Dvěma góly s visačkou nejvyšší kvality otočil derby s Pardubicemi a po emotivním zápase tvrdil. „Gól se počítá každý a že to byly tak hezké branky, je bonus navíc," říkal po triumfu 3:2.

Proč Mountfield HK vyhrál derby?
1. Měl Šimánka: První lajna prostě „píše". Po odehrání úvodních čtyř kol je zcela na místě konstatování, že z loňské formy pranic neztratila. Ve Vítkovicích pálil Mertl s Kudrnou, se Spartou znovu Mertl a v derby zářil Šimánek. Dvě nádherné střely zápěstím poslal bezpečně do šibenice. Vážně laskomina!

2. Kliďas Vašíček: Čekalo se, že někoho seřeže, zbytečně se vyfauluje. Nic takového! Expardubický borec vytrvale padal do střel, válel u mantinelů a v oslabeních. Přesně takové fachmany kouč Peter Draisaitl dokáže ocenit.

3. Rozdováděné publikum: Zase to byla show, nápaditý karneval, skvělá chorea. Před takovými fanoušky se hraje samo.

V derby jste se vstřelil první dvě branky sezony. Čekání na gól jste ukončil v pravý čas, že?
Už bylo na čase, abych nějaký gól dal a pomohl mužstvu. Proti Pardubicím to zajistilo tři body, což mě samozřejmě těší. V přípravě jsem také moc branek nestřílel. Jen jednu nohou.  Vědu jsem z toho nedělal. Šance jsme si vytvářeli, střelecky mě pokaždé zastoupili kluci z lajny. Teď jsem jim to vrátil.

Dvakrát jste báječně zamířil přímo do víka nad Kristanovo rameno. Těší vás, že to nebyly žádné „šmudly", ale výstavní kousky?
Tak na šmudly je u nás Kudrnka… (směje se) Gól se počítá každý a že to byly tak hezké branky, je bonus navíc.

Při brance na 2:2 jste v rohu vymotali pardubickou obranu. Tušil jste dopředu, kde vás bude Tomáš Mertl hledat?
V té chvíli bylo důležité, že jsme se nezbavovali puku, ale pořád si ho podávali a čekali až se někdo objeví na středu hřiště volný, což vyšlo na mě.

Pardubice v derby dvakrát vedly. Jak těžké bylo otočit zápas?
Sice jsme prohrávali, ale pořád to bylo naprosto vyrovnané utkání. Nebylo to tak, že by nás Pardubice mlely. Pořád jsme hráli to svoje a věděli, že nějaká šance časem přijde. To se i stalo.

Po závěrečném hvizdu jste naskákali na gólmana Pavla Kantora, jak při vítězství v play off. Už vás derby naplno pohltilo?
Atmosféra je určitě specifická, člověka to vždycky vyburcuje k něčemu navíc.

Třeba ke gestům směrem k fanouškům, jež jste předvedl po dvou gólových trefách?
Bylo to emotivní. Měl jsem radost z vyrovnání, podruhé pak z vedení. Byla to euforie. Kdyby to bylo 6:1 a já dal gól na 7:1,  asi bych ta gesta nedělal.

Nemrzí vás, že jste na konci střelou do prázdné branky netrefil hattrick?
Ne, vůbec ne. Musel bych sám sobě zaplatit litr do kasy. (směje se)

Po čtyřech kolech máte devět bodů. Chválíte si rozjezd do sezony i vzhledem k těžkému losu?
Když se podívám na ostatní výsledky, tak je jedno, s kým  jsme hráli. Extraliga je vyrovnaná. V úvodu vyhrála mužstva, od kterých se to tolik nečekalo. Každý má dost sil, rozhodují detaily a v těch musíme být lepší než ostatní.

Extraliga se rozjela závratným tempem. Těšíte se na kratší pauzu po nedělním zápase v Karlových Varech?
Především domácí utkání nám sebrala spoustu sil. V hale je veliké teplo, po každém zápase máte tři čtyři kila dole. Je důležité kvalitně zregenerovat, hodně pít a připravit se na další utkání.

„My to máme tahat, ne se vozit," zlobil se kapitán

Hradec Králové, Pardubice /ROZHOVOR/ - Kapitán pardubických hokejistů se snaží být vždycky nad věcí. Petr Čáslava si dává na emoce pozor, ale po derby v Hradci Králové měl v očích blesky. „Jsem naštvanej. My takhle hrát nemůžeme, to nejde," zlobil se. Po vítězném Šimánkově gólu na 3:2 na ledě pořádně sjel i spoluhráče.

Petr ČáslavaKaždá porážka bolí. Je to v derby s Hradcem horší?
Dvakrát jsme vedli. Ale když vezmu utkání z pohledu naší první lajny, neodehráli jsme vůbec dobrý zápas. My máme zápasy rozhodovat a ne, že se přimotáme ke všemu, co spadne do naší brány. To nejde.

Dopředu jste věděli, že první hradecký útok je smrtelně nebezpečný. Jak se pak může stát, že vám Jiří Šimánek nasype dva góly?
No, jak se to může stát? (hořce se usměje). Nezodpovědnost, víc nemám, co říct.

Před rozhodujícím gólem na 3:2 měl před bránou úplnou dálnici…
O dálnici nejde, udělal to dobře, udělal krok navíc.

Začali jste ale dobře, v první i ve druhé třetině jste se ujali vedení. Čím jste zápas podle vás ztratili?
Nevím, fakt nevím. Možná jsme se pak začali trochu bát. Jsem toho teď po zápase plný. Místo toho, abychom hráli u sebe a pomohli si, děláme zbytečné chyby.

Aspoň o to větší motivace to Hradci vrátit příště v Pardubicích?
To jo, ale my musíme zabrat hned v dalším zápase a nečekat až na další derby. Naše řada musí přidat, my to máme tahat a ne se vozit.

Užíval jste si aspoň během zápasu tu skvělou atmosféru?
Tohle bylo výborný, ze strany hradeckých fanoušků i našich to bylo super. Dlouho jsem něco takového nezažil.

Co jste říkal na premiérovou trefu sedmnáctiletého Michaela Špačka mezi dospělými?
Celá jeho lajna hraje výborně, skvěle se pohybují. A Špágr? Jde mu to parádně, ale nechci ho moc chválit, aby si to nepřečetl. Gól si zasloužil, maká i na tréninku. Vidíte na něm, jak moc chce, přidává si. Když bude takhle pokračovat, jedině pro jeho kariéru dobře.

Přijde mi, že má i takový zdravý respekt ke starším spoluhráčům. Je to tak?
Určitě to není nějaký frajírek, je to normální kluk. Ale říkám, radši bych ho moc nepřechvaloval.

Proč Pardubice prohrály derby?
1. První řada netáhla: Řada číslo jedna má být ofenzivní smečka, která soupeře cupuje na kusy a motá  v jeho útočné třetině. Pardubické první lajně tohle ale vůbec nešlo. Zdeněk Venera to moc dobře viděl a proti ji zkusil na třetí třetinu oživit Janem Semorádem, jenže ani to nepomohlo. Formace s Petrem Sýkorou a Tomášem Zohornou má velký potenciál, ale nechala se zastínit.
2. Přesilovky: Pardubice je nehrály vůbec zle, jenže nezafungovalo to, co proti Slavii, nepomohly si jimi. Dvakrát vedly o gól. Být to o dva, Hradec by měl problémy.
3. Neměly Šimánka: Hradecký kapitán podal geniální výkon, byl rozdílovým hráčem, na straně hostí nikdo takový nebyl.