Střet černobílých je prvním přímým bojem mezi konkurenty vážně myslícími na postup do první ligy. Fotbalisté Hradce se v neděli od 17 hodin předvedou na hřišti Českých Budějovic, které vyznávají stejné barvy.

Votroci mají společněs Opavou a právě Budějovicemi po třech duelech sedm bodů – tyto týmy sedí na prvních třech místech tabulky. I proto čeká mužstvo kouče Karla Havlíčka nebývale ostrý test.

„Oni jsou trochu skrytí, nikdo se o nich nebavil jako o aspirantovi postupu, a to jim pomáhá. Mají kvalitu,“ vypozoroval Havlíček. Jeho slova potvrzují především dvě výhry venku, na hřišti nebezpečných soupeřů, Vlašimi a Varnsdorfu. „To se hodně cení,“ prohlásil hradecký trenér.

Hru Jihočechů řídí především dva zkušení. Na stoperu Jiří Kladrubský, bývalý hráč Sparty či Slovanu Bratislava, v útoku technik s perfektní levačkou Ivo Táborský. Ten myšlenkou podporuje Elvise Mashika, urostlého bijce z Konga.

„Ono těch lehkých zápasů tak nějak není. My jsme v pozici, kdy chceme každý zápas vyhrát, s tím do toho jdeme, to je náš cíl. Splnění toho samozřejmě není snadné. Já se na utkání v Budějovicích těším. Domácí budou hrát asi otevřenější fotbal, nebudeme dobývat,“ řekl záložník Marek Krátký.

Právě on by mohl na jihu naskočit do základní sestavy. V derby proti Pardubicím, které Votroci otočili k výhře 2:1, šel do hry ve druhé půli. „Střídajícími to bylo správně odehrané,“ glosoval i jeho výkon kouč, který úplně nectí jednu starou fotbalovou pravdu: „Nemyslím si, že vždycky musí platit, že se vítězná sestava nemění. Možná v ní bude v Budějovicích lehká korektura.“

Duelem v Budějovicích začne Hradci náročný týden: Ve středu přivítá Žižkov, o víkendu pojede do Třince.

Proti „svým“ si Funda nekopne

V Českých Budějovicích poznal první ligu. V létě přišel oživit kariéru do Hradce a (asi) se těšil na zápas proti bývalým spoluhráčům. Jenže obránce Jiří Funda je zraněný od chvíle, kdy nedohrál duel prvního kola s Táborskem. „Nebude ani teď. Od začátku týdne trénoval, ale ve středu ho zase stehenní sval začal bolet. Vidím to tak na dva týdny mimo hru,“ oznámil hradecký trenér Karel Havlíček.

Portugalci chybí pohyb. Klub se ho (asi) zbaví

Když přišel do Česka, měl v plánu, že se potká s Dannym, portugalskou hvězdou ve službách pražské Slavie.

Aby to stihl… V tuto chvíli totiž není příliš pravděpodobné, že Portugalec Walter Patrick Bexigas Ramos Lopes, který na začátku srpna dorazil jako posila do fotbalového Hradce, zůstane v tuzemsku delší dobu.

Kulantně řečeno: Záložník zatím vůbec nepřesvědčil kouče Karla Havlíčka, že by se měl stát posilou Votroků v boji o návrat do nejvyšší soutěže.

Sám měl samozřejmě jiné plány. „Loňská sezona byla pro tým smolná. Jít o soutěž níž kvůli jedinému gólu, tak to je smůla. Ale jsem rád, že se mluví o návratu. Já sám osobně bych se chtěl na postupu přičinit,“ říkal.

V klubu se těšili na jeho rozmanitost, techniku, nápady, eleganci, prostě projev typického Portugalce.

„Od Patricka si slibujeme zefektivnění zakončení. Je to odlišný typ fotbalisty,“ vypočítal sportovní ředitelPavel Krmaš.

Patrick, jak zní jeho fotbalové jméno, však zatím strádá. Například pondělní derby sledoval v triku a kraťasech na tribuně, na krku sluchátka. Neprosadil se ani na lavičku.

V neděli se však dostal do hry v zápase Juniorské ligy. Kouč mladíků Karel Krejčík ho postavil do základní sestavy na hřišti Bohemians. Jenže už v poločase šel Portugalec z placu. Hra mužstva nebyla v prvních pětačtyřiceti minutách vůbec dobrá, on, ač měl být posilou pro A tým, nic nezměnil.

„Po slabém výkonu jsme museli o poločase prostřídat sestavu. Druhý poločas jsme začali být daleko aktivnější, převzali jsme aktivitu a zaslouženě vyrovnali,“ hodnotil Krejčík.

Patrickovi podle pozorovatelů chyběl na Bohemians především pohyb. A to je – zdá se – jeho slabina. „Je ho tam hrozně málo. Zatím je to kvalitativně slabší, než jsme čekali,“ přiznal Havlíček. „Je to hráč ze zahraničí, ti nejsou tolik prověřeni, a to ani charakterově,“ upozornil. „Zatím to nevypadá podle našich představ,“ dodal.

Podle včerejších plánů měl pětadvacetiletý hráč dostat ještě šanci v Juniorské lize, v neděli v poledne hrají Krejčíkovi chlapci na hradecké Slavii s Českými Budějovicemi. Přesto (ještě to není definitivní verdikt) se dá očekávat, že klub zruší kontrakt, který s Portugalcem podepsal.

Hráč přišel na východ Čech zadarmo, proto klub zkusil, zda se netrefí do superposily. Nevyšlo to.