Souhrn za OFS Hradec podle vyhlášených anket za rok 2014 – Junior cena: Černilov, Stěžery. Fotbalová obec: Skřivany. Fotbalový starosta: Dušan Šustr (Nepolisy). Trenér mládeže: Pavol Mizerík (Třebeš). Rozhodčí do 21 let: Lukáš Slavíček. Cena Fair-play: Jáchym Tuček (N. Bydžov), Jiří Částka (Stěžery), trenér Petr Jánský (Slavia HK). Cena Jana Modřického: Václav Zezulka (Lovčice), Jaroslav Míchal in memoriam (OFS HK). Zvláštní cena KFS: brankářský seminář Vojtěcha Marečka. Jedenáctka roku KP 2013/14 podle Deníku: Radek Korba (Olympia HK – zároveň nejlepší hráč KP), David Veselý (Slavia HK). Gól roku: Tomáš Rak (Olympia HK). Nejlepší střelec I. A třídy: Marek Ježek (Černilov).

Vizitky oceněných z OFS Hradec

Fotbalový starosta

Dušan Šustr (Nepolisy). Výrazně se podílí na úspěších nepoliského fotbalu, a to nejen jako hráč či trenér, ale je i aktivním členem výboru TJ Sokol Nepolisy. V obci podporuje veškeré sportovní aktivity včetně hasičského sportu. Fotbalový tým mužů vyhrál Hradecký Votrok OP 2013/14 a byl vítězem podzimní části krajské PromePro IT I. B třídy skupiny A. Klub se rovněž věnuje výchově nejmladších benjamínků.

Fotbalová obec

Skřivany. Fotbal tu má dlouholetou tradici, chloubou byla vždy mládež. V dnešní době, kdy fotbal skomírá a dětí ubývá, se tato krize oddílu extra nedotýká. V klubu je v nejmladších kategoriích výrazný nárůst (cca 30 elévů od 5 do 10 let, kolem 10 mladších a starších žáků, dorostenců je 18 a aktivně hrajících mužů asi 20). O ně se stará 11 trenérů, kteří v nelehké době přispívají ke kvalitě skřivanské kopané. Děti přicházejí z okolních vesnic i z Nového Bydžova. V regionu Novobydžovska je to jeden z mála klubů, který nabízí možnost adeptům fotbalu projít od elévů až po muže. V posledních dvou sezonách zaznamenali fotbalisté Skřivan úspěchy na úrovni mládeže i mužů. Mužům se v loňské sezoně podařilo postoupit po deseti letech do OP, dorostenci skončili v KS druzí a druzí skončili i starší žáci v OP. Špatně si nevedli ani starší a mladší elévové, kteří se prosazují nejen v dresu Skřivan, ale na střídavý start i v KS. Letos se starší elévové stali vítězi halového OP. V nastoleném trendu by klub rád postupoval dále. Oddíl je podporován hlavně prostředky z rozpočtu OÚ, na činnost fotbalistů přispívá i obec Sloupno, někteří místní podnikatelé a další prostředky nutné k chodu celého oddílu se získávají i vlastní činností.

Junior cena

TJ Sokol Stěžery. Příkladná péče o mládež, týmy hrají dlouhodobě soutěže KFS a OFS (ml., st. elévové, ml. a st. žáci, dorost). Je cenné, že fotbalisté řadu let obsazují všechny kategorie mládeže, což pravidelně vyúsťuje i v účasti ve výběrech OFS i KFS. Součástí rozvoje mládeže je pořádání Stěžerské zimní ligy v nafukovací hale, letošní zimu se hraje tato soutěž již podesáté. Významného ocenění se fotbalistům dostalo na nedávných oslavách 100 let TJ Sokol Stěžery, respektive 55 let od založení fotbalového oddílu.

FK Černilov. O soustavné dlouhodobé péči o mládež svědčí hlavně početná členská základna družstev mladších a starších elévů, mladších a starších žáků. Na fotbalové mapě OFS i KFS patří k těm největším a sportovně nejúspěšnějším. V současné době je v klubu evidováno 110 členů + 20 dětí předpřípravky. Dva týmy mladší přípravky roč. 2009 a 2008 hrají OP, roč. 2007 a 2006 úspěšně působí v KP. V kategorii starších elévů má klub dva týmy, roč. 2005 hraje OP a roč. 2004 hraje KP. O úspěšnosti práce svědčí i to, že řada hráčů hraje v okresních výběrech, případně působí v týmech FC HK. Klub pořádá tradiční soustředění všech celků mládeže na Pecce a týdenní fotbalový příměstský tábor. V loňském roce byl výborně organizován 1. ročník (celkově druhý) Memoriálu Hýni Horáka. Vysoké úrovně práce s mládeží je možné dosahovat jen díky zápalu a obětavosti trenérů, rodičů a podpoře OÚ, který přispívá na chod klubu v mládežnických kategoriích a spravuje sportovní areál. Snem všech hráčů a funkcionářů je vybudování hřiště s umělým povrchem, které by zlepšilo podmínky přípravy v zimním období, a postavení nových kabin.

Trenér mládeže

Pavol Mizerík (Sokol Třebeš). Narozen 5. 6. 1967 ve slovenské Šaľe. Hráčská kariéra: 1986 – 1999 Třebeš, s přerušením na dva roky I. A třída za Borohrádek (1992 -1993). Trenérská kariéra: 2001 až současnost – trenér mládeže od nejmladších postupně přes všechny kategorie (kromě ml. žáků) po současný dorost U19. Trenérské úspěchy: Vítěz KP ml. a st. dorostu, postup do České ligy U19 a ve dvou sezonách s třebešskými odchovanci 13. a 10. místo.

Poznámka: Vizitky zbylých oceněných z OFS Hradec byly zveřejněné před týdnem.

Lubomír Douděra