„Mám velikou radost, jak hraje," říká Aleš Kmoníček, generální manažer Hradce Králové.

Jak pečlivě sledujete výkony Richarda Jarůška na mistrovství světa?
Hraje vážně skvěle. Ani jsem nečekal, že se v reprezentaci takhle prosadí a dostane se na šampionát. Mám z toho velikou radost.

Jarůšek hraje v nároďáku prvním rokem. Překvapuje vás, jak rychle se dokázal adaptovat na špičkový mezinárodní hokej?
Je to jeden z několika důvodů, proč jsme ho chtěli do Hradce. Richard je vyloženě prototyp moderního útočníka, ale znovu opakuji, že jsem nečekal, že bude hrát takhle dobře. Každopádně to je moc příjemné a o to víc jsem rád, že jsme takového hráče podepsali.

Na turnaji měl už několik šancí, proti Švédsku dokonce tři v jednom střídání. Vypadá to, že snad máte úmluvu, aby si góly schoval až do Hradce.
Ne, tak to není. (směje se) Přeju mu, aby se už konečně trefil. Právě po zápase se Švédskem jsme si psali. On věří, že gól brzy přijde. Důležité pro něj je, že se do takových situací umí dostat. Nezmatkuje, šanci si vypracuje. Ukazuje velkou kvalitu.

Hradečtí fanoušci mají po Jarůškových výkonech obavy, aby se mu na stole nerozmnožily nabídky z KHL. Uklidníte je?
Všechno máme ve svých rukou my. Richard je náš hráč a ve smlouvě žádnou uvolňovací klauzuli nemá. Z druhé strany nic nevylučuji. Kdyby přišla opravdu super nabídka a byla velmi zajímavá jak pro klub, tak pro hráče, museli bychom to zvážit. V tuhle chvíli je to ale naprosto bezpředmětné.