Půl roku dělí od sebe dva zápasy s Jihlavou v letošní sezoně. Obě utkání se odehrála v období relativní herní i výsledkové pohody „votroků". Přesto dopadla skoro totožně. Malérem. Na podzim 0:3, v sobotu 0:2.

Přesto tvrdím: Hradec je v březnu 2015 mnohem dál. Mužstvo je vyspělejší, vyváženější, herně dokonalejší (viz působivé zapojení vysokého presinku) a především hladovější, což je v boji o záchranu věc nejpodstatnější.

Vzpomínám si na historku, kterou mi se skřípěním zubů vypravoval současný lodivod Bohuslav Pilný. Během jedné podzimní reprezentační přestávky se mu na tréninku sešlo osm (!) hráčů. Ten den byly připraveny dvě fáze, mělo se makat na kondici. Několika borcům se ale nechtělo, jednoho bolelo tohle, jiného tamto. „Ti hráči už tady nejsou,"  zdůraznil Pilný.

Dojem, který jsem získal během jarní části soutěže, mě utvrzuje v tom, že zimní selekce se povedla. Zůstali jen ti hladoví (vyjma Marka Kuliče, jenž vzhledem k pokročilému věku a zdravotním problémům byl nucen ukončit kariéru). Nálada je jiná. Opravdovější. Pracovitější a intenzivnější.

Možná je troufalé to tvrdit po porážce, která při konečném sčítání může znamenat pád do druhé ligy, ale v mém přesvědčení mě utvrdil nedělní rozhovor s Tomášem Malinským. V jeho hlase nebyl znát ani náznak skepse a odevzdanosti. Naopak. Dokola opakoval, že o příští sobotě se Hradec Spartě postaví a potrápí ji. A že v kabině už visí fotky z vítězných zápasů proti Letenským z nedávné minulosti a že jde o motivaci jako hrom. I to svědčí o duchu kabiny.

Třeba za pár let budou  hradeckou kabinu zdobit fotografie Tomáše Malinského pořízené 4. dubna 2015.

Hvězda kola

Filip Novák (Jablonec): Proti Příbrami vstřelil svůj 7. a 8. gól sezony. Jedna trefa mu zbývá do vyrovnání  rekordu české ligy v počtu branek vstřelených obráncem.

Ostuda kola

David Lafata (Sparta Praha): V závěru zápasu s Teplicemi charakterní kanonýr za bezbrankového stavu bez uzardění nafintil penaltu, z které Dočkal rozhodl.

Výrok kola

„Sudí penaltu písknul, tak byla. Zpracoval jsem si to, chtěl jsem vystřelit. Cítil jsem, že na mě sáhnul, tak jsem spadnul."
David Lafata, útočník Sparty, popisuje inkriminovanou situaci ze závěru utkání s Teplicemi.

Zajímavosti kola

• 2 z 11: Podruhé z posledních jedenácti zápasů Hradec Králové nevstřelil branku. Potěšení z nuly bylo na straně Jihlavy.

• 33 MINUT: Tak dlouho trvala premiéra Davida Petruse v hradeckém dresu na trávníku Jihlavy.

• O BODŮ: Strašidelná bilance děsí České Budějovice. V jarní části ještě v pěti zápasech nebodovaly a inkasovaly celkem 19 branek!

I. fotbalová liga - sestava 21. kola podle Deníku

Grigar (3, Teplice) - Novák (6, Jablonec), Jugas (2, Brno), Diviš (Slovácko) - Skalák (4, Mladá Boleslav), Dočkal (5, Sparta Praha), Vaculík (Jihlava), Sýkora (2, Brno) - Čtvrtníček (Brno), Wágner (Jihlava)

Foto víkendu: Podpora Halilovičovi

Fanoušci Hradce Králové vyjádřili podporu Halilovičovi, který měl zdravotní potíže.

Početná skupina hradeckých fanoušků, kteří vyrazili na zápas do Jihlavy, vytáhli v jeho průběhu transparent s nápisem „Emire, drž se" a číslo 26,  které Bosňan nosí na dresu. Podezření  na plicní hypertenzi se naštěstí nepotvrdilo, Halilovič už s mužstvem trénuje.

Megafon Jana Kotoučka: Tohle už nám nevyšlo

Jan Kotouček.V Jihlavě se k nám už paní Štěstěna otočila zády. Bohužel, nejde to asi do nekonečna. Ten zápas jsme si nezasloužili vyhrát. V takovýchto zápasech rozhoduje první gól, nečekaná chyba. A tu jsme udělali opět my. Škoda, protože z té hlavičky by jinak nic nebylo, Koubek by ji měl. Naše levá strana dozadu ale hořela jak papír. Chodili nám tam do náběhů. Ve druhé půli nám po druhém gólu chyběla větší odvaha něco udělat. Občas to sklouzlo k lehké „profesuře", jako bychom se báli jít do volného prostoru, nevěřili si. Nemůžeme ale ještě od Dana Trubače čekat, že nám bude v 17 letech rozhodovat zápasy, v momentě, kdy už je mančaft psychicky nalomený. Zkrátka to, co dokázali kluci v Bolce, se tady neopakovalo. Vaněček potřebuje Dvořáka, ten mu to umí připravit, odclonit, sklepnout. Potom máme ve vápně velkou sílu. Jihlava nám nesedla nikomu, zlatej Malšák.

A něco málo k sektoru pro hosty. Je nejhorší v lize. Jste daleko, navíc nízko a ještě před vás dají hustou nepříjemnou síť. Vidíte blbě. Kdo tohle vymýšlí? Za plotem vás ruční kamerou natáčí nějaký podezřelý pán v „šedém fráčku". Po zápase jste podroben nedůstojnému odchodu do autobusu za neustálého štěkání desítky vlčáků podél chodníku. Policie pořádá kynologické cvičení. Prostě hrůza.

P.S.: Se Spartou to bude zase „velkej mač". Očekávám přes 10 000 fandů a skvělou atmosféru. Na Jihlavu zapomeňte!