Pro Dynamo dost zásadní změna - zmizel jejich nejproduktivnější hráč. Proč k výměně došlo?

Kanadský centr, který na východě Čech hrál již v minulé sezoně, o změnu působiště požádal z osobních důvodů. „Celé úterý jsme jeho žádost s trenérským týmem řešili, rozhodli jsme se mu vyhovět a hledali jsme klub pro možnou adekvátní výměnu," popisoval generální manažer Dušan Salfický.

Redenbachův úmysl zaskočil i trenéra Miloše Holaně. „Takovou reakci jsem nečekal. V mužstvu mám samozřejmě radši hráče, kteří chtějí zabojovat za Pardubice a udělat pro záchranu všechno. Pokud to hráč v sobě nemá a chce jít jinam, tak mu nemůžeme bránit," poznamenal.

Dynamo se domluvilo s Třincem, a tak nic nebránilo návratu Rastislava Špirka. Slovenský centr již v Pardubicích působil v letech 2009 – 2011.

„Samozřejmě titul, perfektní parta a skvělí fanoušci," vybavuje si Špirko při vzpomínce na období, které strávil v pardubickém dresu. V něm navíc v roce 2010 slavil mistrovský titul.

Ve středu se do známého prostředí vrátil a včera již absolvoval první trénink. „Přišlo to opravdu až v poslední možný den. Nepředpokládal jsem, že by se něco takového seběhlo. Celkem mě to zaskočilo, musel jsem vše rychle zvážit. To rozhodnutí bylo jen na mně. Po poradě s rodinou jsme došli k tomu, že do toho půjdeme," vrátil se ještě k hektickému úterý, kdy se o výměně rozhodlo.

Právě místo Redenbacha zaujme dvaatřicetiletý Slovák místo v první útočné formaci. „Bude tam, šanci mu chci dát. Uvidíme, jak to bude vypadat, nyní je to na něm," potvrdil pardubický trenér Miloš Holaň.

Právě v řadě s Petrem Sýkorou a Tomášem Rolinkem se včera Špirko zapojil do tréninku. A dnes večer již nastoupí ve východočeském derby.

„Všichni očekávají plný dům a skvělou atmosféru, která při takových zápasech panuje. Každý tým má svého rivala, ale já se především těším na první zápas za Pardubice," uvedl Špirko.

Sám si uvědomuje, jaká práce Dynamo do konce sezony čeká. „Mou hlavní úlohou je svými výkony pomoci mužstvu, aby se tady extraliga zachránila."

Špirko byl součástí druhé výměny s Oceláři. Ještě před ním do Pardubic přišel jeho krajan Ján Sýkora.