Desátá minuta, třetí přesilovka. Třetí úder. Hradec Králové se vrhl do pátého zápasu čtvrtfinále play off jako lev, kterého má ve znaku. A prakticky rozhodl. Utkání nakonec dovedl k výhře 7:4 a celou sérii uzavřel výsledkem 4:1 na zápasy.

Tým tak splnil sen fanoušků i ambice vedení. Semifinále bylo před sezonou vytyčeno jako cíl.

K postupu pomohla především skvělá úspěšnost v přesilovkách. V první třetině Mountfield proměnil tři, ve druhé jednu. Už ve 2. minutě skóroval zblízka Köhler, v šesté po perfektní Knotkově přihrávce Dej a v 10. Picard tečující Newtonovo nahození.

„Věděli jsme, že přesilovky budou rozhodovat. Naší lajně přesilovky doteď moc nešly, proto jsem rád, že jsme je proměnili," řekl Tomáš Knotek.

DÁLE ČTĚTE: O „votroky" mají zájem Kratonohy

Právě on přidal ve druhé části další branku v početní výhodě, před ním se ještě z brejku prosadil Picard.

Ale pozor! Ještě nebylo hotovo, Litvínov se zvedl, pustil se do boje o život. Dvakrát skóroval, pak Hradec ubránil oslabení tří proti čtyřem.

„Podcenili jsme pár puků, udělali několik zbytečných faulů a oni snížili," vysvětloval Bedřich Köhler. Začala válka, přibylo emocí, pískotu i nadávek na rozhodčí.

V závěrečné části však Hradec nepřipustil pochyby. Poprvé v play off se trefil kapitán Bednář, ve vlastním oslabení pak Dej.

Vyprodaný zimák se poté už jen bavil a slavil.

Hradec Králové – Litvínov 7:4 (3:0, 2:2, 2:2)

Fakta - branky a asistence: 2. Köhler (Knotek, Bednář), 6. Dej (Knotek, Bednář), 10. Picard (Newton, Jarůšek), 22. Picard (Jarůšek, Pláněk), 29. Knotek (Bednář, Gregorc), 43. Bednář (Köhler), 53. Dej - 30. Trávníček, 34. M. Hanzl (Černý, Gula), 46. Lukeš (Hübl), 58. Kubát (Válek). Rozhodčí: Hradil, Pražák - Bláha, Špůr. Vyloučení: 8:9, navíc Černý (Litvínov) 10 min. OT. Využití: 4:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 6890 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:1, postupuje Hradec.
Mountfield HK: Rybár – Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Pláněk, Vydarený, Čáp – Bednář, Kukumberg, Dej – Jarůšek, Džerinš, Picard – Köhler, Knotek, Šimánek – Nedvídek, Dragoun, R. Pavlík.
HC Verva Litvínov: Janus (10. Petrásek) – Sörvik, Frolo, Pilař, F. Pavlík, Kubát, Sklenička, Gula – M. Hanzl, R. Hanzl, Černý – Hořava, K. Reichel, Trávníček – Jurčík, Válek, Doležal – Gerhát, Hübl, Lukeš.

Hlasy trenérů po 5. čtvrtfinále

Václav Sýkora (Hradec Králové): "Když se na zápas zpětně podívám, tak se rozhodoval v první třetině. Nám tam vyšly přesilovky. Tři přesilovky, tři góly, lepší vstup do zápasu jsme si nemohli přát. Nakonec to byl trošku divoký zápas s množstvím gólů, což moc nepřipomíná zápasy v play off, ale Litvínov se nevzdal a byl do poslední chvíle nebezpečný. Víme, že má velkou sílu v útoku, a zase to ukázal, když i za tak nepříznivého stavu dokázal dát góly. Ale my jsme naštěstí dokázali reagovat a udržet si odstup z první třetiny až do poslední části. Jsme rádi, že jsme sérii ukončili už dnes."

Radim Rulík (Litvínov): "Nezvládli jsme začátek utkání. Připravovali jsme se na to, ale samozřejmě jsme nechtěli být vylučovaní, což se stalo. V přesilovkách soupeř skóroval a postupně odskočil až na 3:0. Z naší strany to byl velice nepovedený vstup. Až mi přišlo, že někteří hráči nevstoupili do zápasu dostatečně připravení. Hradec už pak ten zápas pohlídal a zaslouženě vyhrál. Myslím, že bylo rozhodnuto po první třetině. Už by se pak musel stát zázrak, abychom s tím něco dokázali udělat. Hradec byl v celé sérii lepší, musíme soupeři poblahopřát. My jsme tahali za kratší konec a zaslouženě jsme vypadli."

Dokázali to! Hradečtí přepsali historii.Zdroj: Deník