Je znát, že rychlý konec v play off mu pořád leží v žaludku. Výbuch 0:4 se Spartou nečekal. Proto generální manažer hokejistů hradeckého Mountfieldu Aleš Kmoníček už vymýšlí kroky, aby podobnému konci sezony v příštím roce předešel.

„Abychom patřili mezi top týmy a mohli pomýšlet na semifinále, musíme udělat změny. Jak v hráčském kádru, tak v realizačním týmu," rezolutně prohlašuje v obsáhlém rozhovoru, který Deníku poskytl deset dní po vyřazení z play off.

Páté místo v základní části jste považoval za úspěch. Mění pohled na sezonu nezvládnuté play off?
Umístění v základní části bylo fajn. To stále platí. S play off  spokojený nemůže být nikdo. Ani já ne. Nejde jen o to, že jsme nepostoupili, ale Spartu jsme mohli – a především měli – víc potrápit. Našim fanouškům jsme měli nadělit minimálně jedno, ale spíš dvě vítězství. Sparta měla lepší tým, ale doma jsme ji mohli porazit.

Co sérii rozhodlo?
Ráz čtvrtfinále určil první zápas. Ten jsme nezvládli. Tam vidím největší problém. Po prvním utkání se ve mně mísilo mnoho pocitů – naštvanost, zklamanost, rozezlenost. Nehráli jsme play off, ale přátelské utkání. Byl to vyloženě špatný výkon. Sparta čekala co předvedeme a my nepředvedli vůbec nic. Další problém vidím v naší nedisciplinovanosti. Hrát tolik oslabení proti mužstvu, které má nejlepší přesilovky, je velký hazard, který se nám také nevyplatil.

Máte po ruce ještě další důvody rychlého konce?
Sparta prostě měla lepší hráče, kvalita byla na její straně. Další důvod vidím ve výkonech rozhodčích. Nechci si stěžovat, ale ke kvalitě zápasů nepřispěli. Ve všech utkáních sekali chyby. Mnohdy na obě strany. Za výkony hráčů výrazně zaostávali.

Play off trvalo pro Hradec pouhých šest dní. Horší konec sezony si lze stěží představit…
Bylo mi z toho hrozně. Ani jsem si to nestačil užít a bylo po sezoně. Snažím se věci vidět střízlivě a objektivně. Vím, že Sparta byla velmi těžkým soupeřem, ale fanoušci si tak rychlý konec nezasloužili. Mohli jsme sérii zdramatizovat, něco s ní udělat, ale my neudělali vůbec nic. Je to propadák. Hodnocení je negativní. Po slušné základní části nám všem zůstala na jazyku pachuť nezdaru.

Trenér Peter Draisaitl krátce po posledním zápase vyřkl názor, že Hradec patří v extralize do širší špičky, ale mezi elitu ne. Souhlasíte s tím?
Ano, dá se s tím souhlasit. I když jsme před letošní sezonou rozpočet navýšili a stále se ho snažíme navyšovat, tak ke špičce nepatříme ani v tomto směru. Potřebujeme mužstvo posílit o jednu produktivní lajnu. Jinak výš pomýšlet nemůžeme. Celý rok, vlastně dva, nás táhla formace Tomáše Mertla. My ale potřebujeme ještě jednu nadstandardní lajnu. Abychom patřili mezi top týmy a mohli pomýšlet na semifinále, musíme udělat změny. Jak v hráčském kádru, tak v realizačním týmu.

Můžete být konkrétnější?
Jde mi o zkvalitnění realizačního týmu. Extraliga má rok od roku vyšší nároky. Jde o otázku skautingu, videokouče, lékařské péče, fyzioterapetů… Tady vidím mezery, je na čem pracovat a co zlepšit. Budeme také diskutovat, zda trenérskou dvojici rozšířit, ponechat, nebo částečně pozměnit. Závěr zatím není žádný. V pondělí se sejdu s trenérem a prezidentem klubu, poté bude následovat jednání  představenstva klubu.

