Dlouhých sedm let otravoval soupeře v dresu Zlína. Letos v létě se Bedřich Köhler (30) rozhodl pro radikální změnu. Skočil po nabídce Mountfieldu. „Konečně máme ve svém týmu Bédu," se smíchem pravil po podpisu kontraktu spolumajitel klubu Miroslav Schön v narážce na populárního maskota zahrádkářského gigantu  Mountfield Bédu Trávníčka.

Pro Köhlera ale stěhování do Hradce nebylo takovou švandou k popukání. V hlavě se mu ozývali démoni, zda udělal dobře. Tolik sezon na jedné adrese se mu zarylo pod kůži.

„Hodně lidí mě utvrzovalo v tom, že to byl správný krok, že přijde nový impuls. Ze začátku jsem byl sám zvědavý, jaké to bude. Nevěděl jsem," přiznává počáteční rozpaky z nové štace. „Postupem času s nimi musím souhlasit. Jsem mezi novými lidmi, má to něco do sebe."

Ve Zlíně se před dvěma lety dočkal vysněného titulu. Ševci na své cestě za mistrovským grálem odstavili ve čtvrtfinále právě Hradec Králové. Z předešlé sezony má stříbro.

V základní části sbíral v průměru okolo dvaceti kanadských bodů, ovšem každý rok ho s jistotou vydráždily vyřazovací boje. To je Köhlerův rajon. V urputných bitvách, kde se jde na hranu sebeobětování, se umí pohybovat.

Ty samé výkony chce předvést i v novém působišti 
pod Bílou věží.

„S tím jsem do Hradce přišel, že chci potvrdit výkony ze Zlína a adekvátním způsobem pomoct mužstvu," přikyvuje.

Zatím se usídlil ve třetí formaci vedle centra Romana Kukumberga a Rastislava Deje. V nedělním zápase proti Straubingu si slovensko-česká letka vypracovala pár šancí, ale trefil se jen Köhler.

„Koncovka je věcí, na které bychom měli zapracovat. Proti Straubingu jsme měli šance na dva tři góly. Musíme to zlepšit," káže Köhler a nové parťáky si chválí. „Cítím, že naše souhra jde nahoru. S klukama jsem spokojený, snad i oni se mnou. Mám z toho dobrý pocit. Rasty je výborný, umí dobře zatáhnout puk do třetiny. To samé Kuko. V Rusku toho odehrál spoustu, má zkušenosti."

I Köhler si zvyká na nové schéma hry, kterým se chce Hradec v ročníku prezentovat. Ve Zlíně byl roky zvyklý na jednu brutálně defenzivní šablonu, teď se po něm chtějí jiná zadání. Ne tolik obranná.

„Ve Zlíně jsme hráli s levým křídlem dozadu, takže jsem sedm let bránil. Je to trochu jiné, přípravné období je ovšem dlouhé, abych to do sebe dostal," neláme si s tím příliš hlavu. „Člověk to musí dostat do hlavy. Hradec hrál defenzivnější hokej, o Zlínu to bylo také známé. Potřebuju si nový hokej zažít a najít si na ledě svoje místo."

Uvidí se, zda se mu to povede do 11. září, kdy do Fortuna arény přijedou k otevíracímu extraligovému mači hokejisté Vítkovic. Od Kukumbergovy řady se čeká hodně. Ostatně jako od celého mužstva.

Sekera zezadu. Tohle bek Dietz ještě neviděl
Hokejová příprava: Mountfield HK - Straubing Tigers.Hradec Králové - Bylo krátce po polovině utkání se Straubingem. Bohumil Jank čistým hitem sroloval na mantinel jednoho z německých útočníků, při dalším střídání si obr O´Connor chtěl v odvetné akci vyšlápnout na Stanislava Dietze (na snímku vlevo), ten se uhnul a kapitán Straubingu se rozplácl o mantinel. V tu chvíli mu ruply nervy, nicnetušícího hradeckého beka zezadu přetáhl přes lýtka a hupsnul na něj. „On byl nabroušený už střídání předtím. Jel jsem už za hrou a dostal zezadu sekeru, pak na mě navíc zezadu skočil. Prát jsem se nechtěl, jsem tu od toho, abych hrál hokej," pravil Dietz pro klubové stránky a kroutil hlavou nad zákeřností Kanaďana. „Myslel jsem si, že když je ze zámoří, že do bitky půjde férověji. To jsem v Kanadě ještě neviděl."

Pilař se baví. „Hrajeme trochu lehkovážněji"
Hokejová příprava: Mountfield HK - Straubing Tigers.Hradec Králové - Jiný by v těžkostech stokrát ze sto případů odpálil puk bezhlavě do bezpečí, Karel Pilař (na snímku vpravo) ne. Nemá to v povaze. Spíš útočníkovi prohodí kotouč mezi bruslemi, ještě se kolem něj otočí a na rozloučenou mu zamává. Takhle to několikrát předvedl i proti Straubingu. „Je pravda, že hrajeme trochu lehkovážněji," usměje se bek Mountfieldu HK. „Ale pomalu musíme přepnout vypínač. Už příští týden proti Vítkovicím. V lize bude všechno jiné." Fanouškům z jeho sebevědomých manévrů vstávají vlasy hrůzou, kouč Peter Draisaitl ho při návratu na střídačku očima přeměřuje jak neposlušnou manželku. „Sem tam mi něco řekne, ale to je můj problém. Všechno směřujeme k začátku sezony. První hodnocení bude až po Vítkovicích," říká Karel Pilař.