Druhé nejproduktivnější mužstvo předchozího ročníku FNL nedalo v premiéře v Synot lize ani jeden gól.

Pod koučem Lubošem Prokopcem čeká Hradec na prvoligovou trefu už ukrutně dlouhých 495 minut, tedy víc než pět zápasů.

Souhlasím, je to k vážnému zamyšlení, ale ne k odsouzení některých jedinců, natož mladého trenéra. Na sociálních sítích se po bezbrankové plichtě s Teplicemi vyskytlo několik urážlivých a mnohdy vysloveně trapných pohledů na věc.

Můj názor?

K Prokopcovi: Před více než rokem se jednoznačně vydal po správné cestě. V létě 2013, po sestupu, zosnoval revoluci, vyházel z kádru nepotřebné hráče (celkem 17!) a i když se nevyhnul přešlapům, postoupil zpátky.

V létě 2014 odpálil revoluci číslo II. Nehledě na zásluhy si přivedl deset nových borců, z nichž polovinu použil do základní sestavy s Teplicemi. I to vypovídá o jeho způsobu myšlení.  Ví, proč o určité borce stojí, a co s nimi zamýšlí. V Hradci tohle nebylo vždy zvykem.

K Dvořákovi: Na paškále byl – jak jinak – mezi tunami betonu malšovického stadionu jaksi neoblíbený  Pavel Dvořák, autor už 15 ligových branek.  Ano, v křišťálově čisté šanci selhal. Míč hlavou namířil do náruče Grigara.

Ale jinak? Půlhodinový part zvládl víc než obstojně. Byl platný v kombinaci, zvládl vyhrát pár osobních soubojů a podle mého si výrazně řekl o základní sestavu.

Nepropadl ani Hynek Prokeš. Dejte oběma čas, nářky nad absencí zraněného Davida Vaněčka nejsou vůči oběma útočníkům (zatím) fér.

Megafon Jana Kotoučka: „Malšák" je skanzen

Jan Kotouček.Zápas s Teplicemi ukázal, že každé utkání je jedinečné. A to je krása fotbalu nebo sportu všeobecně. Není tu dopředu daný scénář jako v divadle. Tam víte, jak která komedie skončí, má to předem daný děj. Na fotbalovém stadionu je každá komedie originálem s velkými emocemi a toto divadelní představení hrají herci často s nasazením vlastního „zdraví". To říkám těm, kteří neuznávají fotbalovou kulturu, ale jen tu svou „na prknech, co znamenají svět", hranou v přepychových divadlech. Náš „Malšák" přepych nenabízí, dokonce ani ne standard vhodný pro provozování fotbalového divadla v 1. lize. Je to takový skanzen, postrádající mnohdy užitnou logiku. Když se chcete na západní tribuně vyčůrat a prší, je to problém. Nedoporučuji volit zkratku k odlehlým záchodům po stráni dolů, mimo schodiště. A to ne ani za sucha, pokud jste vypili nějaké to pivko. Vím, že prostatici nedoběhnou, a tak volí blízké keře. Kdyby to Pelta viděl ! Budovy záchodů jsou také takové zvláštní. Ženy se tam bojí vcházet, a to nejen po setmění (zaslechl jsem od fanynek…).

Ale jsou tu i zlepšení, zajímavé stavební hybridy. Byla vybudována nová ( Peltova) VIPka s tribunkou nad bránou borců. Zřejmě aby ho nezkropili pivem a nadávkami, až předseda svazu jako minule přijede podpořit svůj Jablonec. On je dobrej, umí sehnat peníze, říká se. Ve Španělsku by ale majitel Realu předsedou svazu být nemohl. Natož, aby si ze své svazové kanceláře ještě vybudoval Galácticos.

Váš Koty (autor je předsedou fanklubu Votroci 2000)

Hvězda kola

Bekim Balaj (Slavia): Albánský  útočník hrával ve Spartě, aktuálně tahá horké kaštany z ohně v dresu Slavie. Té pomohl vítěznou brankou z třem bodům ze hřiště Slovácka.

Zklamání kola

Jiří Havránek (Bohemians): Mohl pohodlně rozehrát na parťáky před sebou, místo toho šel gólman Bohemians do riskantní kličky. Sparťan Nešpor mu vypíchl míč a dal gól.

Výrok kola

Dušan Uhrin, trenér Plzně po nečekané remíze v Příbrami: „Takhle se o vítězství nehraje. Budeme si muset promluvit. Jasně vyhrané utkání jsme si pokazili sami."

Zajímavosti kola

• Remízou se silnými celky vstoupili do Synot ligy oba nováčci. „Votroci" plichtili s Teplicemi, České Budějovice s Libercem (1:1).

• Čekání Hradce na gól v nejvyšší soutěži trvá už dlouhých 497 minut.

• Jediná střela mezi tři tyče stačila Mladé Boleslavi na zisk tří bodů v Jihlavě. O gólový zářez se postaral Jasmin Ščuk z penalty.