Demoliční četa Mountfieldu se v létě rozpadla. Tomáš Mertl odešel do KHL, zůstala jen zkušená křídla. První týdny přípravy, která se u Orlice rozjede v pondělí, bude o hledání třetího do party.

„S Jirkou Šimánkem k sobě potřebujeme někoho mladého, lítavého, šikovného a sebevědomého," sype z rukávu požadavky na elitního centra Jaroslav Kudrna.

Devětatřicetiletý útočník podepsal s Hradcem Králové další roční kontrakt. Možná poslední. „Po sezoně se rozhodnu, co bude dál. Je to o chuti a o zdraví," praví hradecká jednadvacítka.

Jak jste strávil třítýdenní volno mezi dvěma tréninkovými bloky?
Prvních čtrnáct dní jsem odpočíval, byli jsme  s rodinou u moře. Moje starý tělo potřebovalo prohřát a dát se do kupy, abych byl připravený na nový ročník. Lehce jsem se  udržoval, malá mě honila po pláži, tak jsem s ní běhal.  Teď je sluníčko, dcery jsme poslali na tábor a s manželkou jsme si vyjeli do jižních Čech na kola. Fyzičku honím, jak se dá.

Česko zasáhla vlna spalujících veder. Těšíte se vůbec do hokejové výzbroje?
Mám za sebou dvacet profisezon… Nechci lhát. Už to beru jako fakt, o těšení to moc není. Pozitivní je, že zase uvidím kluky v kabině.

K mužstvu se v pondělí připojí dva kanadští útočníci – Adam Courchaine a Brian Ihnacak. Jste zvědavý, jak na ledě budou vypadat?
Myslím, že všichni jsou zvědaví. Především, jak budou produktivní. Ale to zjistíme až v extralize. V přípravě se kvality hráče neposoudí. Každého svlékne do naha až samotná soutěž.  Znám spoustu hráčů, kteří jsou hvězdami tréninků a tlak během zápasu neustojí. Kluci z Kanady mohou pěkně bruslit a pěkně se srážet, ale je důležité, aby opravdu pomohli ve chvíli, kdy v září začne extraliga. Nebudou to mít snadné. Jsou to noví hráči a jen oni sami musí ukázat kvalitu a vybudovat si místo v sestavě.

Jaký máte pocit ze skladby mužstva? Na papíře vypadá kádr nejsilněji od chvíle, co se Mountfield přesunul do Hradce Králové.
S tím bych byl opatrný. Vzpomínáte na první sezonu? Experti nás tipovali na jasného účastníka baráže a my málem hráli semifinále. Ať si každý říká, co chce.  Mě to nezajímá. Na papíře sestava vážně nevypadá špatně, ale my to musíme potvrdit na ledě. Někteří kluci českou extraligu nikdy nehráli. To může hrát proti nám. Jestli někdo udělal tolik a tolik bodů v jiné lize, neznamená, že je udělá i tady. Naše soutěž je specifická. I kluci z NHL, kteří sem přišli v době výluky, potřebovali čas na aklimatizaci. Uvidíme, v dubnu budeme vědět víc.

Vaší první lajnu zasáhl odchod centra Tomáše Mertla do chorvatského Medveščaku Záhřeb. Bavili jste se s Jiřím Šimánkem, kdo by se k vám hodil?
Se Šimim jsme se potkali na svatbě a dohodli jsme se, že kdo dá větší zápisné, toho mezi sebe vezmeme. (rozesměje se) Vypadá to, že přípravu začneme v centru s Tomášem Knotkem. Potřebujeme k sobě někoho mladého, lítavého, šikovného a sebevědomého.

Pane jo, to jsou celkem tvrdé požadavky.
(směje se) Trochu si dělám srandu. Ale s Lotharem (přezdívka Knotka) by nám to mohlo lepit. Získal by nové zkušenosti, ze třetí lajny by šel do první a vidělo by se, jak by to ustál. Byl by to pro něj posun dopředu. Vyzkoušel by si jiný hokej a jiný tlak. Stejně jako Mertlík, kterému moc přeju, aby mu to v Záhřebu vyšlo. Ale třeba bude mít trenér úplně jiné záměry.

Spíš to vypadá, že příprava bude o hledání ideálního složení, ne?
Loni jsme s Mertlíkem také neměli přípravu ohromující, ale od prvního extraligového zápasu to bylo o něčem jiném. Jde o to, aby se k nám našel vhodný typ. Ale to je vážně na trenérovi.

Hradecké vedení přivedlo do útoku Jaroslava Bednáře, Bedřicha Köhlera, výše zmiňované Courchaina a Ihnacaka.  Sejme to z vaší řady tlak?
To se uvidí, až jak jim to půjde. Se Šimim budeme jen rádi, když góly nebudou jen na nás a  tým se bude moct spolehnout i na jiné lajny. Pak můžeme šlapat ještě lépe, než v předchozích sezonách.

Jak do mužstva zapadl Jaroslav Bednář?
To se ještě nedá  soudit. Osobně jsem ho viděl jen ve sprše, na tréninku ne. Bednář je samo o sobě jméno jako blázen. Je to typický gólový a chytrý hokejista. Jednoznačně velká posila. Pokud bude hrát s Kanaďany, může jim obrovsky pomoct. Na Bedýnku se všichni těšíme. Sám jsem zvědavý, jak nám to s ním půjde v přesilových hrách. Minulou sezonu tahal sám Slavii, na ledě má neskutečný přehled. Mertlík byl chvílemi trochu vyjukaný, s Bedýnkou to bude ještě někde jinde.

Handrkovali jste se spolu o číslo 21?
Bylo to téma hlavně pro veřejnost a pro vás novináře. Potřebovali jste v létě do něčeho píchnout. Tak jste se zeptali Bedýnky na dres a on si vymyslel nějakou báchorku.  Doufám, že ho ani nenapadlo, že bych mu jednadvacítku přenechal. (směje se) Až skončím, tak si ji klidně  může vzít. Pokud ještě hraju, nikomu ji dávat nebudu. Musím taky myslet na fanoušky. Půlka Hradce by si musela přešívat jmenovku, nebo by na hokej přestala chodit. (znovu se směje)

Smlouvu máte opět jen na rok. Může to být pro vás poslední sezona v kariéře?
Něco v hlavě mám… Táta chtěl, abych skončil už teď. Moje holky zase chtěly, abych pokračoval. V mých letech závisí pokračování kariéry už jen na chuti a zdraví. Nikde nebudu říkat, že tohle je moje poslední sezona. Co dál, to se rozhodnu až po ní.