Vánoce v zabláceném Česku vymění hradečtí hokejisté za vysokohorské prostředí švýcarského Davosu. Od 26. prosince se zde zúčastní Spengler Cupu, nejprestižnějšího klubového turnaje v Evropě! Letos se jedná o jubilejní 90. ročník. Pro Mountfield je to velká čest. Společně s ním se sledovaného podniku zúčastní domácí Davos, evropský výběr Kanady, švýcarské Lugano a dva celky z KHL - ruský Jekatěrinburg a běloruský Minsk. Slušná společnost…

„Je to velice kvalitní turnaj, na kterém hrají špičkové klubové týmy," říká kouč Mountfieldu Václav Sýkora. „Hlavně pro mladší hráče je to velká škola a možnost setkat se s mezinárodním hokejem. Hrají se tam těžké zápasy, všechno je na úrovni," doplňuje.

Jedním ze dvou hráčů Hradce Králové, kteří už v Davosu hráli, je Rastislav Dej (společně s Jaroslavem Bednářem). Ten se do švýcarských Alp podíval ještě jako hráč Karlových Varů. „Turnaj jsem zažil dvakrát. Má obrovskou tradici, pro každého musí být čest si na něm zahrát. Pro nás hráče jde o zpestření a vykročení ze stereotypu," těší se slovenský rychlík.

S Karlovými Vary skončil v letech 2008 a 2009 na čtvrtém a pátém místě. Dej vzpomíná nejen na atmosféru Spengler Cupu, ale i prostředí, v kterém se turnaj odehrává. „Davos je nádherné město, všechno okolo je krásné. Člověk si tam i trochu odpočine, ale prvořadý je hokej," říká Dej, který směrem ke klubovému vedení vyslovil přání. „Do Davosu jsme si ve Varech mohli vzít manželky. Doufám, že stejný režim bude i letos," usmívá se.

České kluby hrály Spengler Cup do předloňské absence pravidelně sedm let za sebou. Nejdříve to byly před devíti lety Pardubice, pak dvakrát za sebou vyrazily do Davosu Karlovy Vary, následovala v roce 2010 Sparta a pak třikrát Vítkovice. Z českých týmů turnaj naposledy vyhrála Dukla Jihlava před čtyřiatřiceti lety!

Další účastníci Spengler Cupu 2016
HC Davos - „pán domu", každoročně jeden z největších favoritů hnaný energickým publikem, patnáctinásobný šampion.

Team Canada - evropský výběr Kanady. Nejžhavější adept na vítězství a také obhájce titulu.

Avtomobilist Jěkatěrinburg (Rusko, KHL) - v letošní sezoně za něj nastupovali tři Češi – gólman Kovář a útočníci Roman a Koukal. Od roku 2009 pravidelný účastník KHL.

Dinamo Minsk (Bělorusko, KHL) - KHL hraje od sezony 2008/09. V minulém ročníku v hlavním městě Běloruska působil bek Lukáš Krajiček.

HC Lugano (Švýcarsko, NLA) - loňský finalista, který v boji o zlato podlehl Kanadě 3:4. Na jaře se dostal do finále švýcarské National League A, kde prohrál s Bernem.