Po základní části panuje v Hradci Králové spokojenost. Páté místo, stejně jako v minulém ročníku, je považováno za úspěch. „Hrozně si našeho umístění vážím," pokýval hlavou v rozhovoru pro Deník Peter Draisaitl, německý kouč Mountfieldu.

Sám říká, že na trenérské sesli prožil nejsložitější ročník. Nemá na mysli ani tak podzimní výsledkovou mizérii, jako hromadu zraněných hráčů. Vždyť kromě Martina Pláňka a Rastislava Deje nikdo další neodehrál plný počet dvaapadesáti utkání. „Pořád něco přicházelo.  Kluci se vraceli z marodky, jiní na ni zase odcházeli. Neustále jsme měnili „line up," nechápe Draisaitl.

Příští středu se Mountfield pustí do čtvrtfinálového klinče se Spartou Praha, nejproduktivnějším týmem základní části. „Hledám cestu, jak ji zpomalit," přiznává přísný kouč.

Najde ji? Příští dny na to dají odpověď.

Jaké je vaše hodnocení základní části?
První šestky, přesněji pátého místa, si hrozně vážím. Sezona byla těžká jako žádná jiná. Hodně věcí se nám nepovedlo. Měli jsme dost zraněných a nemocných, pořád jsme míchali se sestavou, která v důsledku toho nebyla stabilní. Vzhledem k těmto skutečnostem je naše umístění úspěchem.

Přemýšlel jste, proč jste měli tolik zraněných hráčů? Jde jen o hloupou náhodu, nebo má přeplná marodka objektivní příčiny?
Za prvé: Zázemí na stadionu nemáme moc dobré. Minulý rok jsem přišli z Budějovic, byla to improvizace, sotva jsme se tady mohli hýbat. To s tím souvisí. Za druhé: Na začátku sezony jsme měli obrovské problémy s kluzištěm.  Těžký led způsoboval svalová zranění. Pak pořád něco přicházelo, kluci se vraceli z marodky, jiní na ni zase odcházeli. Neustále jsme měnili „line up". Už jsme ani neočekávali, že by to mohlo být lepší.

Nakolik kabinou zatřásla předvánoční zpráva o vážné nemoci Petera Frühaufa?
Co si budeme povídat, takové zprávy nikdy nechcete slyšet. Peter je jeden z nejpozitivnějších hráčů a osobností, které v kabině máme. Je to famózní chlap. Všichni věříme, že bude zdravý a příští rok bude zase s námi.

Co se povedlo
• Zvýšení renomé: Mountfield už nikdo nepovažuje za tým vyděděnců z Českých Budějovic. Nový klub získal během podařených dvou let prestiž.

• Výsledky: Loni pátí, letos pátí. Vysoká sportovní kvalita se podařila udržet.

• Boom se nezastavil: Psychologové tvrdí: prvotní zamilovanost trvá jen pár měsíců.  Hradečtí fanoušci  ale teorii staví na hlavu. Bláznivě zamilovaní jsou už druhým rokem.

Jedním z hlavních cílů sezony bylo pomoct první Mertlově lajně, aby výsledky týmu nestály pouze na její produktivitě. Sice jste oproti minulému ročníku  vstřelili o 11 branek víc, ale od ostatních hráčů se čekal mnohem výraznější příspěvek. Sedí to?
Statisticky posun nenastal. To vidí každý, kdo umí číst. Je to fakt. Ale nic to neznamená. Musíte se naučit pracovat  s tím, co máte a snažit se, jak vyhrát každý zápas a jak se dostat přes dlouhou sezonu. A my jsme pátí. To je rozhodně týmový úspěch.

Jste zklamaný produktivitou hokejistů, kteří přišli v létě s úkolem zvýraznit ofenzivní sílu týmu? Na mysli mám především Romana Kukumberga a Dávida Skokana.
Nejsem zklamaný. Od toho tady nejsem. Nebudu brečet do kapesníku. Mou prací je dostat z mužstva to nejlepší. Když někdo nedá třicet čtyřicet gólů, musí se využít jinak. To je jednoduchá věc.

Čekáte od Kukumberga se Skokanem, že v play off konečně předvedou, proč jste si je do Hradce vybrali?
Měřítkem výkonnosti každého hráče je play off. Nejlepší hokej je potřeba hrát teď. Tak to každý hráč musí mít. Osobně nyní hledám cestu ke zpomalení Sparty. Týmovou cestu.

Co se nepovedlo
• Venkovní zápasy: Série devíti porážek za sebou na přelomu druhé a třetí čtvrtiny  měla pro tým málem fatální důsledky. Oproti minulé sezoně pohoršení o 12 bodů.

• Produktivita posil: Kukumberg 21 bodů, Skokan 13 bodů, Valcourt 4 body, Slovák  opustil tým v prosinci…

• Zranění: Bylo jich tolik, že je nikdo nespočítá. V čem je problém? Led? Nekvalitní regenerace? V Hradci musí najít odpověď.

Jste v očekávání, jak sparťanské útočníky bude zpomalovat vaše mladá obrana?
Nějaký nápad mít budeme. Něco vymyslíme. Na ledě se pak ukáže, jestli náš plán bude fungovat.

Sparta se stala nejproduktivnějším týmem základní části, nasázela 194 branek.
Ano, ale to už je minulost. Základní část mě nezajímá. Statistiky si mohu přečíst stokrát a stejně mně to nepomůže. Zbývá nám týden do zápasu a musíme se na to poctivě připravit. Že tam mají habaděj talentu a plno lidí, kteří mohou rozhodnout zápas, to ví každý. To vám asi nemusím říkat.

To jistě ne. Z druhé strany má Sparta starosti s brankáři. Jednou zachytají, dvakrát ne. Máte na gólmanském postu větší kvalitu?
To se ukáže až v sérii. Naši brankáři – Kacetl a Kantor – nám pomohli se do play off dostat. První úkol splnili, odvedli velmi dobrou práci. Oba jsou relativně mladí. Kanty nás drží třetí rok, Káca druhý. Vnímám je jako malý tým v týmu. Bez nich bychom v Hradci play off hokej neviděli.

Včera jste tým vzal na třídenní minisoustředění do Vrchlabí. Co tím sledujete?
Tady na zimáku máme málo klidu, pořád se tu někdo motá, někdo chodí. V hale je stísněné zázemí. Proto jsme se rozhodli odjet na dva a půl dne do jiného prostředí. Potrénujeme jinde, vyvětráme se. Nic jiného za tím není.