté místo výkonům týmu?
Ano, panuje spokojenost. Na nováčka jsme dosáhli skvělého výsledku. Navíc jsme se po celou dobu podzimní i jarní části sezony pohybovali v popředí tabulky do šesté příčky, takže konečné umístění není náhodné. Naše vedení tým chválilo i za atraktivní herní projev, údajně nejlepší od založení klubu, takže i v tomto směru panuje spokojenost. Přesto výsledky A týmu negenerují úplně realistický a pravdivý obraz o fungování a stavu klubu.

Napadlo vás už před sezonou, že byste se mohli dostat na padesátibodovou hranici?
Nenapadlo a ani jsme o tom před sezonou v tomto směru vůbec nepřemýšleli. Cílem bylo hrát v klidném středu tabulky okolo desátého až dvanáctého místa a vyhnout se problémům se záchranou. To se nám dařilo plnit po celou dobu a naopak jsme okupovali vyšší příčky. Poslední tři čtyři kola před koncem soutěže jsme ale o padesátibodové hranici začali přemýšlet a chtěli na ni dosáhnout. Na podzim jsme získali pětadvacet bodů a na jaře s oslabeným kádrem také, což je velmi pěkný výsledek. Nejsem si stoprocentně jist, ale myslím, že žádnému nováčkovi krajského přeboru Královéhradecka se v jeho historii na padesátibodovou hranici nepodařilo dosáhnout.

Po Olympii jste inkasovali nejméně branek. Byla právě defenziva základem k úspěšným výsledkům?
Byla základem, ale snažili jsme se mít vyrovnané všechny herní činnosti včetně té útočné. V počtu inkasovaných branek jsme skončili na druhém místě, v produktivitě na sedmém. Karel Menšl má mezi gólmany nejvyšší počet vychytaných nul, Vojta Bělka se stal druhým nejlepším střelcem soutěže. Oba si tak vytvořili svůj osobní rekord v kariéře. Nicméně šestnáct obdržených branek na podzim a osmnáct na jaře svědčí o celosezonní stabilitě obranné činnosti celého týmu.

Jak jste vnímal jarní hon za záchranou? Prakticky polovina mužstev usilovala o udržení a nakonec třeba Libčanům ani sedmatřicet bodů nestačilo.
V prvé řadě jsem rád, že jsme se pohybovali v horní polovině tabulky a vyhnuli jsme se záchranářským starostem. To, co se dělo od osmého jarního kola, nemá v krajském přeboru obdoby a dlouho tu nebylo. Chvílemi si zainteresovaní aktéři museli připadat jako v divizi. Na poslední kola jste si mohl jít v klidu vsadit, bohužel.

Kdy zahájíte letní přípravu a jak bude vypadat? Plánujete nějaké změny v kádru?
Od nové sezony by měl k mužstvu přijít Petr Silbernágl, stane se tak desátým trenérem u A týmu Vysoké za osm let existence klubu. Předpokládám, že příprava začne stejně jako v ostatních oddílech na krajské úrovni okolo poloviny července.