Chvílemi šlapali vodu, především ve třetí třetině to bylo vidět. Přesto hradečtí hokejisté zvládli devátý zápasv posledních devatenácti dnech vítězně. V neděli porazili doma ve 45. kole extraligy silný Litvínov, klub zvaný Verva.

Do zápasu šli s vervou, již jim dodal páteční triumf. To na pardubické ledě ovládli už čtvrté derby v této sezoně. „Pomohlo nám utkání v Pardubicích," přiznal trenér Václav Sýkora. „Derby jsme uhráli, ale v něm nejde jen o tři body. Je vyštengrované, nemá favorita. Pardubice hrály velmi dobře, hlavně na začátku nás zatlačily do defenzivy. Vítězství nám dodalo vnitřní energii a sílu," řekl.

Tyhle atributy Mountfield potřeboval. Před derby byl totiž dole, zažíval neobvykle negativní sérii. Prohrál třikrát v řadě, z toho dvakrát na vlastním stadionu. Sezona je přitom ve stadiu, kdy se rozhoduje o postavení pro play off.

„Do těch zápasů jsme šli na krev a bylo to třeba jen o dva nebo jeden gól, stále se hrálo do konce. Tahali jsme se o výsledky. Nebylo to, že bychom po dvou třetinách dostali šest braneka zápas se pak jen nějak dojížděl," poukázal klíčový útočník Jiří Šimánek na fakt, že nepovedená střetnutí nenabourala týmu jen psychickou ale také fyzickou pohodu.

Přesto v pátek večer přišel zlom, na nějž se podařilo navázat i v neděli. Zásadní postavou obou zápasů byl gólman Patrik Rybár. V Pardubicích i s Litvínovem inkasoval pouze jednu branku. Na ledě Dynama přitom čelil třiceti střelám, proti Vervě pak šestadvaceti. Celkem tedy pochytal čtyřiapadesát ran a úspěšnost v těchto utkáních vytáhl na famózních 96,4 procenta. „Byl obrovsky klidný, opora," pochválil jedničku týmu kouč Sýkora.

Ale asi i Rybár přivítal, že po duelu s Litvínovem začala reprezentační pauza. „Tím, že byl závěr vítězný, tak je únava menší. Vždycky je to o hlavě," upozornil Šimánek, jenže hned dodal: „Bylo toho hodně."

A jeho spoluhráč Alex Picard na Twitteru vše rozsekl. „I wanna sleep," napsal. Usínalo se mu určitě dobře, proti Litvínovu dal dva góly.