Trasa mezi východočeskými městy včera ožila. Ne, na další hokejové derby mezi Pardubicemi a Hradcem Králové je ještě čas. Oba kluby hodily rivalitu ze vzájemných zápasů alespoň částečně za hlavu. Dohodly se totiž na hráčské výměně.

Po minulé sezoně zástupci Mountfieldu HK přetáhly z Pardubic obránce Martina Štajnocha a Blaže Gregorce. Teď ovšem v Dynamu zatoužili po brankářské výpomoci, na kterou Hradec kývl. Výsledkem je časově omezený trejd.

Na měsíční hostování zamířil do Pardubic šestadvacetiletý brankář Ondřej Kacetl, za něhož přichází pod Bílou věž královéhradecký rodák Michal Bárta. Tedy útočník, kterého Pardubice získaly před touto sezonou z Mladé Boleslavi.

„Příchodem Ondřeje Kacetla chceme ještě více zesílit brankářský post. Je kvalitním extraligovým brankářem, má ambice a chce se poprat o své místo. Konkurence v brankovišti nám může pomoci. Čekají nás těžké zápasy, výkony brankářů budou pro naši úspěšnost stěžejní," okomentoval výměnu generální manažer a hlavní trenér Pardubic Pavel Rohlík.

Kacetl bude již pátým gólmanem, který může v této sezoně zasáhnout do zápasu v dresu Dynama. Když byli v úvodu sezony zranění Brandon Maxwell a Martin Růžička, vypomohl Pardubicím na měsíc Jakub Štěpánek. Do hry se již dostal i junior Milan Klouček.

Ondřej Kacetl je znojemským odchovancem, který působí na východě Čech od roku 2013. V poslední době před ním dostával přednost v brance Mountfieldu Patrik Rybár.

„Pardubice nás požádaly o možnost měsíčního hostování. My jsme se o tom s Ondrou bavili a po vzájemné dohodě s ním jsme s touto nabídkou souhlasili.  Domníváme se, že Ondra potřebuje pravidelně chytat a tuto šanci by měl v Pardubicích dostat," uvedl generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček.

„V rámci extraligy je taková výměna možná pikantní, ale takový je lední hokej. Možnost chytat za Pardubice vítám, chci Dynamu pomoci dostat se v tabulce z příček, kam rozhodně nepatří," dodal Ondřej Kacetl, jenž v této sezoně zasáhl do devíti utkání s průměrem 2,7 obdržených branek na zápas.

Za něho Hradec získává na měsíc útočníka Michala Bártu. „Pro něj může být návrat na domácí led tím správným impulzem, aby se dostal do herní pohody pro zbývající část sezony," domnívá se Pavel Rohlík. „Michal byl jedním z mála hráčů, kteří byli v rámci extraligy nabídnuti na trejd, a o kterého trenéři na měsíční hostování projevili zájem. Doufám, že nám pomůže v následujícím měsíci zvýšit produktivitu," doplnil Aleš Kmoníček k příchodu hráče, jenž ve 23 zápasech zapsal dva góly a dvě asistence.

Výměna je časově omezena do 21. prosince. Proti svým si tak oba hokejisté nezahrají. Třetí východočeské derby sezony je na programu o den později.