Blíží se konec přestupů (31. ledna) a generální manažeři mají napilno. Štelují se finální podoby kádrů. Ladí se, vymýšlí se, spekuluje se.

V Hradci Králové tomu není jinak. Aleš Kmoníček je v zápřahu.

V úterý oznámil příchod útočníka Tomáše Bulíka, kádr by rád s výhledem pro play off ještě doplnil.

„Pokud by se na trhu naskytl kvalitní obránce, asi bychom o něj měli zájem. Ne však za každou cenu," říká Kmoníček a v obsáhlém rozhovoru pro Deník se nemůže vyhnout ani tématu příchodu Petera Draisaitla do Pardubice. „Překvapilo mě to, ale respektuji Peterovo rozhodnutí," s nadhledem praví hradecký boss.

V úterý jste přivedl slovenského útočníka Tomáše Bulíka. Co vás vedlo k jeho angažování?
Před lednovým skončením uzávěrky přestupů jsme se poohlíželi po hráčích, kteří by mohli doplnit náš kádr na nejdůležitější část sezony. V poslední době nám vypomáhali hráči, kteří jsou trvale na farmě v Litoměřicích, ale vzhledem k legislativě to po 15. únoru už nebude možné. Respektive to bude možné, ale hráči, kteří by po tomto termínu naskočili u nás, by už nemohli hrát v Litoměřicích a tím bychom „pohřbili" jejich účast v play off. Proto jsme si řekli, že kádr musíme doplnit, abychom do Litoměřic sahali co nejméně nebo vůbec.

A dospěli jste k osobě Tomáše Bulíka.
Ano, znám ho z Liberce, letos byl v Karlových Varech, kde to nebylo optimální. Každopádně je to typ bruslivého a důrazného útočníka, kterého v mužstvu nemáme. I charakterově je to výborný kluk a skvělý do kabiny, což je také důležitý aspekt.

Posledního ledna skončí přestupní termín. Budou se do té doby dít v Hradci zásadní věci?
Z mužstva nikdo neodejde, to je jasná věc. Nevím, co by se muselo stát, abychom něco podobného řešili. Pokud by se ale na trhu naskytl kvalitní obránce, asi bychom o něj měli zájem. Ne však za každou cenu.

O posílení na pozici centra neuvažujete?
Máme hráče, kteří centra mohou hrát. Trenéři mají víc variant. Super centr, který může hrát první lajnu, na trhu momentálně není a brát někoho do čtvrté pětky nechceme. Budeme o tom přemýšlet s výhledem na příští sezonu. Kádr s kvalitním centrem mít musíme. Teď to ale není na pořadu dne.

Neuvažovali jste o Tomáši Mertlovi, že by sezonu dohrál v Hradci, pokud by jeho Záhřeb už v KHL neměl šanci na postup do bojů o Gagarinův pohár?
Ano, tohle jméno proběhlo. S agentem jsme o tom mluvili, ale Tomáš se v tuhle chvíli plně soustředí na Záhřeb a navíc mi bylo řečeno, že by i v blízké budoucnosti zůstal v zahraničí. Dál jsme už nejednali.

V Rusku je několik dalších hráčů v klubech, které nemají šancí hrát play off. Zaměřujete se na ně?
Máme o nich přehled, ale z druhé strany máme nějaký rozpočet, který je už takhle dost vysoký a my ho chceme dodržet a platit včas. Otázka ceny je v tomto případě velmi důležitá. Hráči z Ruska, byť by se někteří nabízeli, jsou obecně drazí a do toho my asi nepůjdeme. Aby nás posílili na dva měsíce a pak zase odešli do Ruska, to by pro nás nemělo smysl. Jdeme koncepční cestou. Z druhé strany, o všem se dá jednat.

Litvínovu vypomáhá v rámci hostování do konce ledna útočník Lukáš Vantuch, propracoval se až do první formace. Stáhnete si ho?
Měl by se vrátit k nám. Takhle jsem to řekl i generálnímu manažerovi Litvínova Robertu Kyselovi.

Po této sezoně končí smlouva Šimánkovi, Vydarenému, Kudrnovi, oba Kanaďané mají jen roční kontrakt. Už je jasné, kdo z nich zůstane?
Řekli jsme si nějaké priority. Do konce týdne oznámím podpisy některých hráčů. Možná už dnes nebo zítra. S dalšími hráči vedeme jednání, případně s jejich agenty. Jakmile dojdeme k výsledku, veřejnost s ním seznámíme.

Do konce základní zbývá odehrát šestnáct zápasů. Je cílem Hradce zůstat v elitní čtveřici?
Přesně tak. Chceme být nejhůře na čtvrtém místě. Pokud to půjde, tak i na třetím. Chceme konečně začínat play off doma. Pomalu se nám vyprazdňuje marodka, což by nám mělo ke splnění dílčího cíle pomoct. Proti Karlovým Varům se do sestavy vrací Šimánek, Frühauf s Bednářem nastoupili už minulý týden. Chybět bude stále Köhler a Vydarený, u kterého je to na delší dobu. Bohužel na úterním tréninku se zranil Jarda Kudrna.

Jaká je prognóza návratu kapitána Vydareného? Stihne konec základní části?
Renda je pro nás velmi důležitý hráč jak na hřišti, tak v kabině. Každý den je na zimáku, stále plní roli vůdčí osobnosti týmu, i když na ledě nám teď nemůže pomoct. Pevně doufám, že by ještě mohl stihnout závěr základní části.

V neděli se chystá třetí derby sezony. Na lavičce Pardubic bude stát Peter Draisaitl. Bude derby ještě víc emotivnější?
Zajímavější bude určitě. Náboj to zvyšuje. Hlavně u fanoušků. Pro mě, a myslím i pro hráče, to však bude stejné. Regionální derby, byť tam Peter bude nebo nebude, je samo o sobě pro všechny dostatečným motivačním prvkem.

Překvapilo vás, že se Peter Drasaitl žene do dobrodružství s nejistým koncem? Údajně byl v kontaktu se Spartou a s německým Kölnem, vybral si ale Pardubice…
Nechtěl bych to moc hodnotit. Peter se z nějakých důvodů takto rozhodl, my to respektujeme. Je pravdou, že jsme spolu byli v kontaktu, znal jsem jeho záměry. Proto mě jeho příchod do Pardubic celkem překvapil, jelikož hovořil trochu o něčem jiném. Ale proč ne. Byl bez smlouvy. Je jeho věcí, že vzal Pardubice. Určitě to kvůli něčemu musel udělat.

Myslíte, že on je ten pravý, který Pardubice pomůže vytáhnout z průšvihu?
Peter je dostatečně kvalitní trenér, aby Pardubice zvedl. Nevím jak, nevím o kolik, ale on je natolik zkušený kouč, že Pardubicím dodá věci, které by jim měly pomoci.

Draisaitl měl v derby zápasech výtečnou bilanci. Z devíti prohrál jen tři, přičemž v osmi dovedl bodovat. Netrpíte obavou, že tenhle svůj dar si přenese na lavičku rivala?
Ne, takovou obavou netrpím. (směje se) Trenér je důležitý, ale rozhodovat budou vždy hráči na ledě.