Detroit Red Wings. To je pojem, jeden z klubů Original Six, tedy šesti zakládajících členů slovutné NHL.

V jeho organizaci sílí hradecká stopa. V dresu záložního týmu už dva roky válí obránce Filip Hronek, který zazářil na nedávném světovém šampionátu, a je velmi pravděpodobné, že v příští sezoně dostane šanci v prvním mužstvu Red Wings.

S podobnou ambicí nyní odchází za moře Patrik Rybár, v posledních dvou sezonách jednička Mountfieldu a jeden z nejlepších gólmanů hokejové extraligy.

„Patrik se chce prosadit v nejlepší lize světa, k čemuž bude mít teď skvělou příležitost. V posledních týdnech a měsících se o něj zajímalo více týmů z NHL. Nakonec se podařilo vyjednat nejlepší podmínky právě s Red Wings,“ řekl Marek Vorel, agenta společnosti Global Management, jež Rybára zastupuje.

Zatím není jasné, v jaké pozici slovenský reprezentant v Detroitu začne. Jisté však je, že jeho odchod není pro vedení hradeckého klubu překvapení.

Patrik Rybár.
Rybár zvládl debut na MS. Opustí Hradec?

„Už zhruba měsíc pracujeme na tom, abychom doplnili naše brankoviště,“ přiznal generální manažer Aleš Kmoníček. „Jakého chceme gólmana? Dobrého,“ usmál se. Klub by chtěl novou akvizici představit do konce týdne.

Dříve to nebylo možné, protože Rybár nemohl podepsat kontrakt s Detroitem během světového šampionátu, na němž reprezentoval Slovensko, a tak Mountfield musel čekat až na jeho skončení. Kdyby se jednání zasekla, měl byl v mužstvu tři gólmany aspirující na post jedničky – a to by byl zbyečný luxus.

Během uplynulé sezony se totiž také kvůli Rybárovým zdravotním trablům dostal k většímu vytížení Jaroslav Pavelka a ukázal, že se na něj lze spolehnout.

„Jednáme se dvěma brankáři. Oba jsou srozuměni s tím, že Jarda dostane víc prostoru než v minulé sezoně,“ prozradil Kmoníček. „A to i v případě, když přijde gólman, který bude známější a věhlasnější,“ ubezpečil.

Rybár podepsal s Detroitem smlouvu na jeden rok. Zámořský klub za něj podle smlouvy mezi NHL a světovou federací zaplatí 260 tisíc dolarů. Hradec byl měl vyinkasovat dvě třetiny této sumy, což je přibližně 3,7 milionu korun. „Dobrý obchod,“ glosoval manažer Kmoníček.

Letní příprava hokejistů Hradce Králové.
Ambice budou jiné, netají nový kouč Hradce