V kabině mu občas říkají Škorpilův vnuk. Právě trenér Ladislav Škorpil stál za příchodem Tomáše Malinského do Hradce. Už je to pět a půl roku. Nyní pětadvacetiletý fotbalista, který dal na podzim v první lize čtyři góly, myslí na změnu. Na přestup.

Upínáte se k němu?
Jak už jsem tady dlouho? Už si to ani nepamatuju. (usměje se) Mám tady nějakou pozici, k něčemu jsem se dopracoval, ale změnu by to chtělo. Ale když to nedopadne, nebudu uražený. Budu makat dál.

Jaký klub by vás uspokojil? Mluví se o zájmu Plzně či Slavie. Nebo by stačil druhý sled, například Mladá Boleslav či Liberec?
Úplná špička by byla lepší. Byla by to výzva a výzvy mám rád. Chtěl bych se s tím popasovat, poměřit. Člověk by poznal, jestli na to má. Já bych udělal cokoli, abych se v takovém týmu udržel.

Ale například v Plzni je na vašem místě krajního záložníka až brutální konkurence. Neděsí vás?
Přemýšlel jsem nad tím. Strašně by mě zajímalo se s nimi poměřit. Pak by se ukázalo. Beru to tak, že jsou to hráči z české ligy jako my. Jsou otrkaní reprezentacemi, poháry, jsou zkušenější. Ale když proti nim nastupuju, chci se jim vyrovnat a nedám jim nic zadarmo.

Co vám k nim chybí?
U mě je problém udržet si výkonnost. I na podzim jsem měl propad. Dva zápasy to nebylo ono, pak jsem v Plzni seděl.

Čím to je?
To kdybych věděl… Každý zápas chci podat nejlepší výkon. Trenéři mi vždycky říkali, že můj problém je hlava. V době, kdy jsem tady v Hradci nehrál, tak se občas schylovalo k tomu, že bych se urazil, ale pak jsem si to vždycky uvědomil. Já totiž neumím prohrávat – a to je myslím dobrá vlastnost. To mi říkala i mamka, nechtěl jsem prohrát ani při pexesu.

Využíval jste psychologa?
Já jsem ještě k tomu cholerik. (směje se) Nedávno jsem dělali testy a tohle mi vyšlo. Psychologa jsme měli před dvěma lety, měli jsme skupinové terapie, pak individuální. Chodil jsem tam, působilo to pozitivně. Ale teď nic nemáme.

Na podzim vás kouč Karel Jarolím označil za kandidáta reprezentace. Nebyl ten propad i tím?
Ne, ne. Moc mě to těšilo, taková reklama je dobrá. V dnešní době je velká šance dostat se do reprezentace. Když budu hrát dobře a povede se přestup, pak šance stoupne. Z Hradce je to asi trochu složitější.

Trenér Bohuslav Pilný nechce, abyste odešel. Jaký s ním máte vztah?
Když se spekulovalo, že by mohl být odvolaný, přemýšlel jsem o tom. Myslím si, že by Hradec nesehnal lepší trenéry, než je Pilný a Frimmel. Dali týmu tvář.