„Chybí mi reprezentace. Rád bych se do ní vrátil," říká pětadvacetiletý fotbalista, který do Viktorie přišel v létě na roční hostování z německého Wolfsburgu. V neděli nastoupí proti Hradci Králové, tedy proti klubu, z něhož se odrazil do světa velkého fotbalu.

V Plzni jste prožili velice horký týden. Vedení odvolalo trenéra Dušana Uhrina a na jeho místo dosadilo Miroslava Koubka. Jak tuhle změnu přijalo mužstvo?
Je to pro nás změna, ale musíme se s tím vyrovnat a pokračovat dál. Máme velké cíle, i když hrajeme jen ligu, tak chceme uspět a bojovat o titul.

I přesto, že jste vypadli v předkole Evropské ligy s rumunskou Ploještí, vypadalo to, že se herně zvedáte. Překvapilo vás, že byl trenér Uhrin odvolán?
Trochu mě to překvapilo. Proti Rumunům jsme vyloženě nepropadli. Oni měli čtyři šance a dali čtyři góly. My jsme udělali hloupé chyby, bohužel zrovna v zápase, který pro nás hrál velkou roli. Naším cílem bylo postoupit, ale narazili jsme na kvalitního soupeře a nám se zápas nepovedl. Nebyli jsme efektivní jako oni.

S jakými slovy před vás v kabině předstoupil nový trenér Koubek?
Představil se, každému podal ruku a postupně nám říkal, jak by si to představoval. Na víc nebylo moc času, už v neděli hrajeme. Já jsem přišel do Plzně s tím, že mě bude trénovat Uhrin, a teď se trenér vyměnil. Uvidíme, co bude dál. Na nějaké závěry je ještě brzo. Jedno se však nemění. My chceme pořád hrát náš líbivý kombinační fotbal a dál lákat na stadion diváky, kteří jsou super. A stále máme velké cíle.

V neděli se utkáte s Hradcem. Vyvolává ve vás zápas s vaším bývalým klubem zvláštní pocity?
Určitě to pro mě bude speciální zápas. Hradec mám moc rád. Bydlím dvacet minut od Hradce, krásné město, odmalička jsem tam jezdil. V klubu jsem od dorostu vyrůstal a také v něm poprvé čichnul k první lize. Je to můj domovský klub.

Hradec se po roce vrátil do ligy, ale už je to úplně jiné mužstvo než za vašeho působení. Jak vnímáte současný tým?
Když jsem se byl na jaře podívat v kabině, tak jsem moc hráčů neznal. Mužstvo se obměnilo, je tam řada mladých hráčů. Znám i trenéra Prokopce, který mě sice v Hradci nevedl, ale měl u mládeže výborné výsledky. Minulý týden jsem v pořadu Dohráno viděl, že Hradec měl proti Mladé Boleslavi pět šancí. Kluci musejí být smutní a zároveň naštvaní, že nevyhráli. Mohli mít čtyři body a byli by na tom jinak. Hradec hrál dobře, v neděli si na něj musíme dát pozor.

Měl jste pech na zranění. Už jste úplně fit po operaci kolena a dlouhodobé rekonvalescenci?
Už jsem v pořádku. Je to skvělý pocit být zase na hřišti. Psychicky to bylo náročné, naštěstí mě podporovali moji nejbližší. Nehrál jsem skoro rok a půl, koleno mně pořád otékalo. V Německu jsem měl smůlu, když už jsem se konečně uzdravil s kolenem, přišly problémy s kotníkem…

A když jste nastoupil v Plzni, tak hned v červenci jste nedohrál Superpohár se Spartou, tentokrát pro zranění hlavy…
Tohle byla jen drobnost, malý šrám oproti tomu, co jsem zažil předtím. Byla to otázka tří čtyř dnů a už jsem mohl hrát. Zato předtím to bylo opravdu těžké, po roce a půl se znovu do toho dostat… Ale teď v posledních zápasech už jsem měl ze hry dobrý pocit. Rád bych v tom pokračoval.

Právě Sparta prý o vás v létě stála. Jak to bylo žhavé?
Ano zájem byl, oficiálně mě klub oslovil. Ale já do Sparty nepatřím, patřím do Plzně.

Změnilo vás nějak předchozí zdravotní martyrium?
Pořád mám velké cíle. Chci se zase vrátit do starých kolejí, pomáhat Plzni vyhrávat zápasy… A chybí mi reprezentace. Rád bych se do ní vrátil, ale vím, že to bude těžké. Ale jak říkám, musím mít velké cíle a snažit se je naplnit na hřišti.

Váš týmový parťák Pavel Horváth, známý to vtipálek, se v týdnu stal hrajícím asistentem kouče Koubka. Už jste mu přichystali nějaké speciální uvítání do nové funkce?
Co vím, tak v kabině ještě nic takového neproběhlo, ale vtípky byly, to ano. Pavel chce ještě tuhle sezonu odehrát a trenérskou kariéru začít až za rok. Přišlo to tedy dřív. Je to dobré řešení. Pořád je platným hráčem, Plzni má co dát nejen na hřišti. Má fotbalové zkušenosti a teď do toho může i kecat (smích).

A po vás coby bývalém Hradečákovi vyžadoval nějaké prémie před nedělním utkáním?
Nevyžadoval. Ale sám od sebe asi klukům něco vypíšu.