A nejen to, mužstvo dokázalo v šestadvaceti zápasech nastřílet třiasedmdesát branek, což je suverénně nejvíce v soutěži. Rovněž předváděná hra musela oku chlumeckého fanouška lahodit.

„Během sezony jsme podávali výborné výkony a zaslouženě jsme postoupili," chválí celý kolektiv trenér.

Ten však lavičku úspěšného týmu musí opustit, neboť se již bude věnovat pouze trenérské práci v třetiligovém Převýšově. Přesto alespoň jako hráč zůstává.

Jan Kraus.Pro Chlumec se jednalo o velmi vydařenou sezonu. Jinak to snad ani hodnotit nejde, že?
Ano. Po loňském ročníku, kdy se mužstvo zachránilo v I. A třídě až v posledním kole, byla tato sezona úplným opakem. Kluky se nám podařilo dobře nastartovat. Myslím si, že během sezony předváděli výborné výkony a zaslouženě jsme postoupili.

Když jste před začátkem sezony přicházel k mužstvu, jakou jste vůbec měl představu?
Tým jsem v několika zápasech předtím viděl, takže jsem věděl, že v hráčích je určitý potenciál. Chtělo tam akorát něco pozměnit. Rok předtím i teď hráli stejní kluci, takže jen to chtělo do nich dostat. Myslím, že v letošní sezoně to všechno prodali.

Kdy jste začal věřit v postup? Bylo to už třeba po podzimní části?
Soutěž jsem předtím moc neznal, ale už po podzimu jsem věřil v sílu mužstva. Doufal jsem, že pokud vydržíme v předváděných výkonech, tak by s postupem neměl být nějaký problém. Nechtěl jsem to však nějakým způsobem prezentovat. Chtěl jsem, aby se kluci drželi v napětí a aby stále bylo o co hrát. Spíše bylo otázkou, jestli kluci mají na to, aby v následujícím ročníku krajského přeboru hráli důstojnou roli. Nad tím jsme přemýšleli. Nicméně myslím si, že se to zvládlo. Kluci nyní budou muset v přeboru podávat takové výkony, aby se udrželi.

V čem tým ukázal největší sílu? Co ho dovedlo k postupu?
V první řadě se domnívám, že jsme měli na I. A třídu velkou útočnou sílu. Vstřelili jsme třiasedmdesát gólů a spousta dalších šancí ještě zůstala nevyužita. Snažili jsme se hrát útočný fotbal. Někdy to třeba bylo i na úkor obrany, ale góly jsme dávali. Řekl bych, že v tom je největší síla mužstva.

V předchozích sezonách se Chlumec většinou trápil v koncovce. Nyní v tomto směru přišla velká změna.
Jednou věcí je začít využívat šance a druhou věcí je dostávat se ve větším počtu hráčů do zakončení. Tím pádem bude přicházet ještě více šancí. Jak jsem už říkal, někdy to může být na úkor obrany, ale to v takovýchto soutěžích musí být, pokud chcete uspět. Na jaře to bylo vidět, v některých zápasech se nám povedlo dát třeba šest nebo osm gólů. V tomto směru vidím ještě zlepšení oproti podzimu. V první části sezony jsme se dostávali do spousty šancí, ale bohužel jsme gólů tolik nedávali. Na jaře jsme využili o nějaké procento více brankových příležitostí. Počet nastřílených gólů ukazuje o útočné síle mužstva.

Vy sám jste byl vždy útočným typem hráče. Bylo tedy o něco snazší předávat hráčům zkušenosti do ofenzivy?
Určitě. Z mého pohledu vím, jak by se kluci měli pohybovat na hřišti. Věděl jsem, co jsme chtěli hrát. V tom to bylo jednodušší. U mě jsou zase možná horší věci, které se týkají defenzivní stránky. Nikdy jsem v obraně nehrál, až tady v Chlumci nad Cidlinou. Návyky do obranné fáze sice úplně nemám, ale myslím si, že co se týká ofenzivy, tak můžu klukům zkušenosti předat.

Jak jste vůbec s chlumeckým celkem oslavili postup?
Oslava byla po posledním zápase, nicméně malinko to bylo poskvrněné tím, že jsme soutěž nevyhráli. V Kostelci nad Orlicí jsme si to prohráli sami. Takový je ale fotbal a musí se to tak brát. Jinak samozřejmě převažovaly plusy a především to, že se v Chlumci po sedmnácti letech postoupilo zpátky do krajského přeboru.

Jako trenér u mužstva končíte a budete se věnovat již pouze třetiligovému Převýšovu. Přesto nezanevřete na Chlumec a když to čas dovolí, budete navštěvovat jeho zápasy?
Určitě budu. V Chlumci vlastně zůstávám nadále jako hráč, takže se budu snažit i nějakým způsobem pomoct týmu. Ale to se všechno uvidí až se soutěž rozběhne a hlavně kolik bude času.

Jak by se podle vás mohlo mužstvo „ubytovat" v krajském přeboru?
Za prvé si myslím, že to určitě bude hodně těžké, neboť v krajském přeboru jsou kvalitní mančafty. Důležité bude, aby se chytl začátek sezony. Znovu se bude stavět převážně na odchovancích. Pokud by se tým vyhnul přímým bojům o záchranu, domnívám se, že by to byl úspěch.