Snaha města

„Ještě si to rozmyslete, chceme vás tu." Tzv. „kauza pivo" dostala pokračování – postarali se o něj představitelé města České Budějovice, kteří se snaží udržet hokejovou extraligu.

Politici v čele s primátorem Jurajem Thomou si přejí, aby klub HC Mountfield zůstal (a nestěhoval se do Hradce Králové).

Co se to na jihu Čech děje? Kvůli pivu (město – vlastník arény – má smlouvu s Budvarem, zatímco extraligová pravidla stanovují čepování Radegastu) se situace vyhrotila.

Ve středu se zdálo, že je jasno a hokejisté si sbalí kufry.

Jenže v pátek zasedla Městská rada Českých Budějovic a na mimořádném jednání rozhodla, že by byla ochotna zrušit smlouvu s Budvarem.

A to i přes finanční postih. Rozvázání kontraktu prý dle Thomy znamená ztrátu 14 milionů korun.

„Zhruba čtyři miliony korun představují náhrady, které město musí ihned zaplatit Budvaru a naopak Budvar neuhradí městu plánovaných deset milionů korun za propagaci svého jména ve stávající Budvar aréně," vysvětlil.

V čem je háček? Město požaduje, aby se v Budějovicích udržela extraliga minimálně po další dva roky. A dalo protistraně čas na rozmyšlenou.

Návrh platí jen do dneška do 18 hodin.

I to svědčí o tom, že vztahy mezi oběma subjekty nejsou zrovna přátelské.  A to ještě město neznalo odpověď…

Odpověď klubu

„Váš krok připomíná vyděračství." Takto reagoval (dosud stále) českobudějovický klub na snahu města. A ultimátum, které dostal, nehodlá přijmout.

Co to znamená? Dál se chce s celým týmem přestěhovat do Hradce Králové.

O víkendu zasedalo představenstvo klubu a jednalo.

Výsledek? „Naše stanovisko je jasné. Ultimátum odmítáme jako vyděračské a obsahující nesplnitelné požadavky. Jedná se pouze o zoufalý pokus primátora Thomy mediálně svalit odpovědnost za vzniklou situaci na klub," uvedl v oficiálním prohlášení předseda HC Mountfield Miroslav Schön.

Jako zásadní problém vidí mimo jiné fakt, že město nebylo schopné naznačit, ke kterému datu by skončila smlouva mezi ním a Budvarem (a tedy kdy by se mohla hrát v hale nejvyšší soutěž).

Schön se také pozastavuje snad pasáží, v níž by měl klub  garantovat setrvání svého týmu v extralize.

„I malé dítě ví, že hokej je pouze sport a na začátku extraligové sezony jsou šance všech mužstev vyrovnané. Každý může získat mistrovský titul, ale každý může také sestoupit," podotkl.

Mountfield bude nyní doufat, že v Hradci Králové dál o hokej stojí a nezměnili názor. Rozhodnout se má už zítra.

„Pan Thoma chtěl ultimátem učinit hradecké jednání zbytečným," poznamenal Schön.   (spo)

Získají Tomáše Rolinka?
Nemají vyřešeno, kde budou hrát, přesto se dál připravují na novou sezonu, jako by se nechumelilo. Důkazem budiž i zájem vedení klubu o útočníka Tomáše Rolinka.
Kapitána mistrů světa z roku 2010 by Mountfield rád angažoval poté, co zkušeného reprezentanta odmítly angažovat Pardubice (loni strávil část sezony také v Ufě) a Sparta. Pokud by došlo na stěhování klubu do Hradce Králové, byla by to pro fanoušky pikantní situace.
Klub v tiskové zprávě informoval, že „spolupráce HC Mountfield a elitního forvarda s bohatými zkušenostmi jsou předmětem dalších jednání".