Dva ironmany, železné muže, najdete v kádru hradeckých fotbalistů. Jeden „stojí" v bráně, druhý kmitá po pravé straně, hraje krajního obránce. Radim Ottmar a Tomáš Holeš jsou jediní dva hráči v týmu Votroků, kteří v první polovině ligy nechyběli na trávníku ani minutu. Odehráli patnáct zápasů - to dělá 1350 minut.

Jejich vytrvalost je jedním ze zásadních podzimních statistických výstupů. Ty jsou, podobně jako v hokeji, čím dál detailnější. A trenéři na ně koukají při hodnocení zápasů i při tvorbě sestavy.

„Využíváme je maximálně, jak to jde," netají ani kouč Hradce Bohuslav Pilný. „Hráče to svlékne úplně do naha. Myslím, že je dobrá věc, když máte takový přehled. I když není rozhodující," doplňuje. „Není to úplně zásadní, co se týče sestavy," uzavře.

Samozřejmě, při tvorbě týmu bude pořád hrát zásadní roli pohled na tréninku a intuice koučů. Ve fotbale neexistuje tak číselně dobře zhodnotitelná situace, jako je například vhazování v hokeji. V něm trenéři prostě pošlou na klíčovou buly hráče s nejlepším procentem úspěšnosti.

A je to.

Přesto jde o velmi zajímavá čísla. Například v kolonce nejvíce běhajících hráčů je na samé špici defenzivní záložník Jiří Janoušek. „To jste nečekali," prohodil přibližně po třetině sezony ředitel klubu Richard Jukl. Od té doby se nic nezměnilo.

„Platí to. I když - samozřejmě - také záleží, v jakých rychlostech to je," upozorňuje Pilný. Jasně, záložník není žádný sprinter, přesto z toho jasně vyplývá: Janoušek je nenápadný pracant.

Co ještě čísla ukazují? Překvapením je například fakt, že podle webu epojisteniliga.cz je nejlepším asistentem Milan Černý. Ten se podílel přihrávkou na dvou brankách, přitom odehrál celkově jen dvaaosmdesát minut.

NEJ střelcem Votroků jsou pak dva muži: Petr Schwarz s Tomášem Malinským slavili během podzimu čtyři branky. Třetí Jan Pázler se trefil třikrát, ale stačilo mu na to mnohem méně času - odehrál jen 494 minut, tedy necelých pět zápasů.

Malinský se Schwarzem jsou na tom mnohem lépe, byli výrazně vytíženější. První z nich strávil na trávníku 1294 minut, druhý 807.

„To všechno sledujeme. Kluci od nás dostávají vyhodnocení po každém zápase," prozrazuje Pilný. „Někdy nás statistiky překvapí pozitivně, někdy negativně," usměje se.