Výkonnost Mountfieldu jako by zvedla účast na předsilvestrovském Spenglerově poháru v Davosu.

„Myslím si, že ano, protože tam bylo tempo opravdu vysoké. Když si člověk na to zvykne, musí se to projevit na výsledcích," souhlasí slovenský útočník Roman Kukumberg.

V minulosti přitom české týmy na účast na nejstarším turnaji v Evropě spíš doplácely. Hradci naopak konfrontace s evropským a zámořským hokejem pomohla. Neuškodily mu ani tři zápasy ve třech dnech.

Nevídaný nástup

Způsob, jakým Hradec v úterní dohrávce 30. kola zničil Vítkovice, bral dech. Po 119 sekundách vedl 2:0, v 10. minutě 4:0 a v polovině zápasu 6:0. „Nestává se to v dnešním hokeji už tak často, aby za deset minut padly čtyři góly. Nám to ale vyšlo. Možná, že jim nezachytali gólmani jako jindy," zamyslel se Kukumberg, který se na výhře 6:3 podílel dvěma góly.

První dal už v 58. vteřině utkání. Když se za minutu trefil Knotek, domácí brankář Bartošák odjel na střídačku.

Kukumberg se podruhé v utkání trefil už v 8. minutě a brzy měl zaděláno na hattrick. „Nemyslel jsem na to vůbec. Já se do NHL v mém věku už nechystám," řekl s úsměvem.

Vrchol prý ještě přijde

Mountfield teď sráží jednoho soka za druhým, dokáže přehrát i nejlepší týmy extraligy. „Hrajeme teďka dobrý hokej. Jedenáct gólů za dva zápasy není zlé," je si vědom Kukumberg, ale nemyslí si, že by tým dosáhl na herní strop a je na vrcholu formy. „Doufám, že to nejlepší teprve ještě přijde," věří slovenský útočník a dodal: „Hlavně abychom tak jako v úterý nedostávali hloupé góly," upozornil Kukumberg na tři trefy Vítkovic za rozhodnutého stavu.

Pravda, takhle by Mountfield mohl zase rychle spadnout na zem.