Jejich zápasy na podzim bavily diváky. V průměru při nich padlo téměř šest branek na utkání! Chlumečtí fotbalisté mají za sebou nejvydařenější polovinu sezony od návratu do krajského přeboru. Se sedmadvaceti body sídlí na šestém místě tabulky. Pod tím je podepsán kouč Jan Kraus, jenž týmu vštípil útočný styl hry. „Neuznávám na této úrovni hrát defenzivně," má jasno.

V týdnu pronikla na veřejnost informace, že Kraus by měl od ledna dělat asistenta trenéru Sazimovi v divizní Olympii Hradec. I přesto by však mohl v Chlumci pokračovat, nyní se o tom vedou jednání. V minulosti již seděl na dvou židlích, když zároveň vedl Převýšov i Chlumec. A fungovalo to!

Jan Kraus.Dá se první půlka soutěže označit jako nejlepší chlumecká od návratu do krajského přeboru?
Z mého pohledu určitě, chytli jsme začátek soutěže a to byl základ podzimního úspěchu. K úplné spokojenosti mi chybí tři body, které jsme ztratili doma s Novým Městem. Jinak musím klukům poděkovat za výborné zápasy, které se musely divákům líbit.

Už vás tedy přebolel debakl 1:7 na půdě nováčka z Kostelce nad Orlicí v posledním letošním duelu?
Vždy během sezony přijde takový zápas jako v Kostelci. Myslím, že jsme nepředváděli špatný fotbal, bohužel jsme nedávali góly. Domácí z prvních osmi střel dali sedm branek a zaslouženě vyhráli.

V loňském ročníku jste se zachránili až po závěrečném utkání. V čem letos nastala změna k lepšímu?
Změna nastala už v jarní části minulé sezony, kdy jsme od mého příchodu získali čtyřiadvacet bodů, pokud se nepletu. Samozřejmě k tomu v letošním ročníku musíme připočítat kvalitu kádru, která se zlepšila nejen příchodem Jirky Kučery a Pavla Nováka v průběhu podzimu, ale také uzdravením Pavla Pilaře, který podával celý podzim nadstandardní výkony.

Kučera a Novák přišli z třetiligového Převýšova. Byli velkými posilami?
Oba jsou to kvalitní hráči, kteří mají výkonnostně na vyšší soutěž. Jsem rád, že do sestavy zapadli a byli tahouny. Pavel ještě přinesl do mužstva klid a vůdčí osobnost.

Chlumecký kádr z velké části tvoří kmenoví fotbalisté. Vidíte v jejich herním projevu i pověstné domácí „srdce"?
V Chlumci si zakládáme na tom, aby tým tvořili naši hráči, popřípadě hráči z blízkého okolí. Myslím, že se projevuje i velice dobrá práce s mládeží, za což bych chtěl všem chlumeckým trenérům moc poděkovat. Už v průběhu podzimu jsem postupně pouštěl do hry kluky z dorostu, hlavně Bareše a Staňka, kteří mají předpoklady, aby se propracovali do základní jedenáctky.

Vaše duely baví diváky, neboť v nich padá hodně branek. Je to dáno především tím, že týmu ordinujete ofenzivní styl hry?
Chceme hrát fotbal, který baví jak diváky, tak hráče. Neuznávám na této úrovni hrát defenzivně a čekat na nějakou jednu šanci. Myslím, že se nám to daří a budeme to chtít ještě posunout dál, ale to se všechno uvidí na jaře.

Jak bude probíhat příprava na jarní boje?
Příprava bude probíhat převážně v domácích podmínkách, využijeme turnaje v Novém Bydžově.

Dojde k nějakým změnám v kádru?
Pokud nastanou změny, tak jen minimální. Zkusíme opět oslovit Pavla Nováka z Převýšova a dále posunout mladé hráče z dorostu. Budeme chtít vyzkoušet i hráče z B mužstva, hlavně Tomáše Ovesného, který má předpoklady prosadit se v krajském přeboru.