Chtějí do evropských pohárů, jenže už osmkrát po sobě v lize nevyhráli. Fotbalisté Mladé Boleslavi se to pokusí změnit v sobotu (16.00) v království černobílého týmu.

V království, o němž zatím neplatí známé rčení Můj dům, můj hrad. Hradec Králové čeká páté domácí utkání v této sezoně (na začátku ročníku hrál kvůli rekonstrukci stadionu v Mladé Boleslavi), jenže dosud nezískal na svém hřišti ani bod. V Malšovicích padl se Spartou, Slavií, Karvinou i Duklou.

Jirsák: Můžeme uspět

I proto se tým trenérů Milana Frimmela a Bohuslava Pilného propadl na předposlední místo tabulky. V současnosti drží nelichotivou sérii tří porážek v řadě. „Pro nás je důležitý každý zápas. Bereme jakékoliv body," přiznal Pilný.

„Všechna utkání budou těžká, dokud se nezlepšíme. Ono to není o tom, zda přijede Boleslav nebo Sparta. Musíme makat jako jeden tým a hlavně každý musí začít sám u sebe. Já věřím, že proti Boleslavi můžeme pomýšlet na úspěch a na hřišti to bude vidět. Body chceme rozhodně získat," řekl záložník Tomáš Jirsák.

Aby se to povedlo, musí jeho tým hodit za hlavu to, v jaké je situaci.

Prohrál oba jarní duely, v Jihlavě navíc dostal tři góly během dvanácti minut prvního poločasu a bylo rozhodnuto.

„Dva dny jsme byli hodně dole," připustil brankář Radim Ottmar. „To by zamávalo s každým," glosoval náladu v kabině Pilný.

Nepříjemností spojenous utkáním v Jihlavě je nejen prohra, ale také její výše. Hradec totiž porazil na podzim Vysočinu jen 1:0 a porážka 1:3 znamená, že pokud by se na konci sezony rozhodovalo mezi těmito mužstvy, kdo spadne do druhé ligy, Jihlava je v lepší pozici. V případě bodové rovnosti by se totiž udržela, pomohla by jí lepší vzájemná bilance.

„Chtěli jsme dát gól na 2:3, ale nepovedlo se. Bavili jsme se o tom už před zápasem, že je nutné koukat na výsledek," prozradil trenér Pilný.

To se nezdařilo, naopak přibyly ještě další potíže. V Jihlavě dostali čtvrté žluté karty krajní záložník Tomáš Malinský a kapitán Pavel Černý. Dnes budou tedy jen podupávat na tribuně. „Aspoň budou na Příbram," našel pozitivum Pilný a připomněl tak, že za týden přijde další zásadní střet v boji o záchranu.

Vedle nich schází i zranění Roman Polom, Tomáš Holeš, Adam Vlkanova a Lukáš Hůlka, host z Boleslavi, jemuž podle českých zvyklostí zatrhl start mateřský klub.

Pozor na útok!

Takto zdecimovaný mančaft se přitom postaví velmi silnému sokovi. Boleslav netají, že chce do pohárové Evropy. Nyní je sice až pátá, ale má velmi silný útok, třetí nejúdernější v lize.

„Jejich tým je moc dobrý směrem dopředu. Mají rychlé hráče na stranách, nahoře Chramostu," ocenil Pilný. Právě Jan Chramosta je nejlepší střelec mužstva, dal osm branek. Pro srovnání, v Hradci to jsou Malinský s Petrem Schwarzem se čtyřmi zásahy.

Proti boleslavské síle půjde hradecká defenziva, která nemá dobrá čísla. Celek dostal po poslední Příbrami nejvíce gólů, v posledních dvou utkáních inkasoval pětkrát. „Ale ty góly neměly žádného společného jmenovatele. Musíme se v defenzivě celkově zlepšit," popsal Pilný.

Bez toho první domácí body nepřijdou.