A změny v hráčském kádru?
První slovo bude mít trenér Peter Draisaitl, jenž u mužstva pokračuje. Kádr rozhodně dozná změn. Některým hráčům končí smlouva, i když těch už tolik není (Mountfield před play off prodloužil kontrakt s osmi hokejisty – pozn. aut.). S otazníkem je budoucnost hráčů, kteří neodvedli to, co měli. Nehledě na smlouvy. Konkrétní ale být nemohu. Jednání se teprve povedou.

Klíčový centr Tomáš Mertl odmítl v únoru prodloužit smlouvu, nové angažmá stále nemá.  Myslíte, že se nejistá budoucnost  projevila na jeho výkonech v závěru základní části a v play off, kde nebodoval?
Ano, uškodilo mu to. Asi se už viděl v zahraničí, což mu ale vůbec nezazlívám.Tomáš si zaslouží kvalitní zahraniční angažmá, novou šanci. Podle mých informací  zatím smlouvu nikde nepodepsal, což však neznamená, že s nikým nejedná.

Existuje varianta Mertlova setrvání v Hradci Králové?
S Tomášem i s agentem jsem domluveni, že se k jednání vrátit můžeme. Je to jen na nich.

Před sezonou jste výrazně obměnili hráčský kádr. Záměrem bylo zvýšit produktivitu mužstva, aby ofenziva nestála pouze na výkonech Mertlovy řady. Proto jste na post druhého centra přivedli zkušeného Romana Kukumberga, který získal v 51 zápasech 21 bodů, v play off pak vstřelil jednu branku. Jste z jeho výkonů zklamaný?
Čísla hovoří jasně, ty neokecáte. Vzhledem k jeho zkušenostem jsme předpokládali mnohem vyšší produktivitu. S jeho výkony jsme spokojeni nebyli. Očekávali jsme víc, ostatně on od sebe také. V sezoně jsme to několikrát řešili a s Romanem rozebírali. On sám byl k sobě  dost kritický. Na druhou stranu v kabině byl respektovanou osobností a odvedl v ní kus práce. Budeme s ním jednat, jak dál. Zda pokračovat, či se rozloučit.

Myslíte, že angažování další letní posily slovenského reprezentanta Dávida Skokana bylo šlápnutím vedle?
Dávidova produktivita a herní projev nebyl v pořádku. Měl specifický začátek sezony, kdy měl zranění, které „přechodil".  Když se dostával do formy, tak se zranění ozvalo znovu a musel na operaci. Pak už jen paběrkoval. Trenér pro něj pak hledal optimální místo v sestavě, jenže nenašel.

Nemyslíte, že si o něj Skokan ani neřekl?
Souhlasím. Dávida jsme brali jako velkou posilu. Čekali jsme, že odehraje celou sezonu a v produktivitě bude cítit. I když jsme věděli, že to není vyloženě bodový hráč. Spíš jsme čekali, že bude hodně vytěžovaný.

Počítáte s ním pro další rok?
Má od nás svolení hledat si nové angažmá.

Třetí jméno do party – kanadský útočník Collin Valcourt. Měl zvýšit důraz, být otravný v předbrankovém prostoru, vnést do hry prvky zámořského hokeje. Jak toto zadání splnil?
Play off mu sedlo mnohem víc než základní část. Domnívám se, že skok do extraligy z juniorské soutěže, byť zámořské, je veliký, což se v jeho případě projevilo. Mužstvo jsme chtěli příchodem Collina oživit, vylepšit ho o typologicky odlišného hráče. Něco se mu povedlo, něco zase ne.

Jste poučeni, že letos musíte nakupovat lépe?
(přemýšlí) Mrzí nás, že se posílení v některých případech  nepovedlo. To jde na náš vrub. Když se zajímáte o hokejistu, projdete si jeho minulost, získáváte si informace od trenérů, hráčů či dalších lidí, kteří s ním v minulosti měli co do činění a vše konzultujete s trenérem, aby se mu dotyčný hráč hodil do mužstva. Zodpovědně říkám, že jsme nepodcenili vůbec nic. Kolikrát to není pouze otázka špatného výběru. Na hráče působí spousta okolností, které ovlivňují jeho výkonnost. Děláme sport, v kterém není dopředu nic nalinkované. Naším úkolem nyní bude získat kvalitní hráče, abychom příští sezonu mohli pomýšlet na semifinále.

