Mountfield HK

Třicítka hráčů se včera dopoledne poprvé sklouzla na ledě. Hokejisté Mountfieldu Hradec Králové zahájili druhou část přípravy na sezonu, která by podle přání majitele klubu Miroslava Schöna měla skončit medailovým úspěchem.

U Orlice mají letos velké plány a nestydí se je vytroubit do světa.

„Taky nikomu nehodlám vykládat, že chci skončit desátý. Je moc dobře, že náš klub má ambice a konkrétní cíle," spokojeně vypravoval trenér Peter Draisaitl. „Všichni se jako každý rok posílili. V září začneme hrát a uvidíme, kam to bude směřovat."

Draisaitla čeká v přípravě jeden velký rébus. Musí mužstvo připravit na nová pravidla. Klíčovým prostorem nové sezony se stane zvětšená útočná zóna. Střední pásmo se zúžilo o více než tři metry. Stejná praxe již dlouhodobě funguje v zámořské NHL.

„Hokej se výrazně změní. Jako každý jiný tým v Evropě s tím musíme pracovat. Čekají nás celkem výrazné úpravy. Ale já to vítám, změny jsou to pozitivní," pochvaluje si kouč Draisaitl.

Brankářské pozice jsou obsazené, obrana doplněná o tvrďáka Vašíčka  a Tomáše Slováka vypadá skvostně.

„Tam je to ok. Máme výšku, talent a s Vašíčkem i hrubou fyzickou sílu, která nám v minulé sezoně chyběla," říká hradecký trenér. Víc ho trápí útok.

Klub zatím marně shání druhého centra a také křídlo. Námluvy se Slovákem  Marcinkem svatbou neskončily. Draisaitl si po toulkách po Spojených státech vyhlédl dva zámořské borce. Klub teď s nimi vyjednává.

„Snad budeme do 1. srpna kompletní. Je to pro nás klíčový post. Všichni naši centři si jsou dost podobní. Chybí nám klasicky urostlý obousměrný střední útočník. Takového hráče hledáme už druhý rok, ale zatím se nepovedlo nikoho získat," mračí se Draisaitl. I proto je v Hradci na testech skoro dvoumetrový chasník Tomáš Troliga z Trenčína.

Mountfield sehraje během  přípravného období deset zápasů. V polovině srpna odjede na turnaj do slovenského Martina. Hradeckým fanouškům se poprvé představí 31. srpna v duelu s Lincem.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice

Kádr široký jak Volha! Pardubice se poprvé objevily na ledě se šesti pětkami, kvůli tomu trénují na dvě party. Jen ty počty se středními útočníky nejsou zrovna k popukání…

Poprvé s novými spoluhráči naskočili gólmani Robert Kristan a Tomáš Halász. Nechyběly ani další posily Petr Čáslava s Liborem Pivkem, ale ten z tréninku odešel předčasně.  „Má určité zdravotní problémy," komentoval dřívější konec tréninku kouč Zdeněk Venera.

Ale prý jde jen o drobnost. Horší situace panuje kolem středních útočníků. Nejsou.

Na tréninku sice nechyběl Tomáš Nosek, jenže ten bruslil v červené helmě a kalhotách se znakem Detroitu Red Wings. Šel se v Pardubicích sklouznout jen jako host.

Kdo zůstal? Z loňské sestavy byli k dispozici jen Jiří Cetkovský s Lukášem Nahodilem a pak už jen mladíci.

„Tomáš Zohorna zkoušel obout brusle, ale noha ho v nich stále bolí. Stoprocentně není v pořádku. To navíc není ani Michael Špaček," zachmuřeně vykládal Venera.

„Tomáš Nosek byl v loňské sezoně velkou oporou a bude nám chybět, to je jasné. Uvidíme, jestli se povede někoho sehnat," ví kouč, že minimálně ještě jeden centr by se mu hodil.

Mluví se o tom, že se Pardubice zajímají o Tomáše Marcinka, kterého chtěl sousední Hradec, ale zájem Mountfieldu  ochladl. „O jménech nemá smysl spekulovat. Rád se vyjádřím k tomu, co bude hotové," odpálil ovšem dotaz na šestadvacetiletého útočníka hlavní trenér.

Přípravy se účastnil kromě Noska i bývalý pardubický bek Jan Kolář, který po konci Doněcku v KHL stále shání angažmá. Spíš ale zamíří znovu do ciziny než do extraligy.

Led v malé hale vyzkoušeli i brankář Martin Růžička a útočník Jan Starý, s nimi ale klub dál nepočítá, jen jim umožnil přípravu s týmem.

V prvním týdnu čekají na hokejisty dvoufázové tréninky. „Půjde hlavně o to, aby si kluci zase zvykli na puk, ke kombinacím budeme přecházet postupně," plánuje Venera. „Teď se bude víc bruslit, ale v příští týdnu se přitvrdí ještě víc," odfrkl Petr Čáslava.