Rozhodčí má stejně nevděčnou roli jako kontrolor bezpečnosti ve firmě. Na něj taky každý nadává, že jenom prudí, 
kamarádů moc nemá a přitom je na svém hřišti od toho, aby 
dohlédl na pravidla.

Respektuji těžkost povolání hokejových sudích a vůbec jim nezávidím ty pikosekundy, kdy v hlavě musí vyštrachat potřebný zákon a v praxi ho aplikovat.

Jenže druhá věc je, že extraligoví arbitři jsou v této sezoně zoufalí. Na extraligu nemají. Občas čekám, kdy jim k boxu časoměřičů někdo přivede slepeckého psa… Nevidí.

Myslím, že jejich šéf Pavel Halas si tristní situaci uvědomuje už od prvního kola. Ví, že nemá, kde brát. A stejně do svých podřízených teď  řízl. Devět sudích přeřadil o kategorii níž.

Pod tlakem jsou hráči, vydělávají peníze, tak je musí majitelům splácet dřinou mezi mantinely. Nedaří se? Další smlouvu nedostanou. Hrají o triko.

Je dobře, že rozhodčí taky. Halas tímhle krokem dal jasně najevo, že hrubky nehodlá tolerovat. Chyba přijít může. Ale babrat jeden zápas za druhým? Jen si zkuste šéfovi v práci říct, že tenhle měsíc budete dělat samé zmetky a příští se možná zkusíte zlepšit. Dáte do toho víc srdíčka, pokory… Nejspíš byste dostali pět minut na vyklizení skříňky.

Mám radost, že Halas problémy s nekvalitou rozhodčích neřeší tak, jako fotbalová královna Dagmar Damková. Ta kiksy své poslušné bandy spíš ráda přikrývá a bagatelizuje. Ve fotbale fungují sudí jako Cosa nostra, mafiánská rodinka, za kterou to taťka s mamkou (Berbr a Damková) vždycky nějak vyřeší.

V hokeji jsou pánové v pruhovaném spíš jako firma. Zatím 
tedy na pokraji krachu, ale s tvrdým přístupem se zvedne. „Zebřímu šéfovi" já věřím.

Čtyři největší události v extralize

ROZHODČÍ: Litvínovský Robert Kysela mluvil o korupci, sparťanský Petr Bříza zase běžel sudím vynadat do jejich kabiny… Pánové v pruhovaném budili v minulém týdnu velké emoce a ne moc pozitivní. Devítka sudích dostala od svého šéfa Pavla Halase odměnu: „Hybaj do první ligy."

KRÁL ÚVODŮ: Když odehrál Tomáš Divíšek první dva zápasy letos za Plzeň, posbíral čtyři body. Teď přestoupil z prvoligového Mostu do mateřské Slavie a ve druhém utkání za sešívané nasypal hattrick Karlovým Varům. Jestli si formu udrží, může Slavia klidně nakouknout do play off.

GENTLEMAN TON: Jestli to v Petru Tonovi vřelo, když dal v úterý za Kometu gól Spartě? Nepochybujte. Rozhodně se chtěl předvést, ukázat, že není jen tak nějaký bambula, ale král a střelec. Ale navenek zachoval tvář. Po gólu se neradoval, vyjádřil velký respekt fanouškům i klubu, kde hrál.

RŮŽIČKA DO BOLKY: V Pardubicích brankář Martin Růžička vychytal titul v roce 2012, dva roky zpátky se učil od Dominika Haška. Teď od začátku sezony čekal na angažmá. Nakonec se domluvil s Mladou Boleslaví, kde už dřív působil. Má měsíc na to, aby ukázal, že je ve formě 
a klubu se vyplatí ho podepsat.

Hvězda týdne

Tomáš Vošvrda (Olomouc): Letos konečně dorůstá. Olomoucký brankář byl dřív tak trochu rapl. Občas neudržel nervy. Teď se skvěle koncentruje na chytání. Vychytal dvě výhry a na Spartě dovedl zápas až do prodloužení.

Zklamání týdne

Vytočený Bříza v kabině: Sparťanský šéf Petr Bříza byl v neděli pěkně vytočený, jak rozhodčí řídí zápas se Zlínem a šel jim během druhé přestávky od plic vynadat do jejich komůrky. Sám mluvil o blikanci. Snad si podobné výlety už odpustí.

Výrok týdne

Petr Čáslava, obránce Pardubic, o posledních dvou porážkách svého týmu proti Brnu a Liberci: „Problém je, že jsme strašně neefektivní před oběma brankami. Jsme tam, ale ve skutečnosti tam vůbec nejsme."

Tým týdne

Kometa Brno: Tohle byl její týden, moravský obr se po mizerném úvodu sezony probírá. Brankáři vylepšují svoje tragická čísla ze startu a kanonýr Petr Ton 
se pomalu sehrává ze zbytkem týmu. 
To jsou pro ostatní extraligové celky hodně blbé zprávy. Vyhrát na Spartě, v Plzni a k tomu rozdílem třídy doma spláchnout Pardubice 5:0? Tohle 
není náhoda.

Hokejová extraliga - sestava týdne podle Deníku

Vošvrda (Olomouc) - Trončinský (Třinec), Kempný (2, Brno) - Ton (Brno), Divíšek (Slavia Praha), Hübl (2, Litvínov)

Barometr formy

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - 30 %:
Nejdřív super, Zlín sluply jak malinu. Jenže pak přišly dvě porážky, nejdřív výprask v Brně 0:5, pak domácí mizérie s Libercem 2:5. Kapitán Petr Čáslava se právem rozčiloval, že týmu chybí zarputilost a jen puky honí na krásu po rozích. Tam se zápasy nevyhrávají.

Hvězda týdne – Petr Sýkora: Jemu forma drží. Zase je z něj střelecká bestie, kterou obránce musí střežit ještě lépe než manželku. Exceloval proti Zlínu a jako jeden z mála byl vidět i s Libercem.

Nečekaný hrdina – Jan Starý: Po pár týdnech na marodce se vrátil proti Zlínu a potvrdil, že se mu na něj daří ze všech soupeřů nejvíc. Sice s klikou, ale vstřelil mu vítězný gól.

Mountfield Hradec Králové - 35 %:
Kouč Peter Draisaitl by klidně do kabiny mohl napochodovat ve skotském kiltu, k tomu udělat stojku a stejně se nic nezmění. Mountfield se venku trápí, prohrává. Teď přidal další dvě ztráty. Vypadá to divně, když doma působí jako sebevědomý a neohrožený panovník.

Hvězda týdne – Tomáš Mertl: V Litvínově vstřelil gól, pak jeho první útok porazil Plzeň. Haló, Vladimíre Růžičko, tenhle chlapík si zaslouží jeden velký předvánoční výlet do Moskvy!

Nečekaný hrdina – Roman Kukumberg: Vypadalo to, že pod stromeček si bude přát nové hokejky, co dávají góly. Už je nepotřebuje, po 20 zápasech za Hradec se konečně trefil.