V kontextu s těžkým losem si na začátku sezony vybírali nováčkovskou daň. Ale pak přišel výsledkový vzestup, který katapultoval fotbalisty Kratonoh ze suterénu tabulky až na šestou příčku divize C. „Sršni" absolvují historicky první sezonu v této republikové soutěži, ale na podzim byli svěžím větrem a milým překvapením.

„Do sezony jsme vstupovali s jasným cílem - vyhnout se sestupovým příčkám a získat po podzimní části alespoň dvacet bodů. Tuto hranici jsme překonali o čtyři body a skončili šestí, takže panuje maximální spokojenost," říká trenér divizního nováčka Václav Pišta s tím, že i pro jarní část zůstává stejný cíl - záchrana.

Václav Pišta.Zdroj: archivHistorický podzim v divizi jste zakončili na skvělém šestém místě, můžeme se tedy bavit jen o pozitivech?
Jednoznačně ano. Do sezony jsme vstupovali s jasným cílem – vyhnout se sestupovým příčkám a získat po podzimní části alespoň dvacet bodů. Tuto hranici jsme překonali o čtyři body a skončili šestí, takže panuje maximální spokojenost.

Hlavním předsezonním cílem byla záchrana. Jste dosavadním účinkováním týmu v soutěži mile překvapeni?
Vzhledem k tomu, jak se nám v letní přípravě nakonec podařilo poskládat tým, tak zase tolik překvapeni nejsme. Přišla řada kvalitních hráčů, kteří již měli zkušenost s vyšší soutěží a od nich jsme si slibovali nejvíc. Nejen tito kluci, ale všichni hráči naše očekávání splnili, za což jim patří obrovský dík.

Přitom úvod soutěže se vám moc nevydařil, po pěti kolech jste měli pouhé tři body. Vybírali jste si takzvanou nováčkovskou daň?
Asi ano. Měli jsme také velmi těžký los, hráli jsme třikrát venku, doma měli Čáslav a Živanice, takže i tento fakt sehrál svoji roli. Každým kolem se ale naše výkony zlepšovaly a pak jsme už bodovali pravidelně.

V létě přišlo do kádru hodně nových hráčů. Mohla se na počátečních výsledcích projevit také určitá nesehranost?
Jednoznačně ano. I když jsme v letní přípravě trénovali čtyřikrát v týdnu a hráli dostatek přípravných zápasů plus dvě pohárová utkání, tak si kluci na sebe herně zvykali v podstatě celý podzim. Každý týden si tým „sedal" stále víc a jak je vidět, sedl si výborně.

Od šestého kola mužstvo začalo pravidelně sbírat body a vyhrávat, co ho nastartovalo?
Hlavně jsme nepropadli panice. I přes to, že jsme ze začátku nebodovali, naše výkony nebyly vůbec špatné, ale bohužel se to nepromítalo na výsledcích. Nastartovalo nás vítězství v Trutnově a poté jednoznačná první domácí výhra nad Přední Kopaninou. V prostřední části podzimu jsme pak z pěti zápasů dokázali čtyřikrát zvítězit, to nás katapultovalo do středu tabulky a odtud jsme už níže neklesli.

Co se změnilo na vaší hře ve druhé půlce podzimní části?
Od prvního do patnáctého kola byl náš herní projev stále stejný. I přes úvodní nezdary jsme týmu a naší filozofii věřili. Věděli jsme, že výsledkové zlepšení přijde, což se také stalo.

V čem spatřujete největší rozdíl mezi divizí a krajským přeborem, v němž jste v uplynulé sezoně působili?
Divize je mnohem rychlejší a v každém týmu najdete minimálně dva hráče, kteří okusili profesionální fotbal a dříve hráli vyšší soutěže. Dalším obrovským rozdílem je četnost osobních soubojů a důraz v pokutovém území. V neposlední řadě jsou to standardní situace, na které řada týmů spoléhá. Divize je o soutěž výš, ale v reálu je tento rozdíl mnohem výraznější.

Jak pojmete zimní přípravu?
Začínáme 3. ledna, trénovat budeme čtyřikrát v týdnu a každý víkend máme přípravné utkání. Tři tréninky máme na nové umělé trávě na Všesportovním stadionu v Malšovicích, jeden trénink v posilovně. Zimní soustředění mít nebudeme.

Co očekáváte od jarní části divize?
Divizní jaro je v podstatě samostatná a zcela odlišná soutěž oproti podzimu, takže očekávám obrovskou vyrovnanost a vzestup týmů ze spodní části tabulky, které se budou chtít zachránit. My máme drobnou výhodu v tom, že téměř všechny týmy, které jsou za námi, přivítáme na domácím hřišti. Jinak náš cíl zůstává stejný - záchrana.