Třetí pád z ligy za pět let, to je stoprocentní bilance. Víc jich logicky ani stihnout nejde. Proč se Hradec nemůže usadit v elitní společnosti?

Důvody jsou samozřejmě hlubší, vše začíná u nechutného prostředí, v němž klub působí. Zaměřme se však na sportovní stránku věci, na body, jež ovlivnily končící – a opět neúspěšnou – sezonu.

Vybrali jsme pět důvodů, které jsou zásadními činiteli sestupu.

Zranění

Bylo jich víc, tři však velmi krutě ovlivnila jarní část ligy. Do hry vůbec nezasáhli Roman Polom a Tomáš Holeš, klíčový obránci podzimu. Až na konci jara se vrátil Adam Vlkanova, ofenzivní šikula a štírek.

„Považuju za svoji chybu, že jsem netlačil na to, aby Holeš a Polom šli na operaci hned po podzimu,“ přiznal bývalý trenér Bohuslav Pilný. Oba zadáci – a lékaři – spoléhali na konzervativní léčbu kolen, jenže nakonec stejně museli pod nůž. Ztratily se dlouhé týdny.

Trénink fotbalistů FC Hradec Králové.
'Misi jsme nezvládli, ale najdeme sílu. Hlavně je nutný nový stadion'

Bojkot

Radikální příznivci, takzvaní ultras, se na konci podzimu od týmu odvrátili, fandili mu jen na hřištích soupeřů. V Malšovicích bylo ticho, vládla negativní atmosféra.

Ultras chtěli odchod předsedy představenstva Jana Michálka, Milana Šedivého z marketingu, ředitele Richarda Jukla, kouče Pilného. U Jukla a Pilného později požadavek odvolali.

„Je mi kluků až líto. Donesla se k nám výstraha, ať ani nechodí do města,“ řekl Pilný. Rovněž tento spor měl vliv na výsledek.

Jaro

Po podzimu měl tým šestnáct bodů, navíc zápasv Jablonci k dobru. To byla slušná výchozí pozice. „Podzim byl nad očekávání. Začínali jsme ho v azylu v Mladé Boleslavi a málokdo očekával, že budeme mít tolik bodů,“ řekl gólman Radim Ottmar. „Je naše chyba, že jsme je neuhráli i na jaře.“

Ve druhé půlce se zasekli podzimní střelci Tomáš Malinský s Petrem Schwarzem, doma dal Hradec gól až v předpolsedním utkání se Slováckem. Proti němu zaznamenal jedinou výhru na stadionu v Malšovicích.

Proto padá.

Hradec Králové - Teplice
Sestup? 'Je to naše věc, naše chyba,' říká Ottmar

Změna trenéra

Spekulovalo se o ní už na podzim, přišla až tři kola před konce. Pilný přitom nabídl sám rezignaci dřív. Nebyla přijata, spoléhalo se na perfektní vztah mezi trenéry (Pilným a jeho kolegou Milanem Frimmelem) a mužstvem. „Oni sice ten koloběh znají, ale pád do druhé ligy je vždy bolestivý. Tak jako tak, není to věc, kterou by se mělo začít řešit tři kola před koncem,“ řekl pro sparta.cz Tomáš Koubek, bývalý brankář Hradce.

Samozřejmě, po bitvě je každý generál, ale chtělo to dřívější šokové řešení.

Kvalita

Tým ji prostě nemá takovou, aby se v klidu zachránil. A v tu chvíli se zvyšuje dopad dalších vnějších faktorů, například zranění.

„Prostě jsme to nezvládli,“ smutnil Ottmar.