Mají se radovat, nebo být znovu smutní? Hradečtí hokejisté získali v sobotním utkání v Havlíčkově Brodě úvodní prvoligový bod sezony za prohru 4:5 po samostatných nájezdech. Ovšem po třetím odehraném kole se ocitli na chvostu tabulky.

Přitom sobotní zápas se pro Východočechy nevyvíjel vůbec dobře. Když tři vteřiny před koncem prostřední dvacetiminutovky domácí zvýšili již na 4:2, věřil ve zvrat Mičkovy družiny málokdo.

Lví podíl na srovnání nepříznivého stavu měl DANIEL VOLRÁB, který rozvlnil síťku za domácím gólmanem Slipčenkem hned dvakrát. Nejprve vyrovnával na 1:1, ale mnohem důležitější byla čtvrtá hradecká branka z jeho hole v 50. minutě.

Z Kotliny jste si odvezli premiérový bod sezony. Jakou pro vás má cenu s ohledem na průběh zápasu?
Je to pro nás první bod, takže je hodně důležitý. Věděli jsme, že Brod je na předních pozicích, že má dobrou ofenzivu, a s tím jsme se potřebovali vypořádat. Obstáli jsme důstojně. Byl to vyrovnaný zápas, ve kterém jsme bojovali. Byla škoda, že jsme neproměnili některé šance. Jinak věřím, že bychom si odvezli tři body.

Přestože jste poprvé v novém ročníku bodovali, propadli jste se na samé dno ligové tabulky. Předpokládám, že současná nálada v kabině proto není zcela optimální…

Samozřejmě není, ale jsou odehraná teprve tři kola. Sezona je dlouhá, čeká nás ještě hodně zápasů. Vždycky někdo musí být první a poslední. Věřím, že do desátého kola se to změní. Máme těžký los, takže zatím to není žádná tragédie, že jsme poslední.

S čím vás trenér Mička poslal do třetí třetiny za nepříznivého stavu 2:4?

Říkal nám, že musíme věřit hlavně v sebe, protože do té doby jsme hráli dobře. Dostali jsme dva slepené góly, ale bylo potřeba zůstat psychicky nahoře, což si myslím, že se nám povedlo. Bylo dobře, že se po nehodě u vrátek vrátil Jarda Roubík. Pořád jsme měli silnou ofenzivu, věřili jsme, že to zvládneme. Škoda, že nám tam nespadl nějaký šťastný pátý gól ještě před koncem.

Nejde pominout téma přesilovek. V Brodě jste znovu měli dvojnásobnou početní výhodu, leč bez efektu…

To je pravda. Trénujeme to dost, máme spoustu herních variant. Jde o první prolomení – buď to prostřelit od modré čáry, nebo to tam nějak doklepat. Je to o psychice. Nevydařily se nám už některé předchozí přesilovky, je potřeba, aby nám tam něco spadlo.

Utkání dospělo do nájezdů, které dlouhodobě nejsou zrovna nejsilnější stránkou hradeckého týmu. Čím si to vysvětlit?

I tam záleží na psychice. V nájezdech jsme dlouho nevyhráli. Potvrdilo se, že domácí měli pevnější ruce než my. Neudrželi jsme náskok, je to škoda.

Ve středu vás čeká duel dvou aktuálně nejhorších mužstev ligy, s Kadaní. Jaký bude?

Tady je třeba říci, že ani Kadaň nemá tým na to, aby hrála spodek tabulky. Po třech kolech jsou všechny týmy vyrovnané. Pro nás bude důležité získat doma tři body, protože se potřebujeme odrazit, abychom nevozili body jen zvenku, ale abychom také předváděli něco doma. Pro nás to tedy bude hodně důležitý zápas, na který se budeme připravovat už od pondělí.