Série čtyř proher v řadě a propad na sedmé místo tabulky vyvolala silnou reakci. V pondělí se v Praze k mimořádnému jednání sešlo představenstvo Mountfieldu HK, aby řešilo těžký výsledkový propad.

Jednání klubové generality byli přítomni také trenéři Peter Draisaitl s Tomášem Martincem a sedmička vybraných hráčů, povětšinou těch nejzkušenějších.

Výsledek rokování? Ten bude znám až v úterý večer. Každopádně ve hře je konec německého lodivoda!

„Řekli jsme si, že po dnešním (pondělním) jednání si vše promyslíme a znovu se sejdeme v úterý ve večerních hodinách," řekl Deníku generální manažer Aleš Kmoníček.

Aleš Kmoníček, generální manažer hradeckého hokejového klubu Mountfield HK.Aktuální pád tabulkou jste vyhodnotili jako vážný a narychlo svolali pražské jednání. K jakému závěru jste došli?
Prozatím k žádnému. Pokračovat budeme zítra (v úterý). Nechceme se unáhlit.

V čem? V odvolání trenéra Petera Draisaitla?
V tuto chvíli nechci být konkrétní. Řešení je více. Analyzovali jsme špatné výsledky a předváděnou hru. Vyslechli jsme názory trenérů a některých hráčů. Znovu se sejdeme v úterý ve večerních hodinách a na sto procent učiníme závěr, se kterým seznámíme veřejnost. Do té doby bych nechtěl nic předjímat.

Rozumím tomu správně, že názor představenstva není v tuhle chvíli jednotný?
Zazněly protichůdné názory, ale myslím, že všichni napříč představenstvem vnímáme velkou nespokojenost se současnou situací. Tu nám dali najevo i naši partneři.

Na představenstvo jste si pozvali nejzkušenější hráče. Co jste se od nich dozvěděli?
Popravdě? Nic nového. Na jeden konkrétní důvod jsme nepřišli.

Tušíte tedy, co se s mužstvem stalo po reprezentační přestávce? Do té doby nastřádalo pět vítězných zápasů…
Moc to nechápu. Na zápasy jezdím, vidím je a pochopitelně jsem absolutně nespokojený s výsledky. Máme velký problém s proměňováním šancí. Nemáme kvalitní přesilovky, naopak při nich ještě inkasujeme.  To jsou jednoznačně věci, na kterých musíme zapracovat.

Vadí vám jen výsledky, nebo i předváděná kvalita hry?
To jde v ruku v ruce. Možná, že výsledky jsou ještě horší, než to, co na ledě předvádíme. V utkáních, které jsme prohráli, jsme nebyli výrazně horším mužstvem, nikde jsme vyloženě nepropadli. Nebyla to úplná katastrofa, ale výsledky katastrofou jsou.

Nesklouzl tým k přílišné pohodlnosti?
Mám stejný pocit. Přivedli jsme sice typově jiné hráče, chtěli jsme být více ofenzivní, ale to neznamená, že tady chceme na krásu! Na ledě vymýšlíme nesmysly, točíme se, nahráváme si mezi nohama, děláme srandičky… Místo toho, abychom se cpali do brány a stříleli ze všech pozic jako mužstva, která jsou v tabulce nad námi.

Střelecky se nedaří Jaroslavu Bednářovi, na procitnutí čeká kapitán Jiří Šimánek. Vnímáte, že lídři neplní svoji úlohu?
Ano, v tom to bude také. Jirka Šimánek bojuje, maká, je vidět, že strašně chce, ale nejde mu to, což ovlivňuje celou první lajnu, která nehraje podle našich představ. Ať je  to Jarda Kudrna nebo Tomáš Knotek. A Bednář? I jeho výkon by měl být jiný. Více aktivnější směrem do branky. Spoustu akcí chce vyšperkovat krásnou nahrávkou. Několikrát se mu to povedlo, ale několikrát taky ne. I u něj jsou rezervy. Ty ale nemá jen  první lajna a Bednář. Moc hráčů, které bychom mohli chválit, tady nemáme.

Co s tím?
To musí vědět hlavně trenéři. Je jejich prací, aby dali mužstvo do kupy a měli výsledky.  Každopádně představenstvo nechce jen přihlížet tomu, že ztrácíme body. Naše cíle jsou jiné, i když zdaleka není všem dnům konec. Máme před sebou ještě půlku soutěže.

Po nedělním zápase komentoval svoji nízkou vytíženost na svém facebookovém profilu obránce Jiří Vašíček. Naštvalo vás to?
V poslední době se mi hrubě nelíbí profesionalita našich hráčů. Měli by se přizpůsobit potřebám týmu. Přijde mi, že spousta z nich řeší svůj čas na ledě na úkor výsledků. A to se mi velmi nelíbí. Není to jen případ Jirky Vašíčka, ale i ostatních. Máme široký kádr. Prostě se stane, že někdo nehraje a není spokojený.

Ale asi těžko může svoji nespokojenost ventilovat veřejně na sociálních sítích…
Přesně tak. Když nejsem spokojený se svoji pozicí, tak začnu ještě víc makat a dřít a ukázat trenérům, že si místo zasloužím. Jiný způsob není možný! Takovéto stěžování je neadekvátní a naprosto nesmyslné.

Přitom to ještě nedávno vypadalo, že hráči své role chápou a vzali je za své…
Až v krizových situacích poznáte sílu a charakter mužstva. Z druhé strany bych to neviděl nijak černě. Loni jsme prohráli osm zápasů z devíti a také jsme se z toho dostali.

To ano, ale letos jste v jiné situaci. Tým je prokazatelně silnější a takové výpadky by si neměl dovolit.
Jistě. Proto jsem udiven, že hráči řeší svůj ice time místo toho, aby se věnovali své hře. Někteří si musí uvědomit, že už nebudou hrát pětadvacet minut za zápas, protože takových hráčů teď  tady máme devět. Předtím byli  tři, možná čtyři… To se jim snažíme vtloukat do hlavy. Ať já, nebo trenéři. Pokud hráči svoje ego neumírní a budou ho nadsazovat nad zájmy kabiny, tak se nikam nepohneme.