Trenér Tomáš Martinec přivítal dvě posily - Radka Smoleňáka, navrátilce ze švýcarského Rapperswilu, a kanadského křídelníka Lucase Lessia. Věřím, že nám pomůžou,“ říká hradecký kouč. V neděli jeho tým přivítá Brno (17.00).

Na co jste se zaměřili v reprezentační pauze?
Na začátku přestávky jsme se zaměřili na regeneraci a odpočinek. Přece jen v poslední době toho bylo hodně. Kluci kromě odpočinku potřebovali i doléčit drobné šrámy a zranění. Po dvou dnech volna jsme začali trénovat hodně intenzivně, dvou až třífázově každý den. Dobili jsme baterky. Věřím, že budeme dobře připraveni do další části soutěže.

Jak se vám zamlouvaly výkony vašich svěřenců Petra Zámorského, Tomáše Vincoura a mladého Radovana Pavlíka v národním týmuna turnaji Karjala?
Na prvním zápase se Švédy v Praze jsme byli dokonce přítomni. Zámek (Zámorský) patřil k nejlepším obráncůma potvrdil formu z extraligy. Ráďa Pavlík při své premiéře v reprezentaci určitě obstál, sehrál dobré zápasy. Nejméně toho odehrál Tomáš Vincour, proto je těžké ho hodnotit. Ale v tom první utkání, co hrál, tak herně nezklamal.

Sledovali jste i Mislava Rosandiče, který reprezentoval Slovensko na Německém poháru?
Zápasy jsme viděli. Vím, že postupně putoval sestavou až do první obrany a hrál velmi dobře.

Přivítal jste dvě ofenzivní posily – útočníky Radka Smoleňáka a Kanaďana Lucase Lessia. Co si od nich slibujete?
Vzhledem k tomu, že máme hodně hráčů na marodce, a to dlouhodobě, jsme chtěli tým posílit zejména do útoku. Máme pořád problémy s koncovkou, proto jsme rádi, že se Radek vrátil po krátkém angažmá ve Švýcarsku. A Lucas? Nabídla se možnost získat takhle kvalitního hráče. Myslím si, že to je velmi dobrá práce vedení našeho klubu. Uvidíme, jak rychle se aklimatizuje v týmu. Jedná se o rychlého, důrazného hráče, který dával odmalička hodně gólů. Věřím, že nám pomůže.

Zařadíte oba do sestavy už v pátek v Karlových Varech?
Ještě se vyřizují legislativní záležitosti ohledně jejich příchodu. Doufám, že se to stihne. Byli bychom rádi, kdyby mohli nastoupit.

Karlovy Vary ve středu dostaly sedm gólů v Litvínově. Jak vnímáte soupeře?
Ten zápas se jim nepovedl, ale před reprezentační přestávkou měly Karlovy Vary vynikající formu, vyhrály sedm z osmi zápasů. Snaží se hrát moderní hokej s rychlým přechodem do útoku. Určitě nás nečeká lehký zápas.

Radovan Pavlík.
Má puk. Válel i jako Rudolf

Plekanec? Hradec má tým uzavřený
Plekanec v Hradci? I tohle spojení se objevovalo ve spekulacích hokejových expertů a fanoušků. Poté, co šestatřicetiletý hvězdný útočník Tomáš Plekanec ukončil svoji kariéru v zámořské NHL a rozhodl se pro návrat do Čech, strhl se o něj boj mezi extraligovými kluby. „Každý by chtěl mít v týmu takového hráče, jakým je Tomáš. Ale myslím si, že my už máme kádr uzavřený a útočníků máme dost,“ uvedl trenér Tomáš Martinec s tím, že Mountfield o angažování bývalého reprezentanta neuvažuje. Ve frontě na Plekance stojí Kometa Brno, Třinec, Vítkovice, Sparta a také jeho mateřské, prvoligové Kladno, kde útočník momentálně trénuje pod dohledem Jaromíra Jágra.

„Všichni jsme viděli, že Tomáš by ještě mohl hrát NHL, natož českou extraligu. Bude skvělé, pokud se vrátí do naší soutěže. Jistě bude velkým tahákem pro diváky a určitě obrovskou posilou pro tým, v němž nakonec skončí,“ dodal Martinec. Sám Plekanec se ještě nerozhodl. „Zatím se nepřikláním k žádné variantě. Ještě dva týdny musím doléčit zranění, nabrat kondici a pak se rozhodnu,“ uvedl nedávno útočník.