To jméno zazvonilo. Roman Červenka, superšikovný centr, mistr světa, jednoznačně nejlepší hokejista minulého ročníku extraligy. To válel za Chomutov, odkud se přesunul do Fribourgu.

Právě toto velké jméno chtěli mít šéfové hokejového Hradce napsané v sestavě při vánočním Spengler Cupu, na nějž vyrazí Mountfield do švýcarského Davosu. Tedy do země, kde nyní Červenka působí.

Regule slavného turnaje totiž dovolují vyšperkovat klasickou soupisku o čtyři hráče - tři bruslaře (jak říká komentátor Robert Záruba) a jednoho brankáře. Červenka mezi nimi nebude, je pomlácený, přesto Hradec dál hledá. Je prakticky jisté, že na turnaji využije možnost zařadit do sestavy posily.

Důvod je jasný. Na Spengler Cupu se hraje hokej na vyšší úrovni než v české extralize. Prostě jiná liga.

Vždyť se klání letos zúčastní domácí Davos, který bude tradičně velmi silný. K tomu další místní celek - HC Lugano. Šestici pak vedle Hradce doplní reprezentace Kanady (obhájce loňského triumfu) a dva účastníci ruské KHL: Minsk s Jekatěrinburgem.

Pro posílení mluví i výsledky českých mužstev. Vítěz z tuzemska se urodil naposledy v roce 1982 - byla to Jihlava. V posledních deseti letech se nejvýše vyhouply Vítkovice, a to na třetí místo.

Bez posil by to však těžko dokázaly.

Postřehy, analýzy

Čtyři největší události uplynulého týdne

Rozpor v repre: Extraligu hráli naplno, ale z národního týmu se omluvili. Liberečtí Radim Šimek a Michal Bulíř rozladili kouče Josefa Jandače. „Ale o válku nejde," ujistil trenér.

Polanský pryč: Rozepři s koučem Vladimírem Kýhosem neustál třinecký Jiří Polanský. Ač je v klubu pojmem, odejde na hostování. Ve hře je extraliga i zahraničí.

Návrat legendy: Zlín má problémy a hledá řešení. Proto bude nově členem vedení klubu bývalý skvělý útočník Petr Leška. Jedná se také o zapojení další legendy Petra Čajánka.

Hurá do Ruska: Tři hráči z východu Čech si zahrají za reprezentaci turnaj v Moskvě. Dostalo se na Rudolfa Červeného a Martina Pláňka z Hradce. V týmu je i pardubický David Tomášek.

Hvězda týdne

Robert Říčka (PSG Zlín): Proti Vítkovicím nasázel útočník první hattrick v extraligové kariéře a přispěl k důležité výhře 4:3 po nájezdech. Hned poté se dočkal pozvánky do národního mužstva.

Smolař týdne

Pavel Skrbek (HC Olomouc): Obránce odehrál první kolo, pak byl odeslán na marodku s bolavým kolenem. Nyní přiznalkouč Zdeněk Venera, že si v letošní sezoně zřejmě už nezahraje.

Sestava týdne podle Deníku

Rybár (Hradec Králové) - Sörvik (Litvínov), Harant (Karlovy Vary) - Říčka (Zlín), Kreps (Třinec), Vincour (Brno)

Barometr formy

Mountfield HK - 50%:
Statistika mluví jasně: jedna výhra, jedna prohra. V Brně bylo rozhodnuto brzy, Hradec sice doháněl, jenže favorit už v domácím prostředí nezaváhal. V neděli pak Hradec porazil Vary - a to poosmé v řadě.

Nejlepší moment: Power play v Brně byla za stavu 2:4 drtivá, přinesla i branku. Bohužel Alex Picard pouze snížil. Přesto může v budoucnu pomoci.

Hráč týdne: Volba jasná. Brankář Patrik Rybár dál drží tým. V neděli vychytal druhou nulu v sezoně, opět proti Karlovým Varům.

HC Dynamo Pardubice - 50%:
Nejprve domácí propadák, poté nečekaně jasná výhra na ledě nevyzpytatelné Olomouce. Sparta rozhodla do poloviny utkání, podobně se vedlo Pardubicím v Olomouci. Jasno o jejich výhře bylo už po první třetině.

Nejlepší moment: Prvních třináct minut dueluv Olomouci. Dynamo skórovalo čtyřikrát a prakticky rozhodlo zápas.

Hráč týdne: Matěj Beran se vrátil po vleklém zranění, hrál poprvé od léta. Přesto vstřelil v Olomouci klíčový druhý gól Dynama.