Jak jste si pochutnal?

Musím říct, že to bylo hodně zajímavé. Jídlo bylo trošku na francouzský způsob. Navíc jsme měli someliérku, která nám udělala krásné představení podávaného vína. Byl jsem mile překvapen.

Beseda s žáky Pedagogického lycea se sportovním zaměřením ale zřejmě není hlavním důvodem vaší návštěvy nebo se pletu?

To se asi pletete. Je to opravdu hlavní důvod. K tomuto městu i kraji mám blízko a cítím k němu vztah. Můj táta odsud pochází. Navíc se velmi dobře znám s panem Čižinským (předseda OFS Chrudim – pozn. red.). Býval to můj blízký spolupracovník a stále je mým velkým kamarádem, takže jsem jeho pozvání s radostí přijal. Snažíme se, aby peníze, které do fotbalu jdou, byly co nejefektivněji využívané. Zajímají nás sportovní centra mládeže a zde mám možnost se s tím seznámit přímo na místě.

Voláte po tom, aby se fotbal vrátil do škol. S tím souvisí vytvoření nové infrastruktury nevýjimaje trenérské odborníky. Může chrudimská škola v tomto směru sloužit jako ideální prototyp?

Chrudim má v tomto výhodu. Odborníci jako pan Zajíc (bývalý dlouholetý profesionální trenér – pozn. red.) odvádějí skvělou práci. Jde nám o to, aby prostředky, které do fotbalu plynou, byly využívané tak, jak mají. Tady to funguje. Další města by si z toho měla vzít příklad.

S klubem Al Ahlí jste letos v Emirátech slavil mistrovský titul, byl jste zvolen předsedou ČMFS, na čas usedl na trenérskou lavičku, ale bohužel jste zažil i kvalifikační nezdar o mistrovství světa. Jak budete vzpomínat na hektický rok 2009?

Musím říct, že se do historie moc nedívám. Spíše mě zajímá budoucnost. Minulostí se zkrátka nezabývám.

Takže to nebyl nikterak výjimečný rok ve vašem fotbalovém životě?

Bylo toho dost, ale je toho také hodně před námi. Na to se musíme připravit především.

Spatřujete, že se kvalifikační neúspěch už odráží v menší přízni sponzorů či obchodních partnerů?

Jsme v období hospodářské a finanční krize. Určitě tedy nemůžeme říct, že by se k nám hrnuly tisíce sponzorů. Na druhou stranu jsem velmi rád, že se nám kromě stávajících úspěšně daří jednat i s novými partnery. Podepisování smluv je toho důkazem. Na to, že by o fotbal nebyl zájem, si nemůžu stěžovat. Věřím, že tomu bude podobně i v budoucnu, vždyť je to náš nejpopulárněj­ší sport.

Prohlásil jste, že ponesete odpovědnost za národní tým a trenéra. Po propadáku na turnaji v Emirátech, který byla první reprezentační akcí Michala Bílka, vám asi příliš dobře po těle nebylo, že?

Zodpovědnost za národní tým má na světě snad každý předseda svazu. Nemáme se za co schovávat. To jak se hráči prezentovali, nebylo o tom, že by někdo z nich nechtěl, nehrál naplno či nedodržoval disciplínu. Nikoho z nich bych ale nezatracoval. Situace je bohužel taková jaká je. My si hráče musíme vychovat. Je před námi dlouhá cesta.

Nepřemlouvali vás po tomto fiasku šejkové, abyste raději zůstal v Emirátech?

Jsem zvolen na čtyřleté období, takže veškeré nabídky jdou stranou. Snažím se naplno dělat svou práci, které je opravdu hodně. Lidí zapálených do fotbalu je hodně. S jejich pomocí se budu snažit, aby se náš fotbal vrátil tam, kam patří.

Trénování a každodenní styk s hráči vám tedy nechybí…

Chybí, ale počítal jsem s tím.

Rovněž zaštiťujete kandidaturu České republiky na pořádání mistrovství světa 2012 ve futsalu. Jedna ze skupin by se měla hrát i Pardubicích. V jaké fázi je příprava projektu před březnovým rozuzlením? Máme velké šance, že se u nás šampionát uskuteční?

V tuhle chvíli to je spíše otázka na pány Fouska a Mestka. Ti jsou tomu nejblíže. Oficiální kandidaturu jsme podali. Nyní je vše v ladění finální fáze. Obrovskou konkurenci budeme mít v Rusku a Thajsku, ale šanci uspět rozhodně máme. Samozřejmě ale jen v případě, že náklady na pořádání ponese FIFA. Kdybychom je měli nést my, nemohli bychom si to z finančního hlediska dovolit.

Diář máte jistě nabitý různými schůzkami či akcemi. Dokáže Ivan Hašek vypnout alespoň o Vánocích?

Určitě. Když bude sníh, chtěli bychom s manželkou jet na hory. Na svátky se moc těším. Bude klid, podívám se v televizi na nějakou tu pohádku a odpočinu si.

Co štědrovečerní kapřík, zalovíte ve vlastním rybníčku?

Z vlastního určitě nebude. (směje se) Kdybych sáhl na Karla nebo Pepu, to by mi moji kluci dali. Kapra mít budeme, ale rozhodně z jiného rybníka.

V galerii najdete fotografie z modelového tréninku Luďka Klusáčka chrudimských studentů.