Po Marku Kuličovi odchází z nasvíceného jeviště další veterán, jenž svoji kariéru úzce spojil s Hradcem Králové. Adrian Rolko dnes v Teplicích (17.15) naposledy vyběhne na prvoligový trávník. Rozloučí se velký „kápo", uznávaný stoper a hráč ceněný pro svůj nezkažený charakter.

Sedmatřicetiletý čahoun s fotbalem nekončí. Podle informací Deníku by měl od nové sezony sedávat v kabině ambiciózní hradecké Olympie, která v blízké budoucnosti plánuje výstup do České fotbalové ligy. V Kuklenách by se potkal s dávnými parťáky Jiřím Poděbradským a Filipem Klapkou.

„Ano. Jsme v kontaktu," prohlásil Miloš Sazima, předseda Výkonného výboru Olympie, která suverénně vede krajský přebor a  o víkendu může stvrdit postup do divize.

„Adriana by chtěl do týmu každý. Máme mladý tým, proto chceme mít na hřišti také zkušenější hráče a on nám do našeho konceptu zapadá. Druhou věcí je kabina," dodává Sazima.

Rolko měl v průběhu letošní prvoligové sezony starosti s výkonností. Během podzimu ho na lavičku usadil trenér Luboš Prokopec, to samé se opakovalo na jaře za vlády Bohuslava Pilného.

Rolko nehrál vyloženě zle, ale do bývalé formy se nedostal. Proto ani v Hradci nedělají s odchodem veterána cavyky.

„Je velmi pravděpodobné, že Adrian u nás nebude pokračovat. Dali jsme volnou ruku trenérovi při výběru hráčů a ten s ním nepočítá," na rovinu přiznal ředitel klubu Richard Jukl.

I přes aktuální sestupovou pachuť zůstane Rolkova stopa v Hradci Králové nesmazatelná. Už jen proto, že v minulém ročníku s kapitánskou páskou na ruce dovedl „votroky" k postupu do nejvyšší soutěže.

„Adriana netřeba prezentovat jinak, než dobře. Za začátku to neměl lehké, řada lidí ho kvůli vysoké postavě podceňovala. On ale ukázal, že je to fotbalista s velkým srdíčkem. Hrál v evropských pohárech, má za sebou velkou kariéru. Nám v Hradci strašně moc pomohl. Jeho přínos v postupové sezoně byl obrovský. Mužstvo nakazil entuziasmem," skládá Jukl poklony dvoumetrovému habánovi.

Rolko začal s profesionální kariérou v roce 1998, od léta 2004 působil ve francouzském provinčním klub HAFC Gap hrající čtvrtou ligu. Pak se vrátil do Hradce a v létě 2006 přestoupil do Mladé Boleslavi, kde byl dlouhých sedm let a kde prožil nejkrásnější roky své kariéry.  Největšího úspěchu se dočkal v roce 2011, kdy středočeský klub vyhrál domácí pohár.