A Slovácko, na jehož hřišti se představí v sobotním zápase první ligy FC Hradec, je ukázkovým příkladem. Libor Došek, dvoumetrový habán původem z Brna, se stal legendou klubu, který sídlí v Uherském Hradišti.

Jenže na konci minulé sezony uzavřel kariéru, během níž si vedle uznání užil jako každý vysoký forvard nadávek i posměchu kvůli na pohled nevábnému pohybu. Tým se přesto drží jeho odkazu, v útoku nastupuje narostlý Francis Koné z Pobřeží slonoviny.

„Typologicky to mají postavené podobně. 
Koného tam dávají místo Doška," má
vypozorováno trenér Hradce Bohuslav Pilný. „Nečeká nás nic lehkého," 
ví dobře.

Mluví o celém zápase, ale také o soubojích, které svedou zadáci s velmi dobře silově vybaveným sokem. „Vepředu mají rychlé a silné hráče," potvrzuje v rozhovoru pro klubový web hradecký stoper Roman Polom.

Rychlými borci jsou myšleni Jaroslav Diviš, Eldar Civič, Marek Havlík či naposledy při výhře v Karviné střídající Milan Kerbr. Silákem právě Koné, jenž duel 
v Karviné rozhodl.

Koné není Došek. Hlavně v gólech

Byl to jeho první gól v sezoně, vloni dal celkem tři, jenže to ještě byl ve stínu superkanonýra Doška. „Mohl by mě nahradit," říkal sám Došek, když končil kariéru. Zatím to není úplně stoprocentní. „Někdy se to děje s větším úspěchem, někdy
s menším. Každopádně Koné je trochu jiný hráč," upozorňuje Pilný.

Opravdu, je to tak. První rozdíl je ve figuře. Došek měří 198 centrimetrů (některé zdroje uvádějí ještě o centimetr více) a váží 93 kilogramů. Koné je o devět centimetrů nižší, váží o osm kilo méně. Už tato čísla předurčovala Doška k páchání většího zla při soubojích.

„Libor využíval své zkušenosti. Byl vynikající při hře zády k bráně. Slovácko na tom mělo postavenou svou hru. Nakoplo míč dopředu, on ho udržel a hráči kolem něj ho doplnili," popisuje hradecký trenér.

O to se Slovácko vedené nově koučem Stanislavem Levým (Svatopluk Habanec v létě odešel do Brna, Došek se k němu připojil a ve Zbrojovce dělá vedoucího mužstva) snaží rovněž. Došek byl však v této disciplíně nebezpečnější, často vlastně nepřekonatelný.

Nejzásadnější rozdíl mezi mužem, který vyhrál titul se Spartou i Libercem, a jeho nástupcem z Pobřeží slo je 
v produktivitě. Došek byl mašina na góly, člen Klubu kanonýrů. Jeho čísla v české lize jsou impozantní. Nastřílel 125 branek, na dalších 51 nahrál. Koné je v kanadském bodování zatím na nuzné bilanci 4+1. Přitom odehrál už šestadvacet utkání. Většinou tedy jako střídající hráč.

Na začátku této sezony ho zastavilo zranění, pak se sice do základní sestavy propracoval, ale kvůli absenci gólů z ní vypadl. Poslední dvě kola už ve stratovací jedenáctce nechyběl, vrcholem jeho snažení byla klíčová trefa v Karviné.

Šéf klubu po 8. místě: Letos chceme výš

Slovácku výhra na hřišti druhého nováčka - vedle Hradce - pomohla. Spodek tabulky je našlapaný a klub si před sezonou ustavil poměrně smělé cíle. Chtěl by vylepšit pozici, kterou uhrál v minulém ročníku, kdy skončil osmý. „Myslím, že je to v našich silách," oznámil ředitel Vladimír Krejčí.

Hradec se pokusí jeho plán pořádně pošramotit.