Údajně máte zájem o služby Karla Pilaře, Tomáše Rolinka a Jaroslava Bednáře. Pasete po velkých jménech?
(usmívá se) Nepotvrdím to. Dotyční hráči jsou pod smlouvou. Všichni tři ještě hrají. Nebylo by vůči nim fér cokoliv říkat. Jediné co mohu potvrdit, že zájem budeme mít o Karla Pilaře, ale to avizujeme již delší dobu. Bednář má ve Slavii ještě rok smlouvu. A Rolinek? Kdo by ho nechtěl. (směje se) Veškerá případná jednání budeme iniciovat po sezoně. Jestli si někdo myslí, že některého z těchto hráčů  už máme smluvně zavázaného, tak ho musím zklamat. Není tomu tak.

Máte konkrétní představu o případné náhradě za Tomáše Mertla?
Není to tak jednoduché. Volní top centři jsou v naší lize asi tři, kteří ale do poslední chvíle budou čekat na zahraniční nabídku. Jednáme se třemi hráči, dvěma centry a jedním křídlem, kteří by mohli Tomáše nahradit, nebo zvýšit ofenzivní kvalitu. Pak je tu varianta, že do první lajny mezi Jardu Kudrnu a Jirku Šimánka zapracujeme vlastního hráče, který třeba letos nedostával tolik  prostoru. A možná z něj bude nový Mertl.

Myslíte?
Proč ne. Tomáš se výrazně prosadil až poté, co měl vedle sebe zkušená křídla. Proč by se toho podobně nemohl zhostit Tomáš Knotek, nebo Roman Kukumberg, pokud u nás zůstane.

Smlouva končí také Jaroslavu Kudrnovi? Nabídnete mu novou?
Je to jeden z hráčů, jež budeme probírat na setkání s trenéry. Především Peter Draisaitl musí o něj mít zájem. Zároveň si uvědomuji, že Jarda u nás odvedl dobrou práci a podle mého by neměl být problém domluvit se s ním na pokračování, pokud se všichni shodneme na tom, že by tu měl být i nadále. A samozřejmě pokud i on bude mít zájem.

Během sezony prosákly zprávy, že to mezi Draisaitlem a Kudrnou skřípalo…
Kudrna se na jeden zápas nevešel do sestavy. To by asi vadilo každému hráči. Horké to ale nebylo. V ostatních zápasech dostával hodně prostoru, svoji roli splnil, byl produktivní. A navíc, sestava je věcí trenéra, a když se rozhodne, že někoho z určitých důvodů nepostaví, tak na to má právo.

Mountfield Hradec Králové za pár měsíců zahájí třetí rok svého fungování. Jaká je další vize klubu?
Především za sebe mohu říct, že se sportovně se chceme posunout. Být lepší než pátí a v play off postoupit do semifinále. V rámci rozhodnutí akcionářů a města chystáme přesun všech mládežnických kategorií pod Mountfield, což je zásadní změna. Konečně bychom byli jeden kompaktní celek, který by produkoval talentované hokejisty. S mládeží pracujeme výborně, výsledky nám dávají za pravdu. I když v následující sezoně už nebude povinnost zařazovat do sestavy juniory, my to dělat budeme. Pokud však na to daní mladí hráči budou mít.

Dojde v létě k dalším vylepšením Fortuna Arény?
V malé hale by měl být po celé léto led. Což je dobré pro veřejnost, ale především pro naše mladé hokejisty, kteří každý týden stráví pár hodin na ledě. Samozřejmě to může využít i áčko. Dále se budou dělat rekonstrukční práce – nová kabina pro hosty, v plánu je i oprava kabiny staršího dorostu. Neustále se komplikuje situace ohledně vzduchotechniky, přesto věřím, že vše dotáhneme do konce, aby v září a v říjnu nám mlha nekomplikovala hokejové zápasy.